ADVARER: Det varme vannet i Oslofjorden har ført til en oppblomstrin av vibrio-bakterier. Nå advarer mattilsynet mot å spise rå østers.
ADVARER: Det varme vannet i Oslofjorden har ført til en oppblomstrin av vibrio-bakterier. Nå advarer mattilsynet mot å spise rå østers. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Advarer mot å spise rå østers fra Oslofjorden

Mattilsynet advarer folk mot å spise rå østers etter at det varme vannet i Oslofjorden har ført en oppblomstring av vibrio-bakterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynets advarsel kommer fordi flere personer har blitt syke av bakterien etter å ha badet i fjorden.

Det er blitt vanlig å plukke østers flere steder i Oslofjorden, og Mattilsynet advarer nå folk helt ned til Sørlandet mot å spise dem, melder Budstikka.

Vibrio-bakterier kan gi sårinfeksjon hos mennesker og kan også gi smitte når du spiser rå sjømat.

– Skjell filtrerer store mengder sjøvann og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle skjell (inkludert østers) fra Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandskysten før de spises, skriver Mattilsynet.

Ingen har så langt blitt registrert syke etter å ha spist rå østers, men Mattilsynet velger likevel å advare mot faren.

Vibrio-bakterien kan gjøre mennesker svært syke, og særlig utsatt er personer med nedsatt immunforsvar. Bakterien forekommer vanligvis ikke norske farvann ettersom den bare lever i temperaturer over 20 grader. Det langvarige varme sommerværet har ført til varmere vann og derfor høyere forekomst av bakterien.

(©NTB)