OFRENE: Anna Kristine (30), Håvard (18), Sunniva (13), Marie (17), Tone (48) og Jakob (14) har alle blitt ofre i drapssaker som har rystet Norge. Tre av gjerningspersonene er dømt. To har status som siktet. Felles for alle er at de er under 18 år.
OFRENE: Anna Kristine (30), Håvard (18), Sunniva (13), Marie (17), Tone (48) og Jakob (14) har alle blitt ofre i drapssaker som har rystet Norge. Tre av gjerningspersonene er dømt. To har status som siktet. Felles for alle er at de er under 18 år. Foto: Privat

drapene som rystet norge:

Drapsforsker: – Barn som dreper har ett fellestrekk

De fire siste årene er fire barn blitt dømt for drap i Norge. Nå rystes Norge av to nye drapssaker hvor begge de siktede kun er 17 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble 13 år gamle Sunniva Ødegård funnet død på Varhaug i Rogaland. Politiet konkluderte raskt med at de sto overfor et drap. Kort tid etter ble en 17 år gammel gutt pågrepet og siktet for drapet.

Denne hendelsen kommer kun uker etter at 18 år gamle Håvard Pedersen ble knivstukket og drept, mens han var på jobb på Coop Extra i Vadsø. En 17-åring ble pågrepet og siktet for drapet.

– Svært sjeldent

Drapsforsker ved Universitetet i Oslo, Vibeke Ottesen, sier til TV 2 at det hører til sjeldenhetene at barn begår drap.

– Det er svært lite kriminalitet i Skandinavia sammenlignet med resten av verden. Dermed får du få drap og dermed få tenåringer som blir involvert i det. I Norge så ser vi at det som oftest er noe annet enn en kriminell livsstil som fører til at barn begår drap, sier Ottesen.​

Den 17 år gamle gutten som er siktet for å ha drept 13 år gamle Sunniva, nekter straffskyld. Han var en kjenning av politiet, men har ingen tidligere voldsdommer på seg.

Drapsforskeren sier at om det viser seg at han er skyldig, så betyr ikke det at drapet var planlagt.

– Bortsett fra at gjerningspersonene har hatt en vanskelig barndom, er det mye tilfeldigheter som fører til at barn begår drap, mener voldsforskeren.

Fire år – fire drap

De fire siste årene har fire barn blitt dømt for drap i Norge. Bare den siste måneden er ytterligere to 17-åringer siktet for drap.

I 2014 ble miljøterapeuten Anna Kristine Gillebo Backlund drept mens hun var på jobb på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker.

Den 30 år gamle kvinnen ble kvalt til hun mistet bevisstheten, og deretter knivstukket 21 ganger.

Gjerningspersonen var en 16 år gammel jente. Hun ble dømt til forvaring i ni år.

I 2015 ble 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen funnet død i Søgneelva på Sørlandet. Etter kort tid konkluderte den foreløpige obduksjonsrapporten med at den unge jenta døde som følge av drukning.

30 år gamle Anna Kristine Gillebo Backlund ble brutalt drept på jobb av en 16 år gammel jente. Foto: Privat
30 år gamle Anna Kristine Gillebo Backlund ble brutalt drept på jobb av en 16 år gammel jente. Foto: Privat

En 14 år gammel gutt erkjente i politiavhør at han hadde drept Alma.

I 2016 ble 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Hassan knivstukket og drept av til sammen 60 knivstikk i en skolegård i Kristiansand.

Etter at saken ble prøvd i både tingretten og lagmannsretten ble en 16-åring dømt til 11 års fengsel for dobbeltdrapet.

I 2017 ble Kristiansand rammet av nok en tragisk hendelse. Marie Skuland var på jobb på Coop Obs da hun ble drept av ett knivstikk i magen. Gjerningspersonen, en 16 år gammel jente, fortsatte deretter mot kassen, hvor hun knivstakk en 24 år gammel dame. Hun overlevde så vidt.

16-åringen ble dømt til 11 års fengsel, men anket dommen.

DOBBELTDRAP: En 16-åring drepte Jakob Hassan fordi han skyldte gjerningsmannen 600 kroner. 48 år gamle Tone Ilebekk ble et tilfeldig offer da hun gikk forbi med hunden sin.
DOBBELTDRAP: En 16-åring drepte Jakob Hassan fordi han skyldte gjerningsmannen 600 kroner. 48 år gamle Tone Ilebekk ble et tilfeldig offer da hun gikk forbi med hunden sin. Foto: Politi/Privat

Ett fellestrekk

Drapsforskeren sier at de sakene vi har sett i Norge de siste årene har vært veldig ulike, men Ottesen finner ett fellestrekk.

– Barn som begår drap våkner som regel opp til en hverdag de ikke helt klarer å håndtere på egenhånd. Og akkurat som voksne som opplever livssituasjonen sin som ekstrem, så vil de kunne gjøre ekstreme handlinger, sier hun.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, sier til TV 2 at barn som begår drap har flere fellestrekk.

– De har ofte lav empati, dårlig impulskontroll, høy aggressivitet og problemer med å håndtere dette, sier Bjørnebekk.

Videre forteller forskeren at felles for barn som begår drap, er at de har ulike typer av psykiske forstyrrelser, og at de sliter med å håndtere vanskelige følelser.

– Forstår ikke hva de har gjort

Ifølge Bjørnebekk er ofrene enten bekjente eller fremmede. En svært liten andel dreper familiemedlemmer. Hun sier at drapene ofte fremprovoseres av en situasjon. Hos ungdom kan dette være plutselige krenkelser eller at en kjæreste slår opp, sier voldsforskeren.

En annen ting som går igjen, er at barn har liten evne til å forstå konsekvenser.

– De mangler evnen til å ha en fungerende samvittighet, de forstår ikke etiske normer og klarer ikke relatere seg til hva de har gjort, sier Bjørnebekk.

– Ut av det blå

Pål Grøndahl er psykologspesialist og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri.

Han mener grunnen til at drapssaker der barn er gjerningsperson gjør ekstra sterkt inntrykk på folk, er at det er noe man ikke forventer.

Psykolog Pål Grøndahl.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Psykolog Pål Grøndahl. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Vi tenker at det ligger en tragedie bak, at noe har gått helt galt og at noen må «klandres». Men noen ganger kommer faktisk drapet ut av det blå, og da er det ikke lett å forutsi noen ting, og da kan heller ingen klandres, sier Grøndahl.

Voldsforsker Bjørnebekk mener det gjør ekstra sterkt inntrykk fordi det bryter med oppfatningen vi har om hva barndom er.

– Det er også slik at det er veldig få barn som dreper, så når det skjer, kommer det som et sjokk, sier hun til TV 2.