MISFORNØYD: Donald Trump har sett seg lei av Russland-granskningen, og ber nå justisminster Jeff Sessions om å stanse den.
MISFORNØYD: Donald Trump har sett seg lei av Russland-granskningen, og ber nå justisminster Jeff Sessions om å stanse den. Foto: Saul Loeb Nicholas Kamm / AFP

Trump ber sessions stanse russland-granskningen:

– En skam for USA

Russland-presset har økt og økt rundt Donald Trump den siste måneden. Nå ber han sin egen justisminister om å sette en stopper for Russland-granskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en forferdelig situasjon, og justisminster Jeff Sessions burde stanse denne konstruerte heksejakten nå, før den fortsetter å skade landet vårt ytterligere, skriver Donald Trump på Twitter onsdag ettermiddag.

I Twitter-utbruddet refererer Trump til uttalelser fra den amerikanske Harvard-professoren Alan Dershowitz, som har gått til angrep på både spesialetterforsker Robert Mueller og FBI-agent Peter Strzok.

Presidenten kaller også Muellers etterforskere «en skam for USA».

– Russisk samarbeid med Trump-kampanjen, en av de mest suksessfulle i historien, er en TOTAL BLØFF, skrev Trump videre, på sedvanlig vis med et innslag av store bokstaver.

Gransker samarbeid

Mueller og hans folk forsøker å finne ut om Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter om å sverte Hillary Clinton i den amerikanske valgkampen i 2016.

Etterforskningen har imidlertid også ført til at Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort er blitt tiltalt for skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet. Rettssaken mot Manafort begynte tirsdag.

Sessions erklærte seg i fjor inhabil i saker knyttet til Russlands antatte forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen. Hvordan Sessions nå skulle kunne stanse Muellers etterforskning, er derfor uklart.

Riksrettsforslag

Det spørs dog om Sessions ville ha stanset etterforskningen om han hadde hatt muligheten.

I forrige uke gikk 11 republikanere inn for å stille visejustisminister Rod Rosenstein for riksrett. Rosenstein har ansvaret for Muellers Russland-granskning.

– Vi er vitne til et koordinert angrep på Mueller-etterforskningen. Disse latterlige anklagene er helt tydelig et forsøk på å tvinge ut Rosenstein, hvilket ville la Trump erstatte ham med en som ville sparket Mueller, skrev Robert Reich om riksrettsforslaget på Facebook i forrige uke.

Reich var arbeidsminister under Bill Clinton fra 1993-1997, og var en av mange som reagerte.

Etter riksrettsforslaget ble kjent gikk Sessions offentlig ut og forsvarte Rosenstein.

– Min visejustisminister er høyst kapabel. Jeg har den største tiltro til ham, sa Sessions da.

Sint på Sessions

Forholdet mellom presidenten og justisministeren har vært preget av mange Twitter-angrep fra Trumps side. Angrepene har hovedsakelig dreid seg rundt det at Sessions erklærte seg inhabil i Russland-granskningen.

– Han fortalte meg ikke at han skulle gjøre det. Jeg hadde raskt valgt noen andre som justisminister hvis jeg hadde visst det, har Trump tidligere sagt ifølge CNBC.

I forbindelse med riksrettsforslaget uttalte USA-ekspert og NTNU-professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen til TV 2 at han mener Trump er sint på Sessions fordi han ikke satte en stanser for etterforskningen da han hadde muligheten.

– Sessions erklærte seg isteden inhabil og overlot saken til visejustisminister Rod Rosenstein – som utnevnte Mueller som spesialetterforsker for saken. Hele tiden siden har Trump og hans støttespillere forsøkt å stoppe etterforskningen. Uten hell, sa Knutsen da.

Fram og tilbake

Donald Trump har vært fram og tilbake på spørsmål rundt Russlands påvirkning av amerikanske valg de siste ukene.

Han fikk først massiv kritikk på hjemmebane da han nektet å stille seg bak konklusjonen fra etterretningsorganisasjoner om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016, og da han ikke ville svare på hvem han stoler mest på: Putin eller egen etterretning.

Han sa også at han ikke så noen grunn til at Russland skulle ha blandet seg inn i valget.

Men så, etter massivt press fra flere amerikanske politikere, snudde Trump og sa at det han mente å si var at han ikke ser noen grunn til at Russland ikke skulle være ansvarlig for innblanding i presidentvalget.

– I en setning sa jeg «would» i stedet for «wouldn't». Setningen skulle vært «Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle være Russland», sier Trump.

Helomvendingen var komplett da han plutselig var «veldig bekymret» for at Russland skulle blande seg inn i høstens mellomvalg.