Erna Solberg ba Sandberg levere inn mobilen til PST

TV 2 fortalte tirsdag at PST gjennomsøker fiskeriminister Per Sandbergs mobil etter ferien med den ny kjæresten Bahareh Letnes i Iran. Det var statsministeren selv som ba ham levere inn mobilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ba Per Sandberg både om å levere inn både mobiltelefonen og annet elektronisk utstyr når han kom tilbake fra Iran. Det er et område vi vanligvis fra Statsministerens kontor ikke ville ha tatt med oss egne mobiltelefoner til, men det er det ulik praksis fra departement til departement. Det å gå igjennom den typen utstyr etter å ha vært på en reise i et område der elektronisk avlytting kan skje, er helt naturlig, og burde være helt rutinemessig, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Sandberg fortalte selv til TV 2 i går at han hadde overlevert mobilen til PST.

Solberg, som selv har vært på ferie, bekrefter i dag at Sandberg brøt de interne retningslinjene for statsrådene da han ikke varslet Statsministerens kontor om reisen til Iran.

– Vi var ikke klar over at han var i Irak før han meldte det på dag to av sin reise, og det har jeg snakket med Per Sandberg om at det ikke er riktig, og det er han helt enig i. Det var en veldig impulsiv handling å endre ferieplaner på grunn av feriesituasjonen, og der gjorde han en feil, fastslår statsministeren.

– Kan du leve med det?

– Folk kan gjøre feil i dette landet uten at det skal bli dramatisert så sterkt. Men vi skal vite hvor statsrådene er, og vi skal ha muligheten til å kunne samle en regjering, og derfor er det viktig at man følger disse reglene.

– God fiskeriminister

Fiskeriminister Per Sandberg uttrykte i et intervju med TV 2 tirsdag at han føler at han sitter trygt i statsrådsstolen.

– Man er aldri helt trygg som statsråd. Det skal bli interessant når det er opp til statsministeren å avgjøre alt dette. Men det å kaste meg som statsråd fordi jeg har en kjæreste med en annen etnisk opprinnelse – dét blir en god debatt!

Og statsministeren gir Sandberg fulle og hele støtte.

– Jeg har tillit til Per Sandberg, jeg har snakket med Per Sandberg om denne saken og jeg har fortsatt tillit til hans arbeid.

– Sitter Per Sandberg trygt?

Jeg har tillit til Per Sandberg og synes han er en god fiskeriminister, sier statsminister Erna Solberg.

Endrer ikke Frps holdning

I en e-post til TV 2 kommenterer Frp-leder Siv Jensen reisen for første gang. Hun skriver at hun registrer at Per Sandberg har vært på ferie Iran, men at dette ikke endrer Frps kritiske holdning til politikken som føres av regimet i Iran.

– Vi er svært kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen, heter det i e-posten.

Hun skriver videre at en hver enkelt politiker har et selvstendig ansvar for å opplyse sitt embetsverk om det foreligger forhold som gjør at det kan reises tvil om vedkommendes habilitet knyttet til en konkret sak departementet har til behandling.

– Jeg oppfatter at Per Sandberg vil være årvåken og vurdere sin egen habilitet om det kommer noen sak som har betydning for eller omfatter selskapet som er etablert av kvinnen han reiste til Iran sammen med, skriver Jensen.

Visste om kjæresten

Fiskeriministeren bekreftet overfor TV 2 tirsdag at han og norsk-iranske Bahareh Letnes er et par. Sandberg og kona Line Miriam Sandberg, som er statssekretær for Frp i Helsedepartementet, tok ut separasjon 18. mai i år.

Sandberg fortalte at han møtte Letnes første gang for to år siden, og på nytt igjen tilfeldig på Karl Johan i Oslo for et år siden. Etter å ha møtt hverandre flere ganger, blant annet på arrangementer på den iranske ambassaden i Oslo, ble de kjærester for to, tre måneder siden, ifølge Sandberg.

– Jeg ser nå at det er vedtatt av media at vi er kjærester, så da er det bare å legge seg flat: Ja, vi er kjærester!

Sandberg er lykkelig over det nye forholdet.

– Vi har det veldig godt sammen og vi har masse å diskutere. Jeg er oppriktig interessert i alle typer kulturer og det å få lære enda mer om Iran kan kanskje inspirere flere til å gjøre det samme. Ikke bare Iran, men en rekke andre land også.

Solberg sier at hun har kjent til forholdet en tid.​

– Jeg har kjent til dette en stund, at han har et nært forhold til en annen, og at det er et skilsmisseforhold, og det oppfatter jeg faktisk som noe de må ordne opp i seg imellom, og jeg synes ikke vi skal spekulere i ekteskapsendringer eller skilsmisser blant politikere, sier Solberg.