PREMIERE: Filmvisning av Mission Impossible 6 på Preikestolen i Forsand kommune i Rogaland.
PREMIERE: Filmvisning av Mission Impossible 6 på Preikestolen i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

2000 så førpremieren på Mission Impossible på Preikestolen i natt

2.000 mennesker samlet seg foran lerretet på Preikestolen i Lysefjorden for å få med seg førpremieren av «Mission: Impossible – Fallout».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utekinoen på det berømte fjellplatået startet klokka 23.00 onsdag kveld. Over 1.500 hadde kjøpt kinobilletter, mens ytterligere 300–400 gjester var invitert, ifølge Stavanger Aftenblad.

NRKs reporter på stedet sa før filmen begynte at alt lå til rette for en unik kinoopplevelse.

– Det er en flott sommerkveld, med magisk stemning. Folk koser seg. Det er perfekte værforhold, ingen vind, fortalte Stine Rørvik.

Norske Kristoffer Joner, som spiller atomforsker i filmen, var ifølge NRK en av gjestene til stede. Hovedrolleinnehaver Tom Cruise, skuespiller Henry Cavill og regissør Christopher McQuarrie var ikke der, men kom med hilsner til publikum.

Her fortalte de at de hadde opplevd Preikestolen som et spektakulært innspillingssted, og at de skulle ønske de hadde mulighet til å være der under førpremieren.

Spesiell utekino

Bak kinolerretet stupte fjellsiden over 600 meter ned i Lysefjorden. Det var langs dette stupet Cruise svingte seg under innspillingen av filmen i fjor høst. Preikestolen er godt synlig i fire minutter i slutten av filmen, men handlingen er lagt til Kashmir i Asia.

NRK har tidligere skrevet at norsk reiselivsbransje skulle fly inn en rekke internasjonale medier til den spektakulære filmvisningen, i håp om at det skulle bidra til ekstra oppmerksomhet rundt hvor scenen egentlig er spilt inn.

– Vi har med det råeste kinoutstyret som er å oppdrive. Utekino gjør vi mye, men sjelden så høyt til fjells og langt fra kjørevei, sa Tore Brede Michelsen og John Erik Armelius i Unique Cinema Systems.

Massevandring

Den spenningsmettede filmen varte i 2 timer og 25 minutter. Deretter var det klart for massevandringen ned fra fjellet rundt klokken 2 natt til torsdag. Stien ned var forberedt med belysning av 200 lysstaver, og folk ble i tillegg oppfordret til å ta med hodelykt.

Klokken 4.45 opplyser Sørvest politidistrikt til NTB at de ikke har fått inn en eneste melding om problemer i forbindelse med nedstigningen.

Ifølge Stavanger Aftenblad valgte noen å sove over på toppen av platået, for så å ta turen ned igjen torsdag morgen.

Arrangementet filmes

Ifølge NRK var det leid inn profesjonelle folk til å filme hele premierearrangementet, men det er foreløpig usikkert hva materialet skal brukes til.

«Mission: Impossible – Fallout» har for øvrig fått strålende anmeldelser verden over, og solgte billetter for 61,5 millioner dollar under åpningshelgen i USA – ny rekord for filmserien.

(©NTB)