DRAPSETTERFORSKNING: Politiet er ferdig med å gjøre åstedsundersøkelser på stien der Sunniva Ødegård (13) ble funnet død natt til mandag. Obduksjonsrapporten slår onsdag fast at Sunniva ble drept.
DRAPSETTERFORSKNING: Politiet er ferdig med å gjøre åstedsundersøkelser på stien der Sunniva Ødegård (13) ble funnet død natt til mandag. Obduksjonsrapporten slår onsdag fast at Sunniva ble drept. Foto: NTB Scanpix / Privat

Dette vet vi om den drapssiktede gutten

Varhaug/Stavanger (TV 2): Den drapssiktede 17-åringen kjente til Sunniva Ødegård og hennes familie. Han sluttet nylig i jobben for å starte på skole, opplyser guttens tidligere arbeidsgiver. Politiets obduksjonsrapport slår fast at Sunniva ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunniva Ødegård (13) kom ikke hjem til avtalt tid søndag kveld, og ved 23-tiden gikk faren hennes ut for å lete. Hun skal ha snakket i telefon med kjæresten sin ved 22.30-tiden da hun plutselig sa «Shit!» og samtalen ble brutt, ifølge Stavanger Aftenblad. Ved 03-tiden ble Sunniva funnet død på en sti 150-200 meter fra sin egen bolig.

Mandag morgen sa politiet at de trodde at 13-åringen hadde blitt drept.

Onsdag formiddag bekrefter obduksjonsrapporten politiets teori om at Sunniva ble drept, opplyser etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl overfor TV 2. Politiet vil ikke gå inn på nærmere detaljer rundt obduksjonsrapporten.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått en foreløpig obduksjonsrapport, men vi kommer ikke til å kommentere innholdet i den med det første, sier Dahl.

– Men dere kan bekrefte at Sunniva ble drept?

– Ja, hun ble drept.

Mandag ettermiddag meldte en 17-åring seg hos politiet i Stavanger. Han ble først avhørt som vitne, men sent mandag kveld ble han siktet for drap.

Den 17 år gamle gutten nekter for å ha drept Sunniva Ødegård, men han erkjenner å ha befunnet seg på åstedet. TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra 17-åringens forsvarer, men har så langt ikke lyktes med det.

Kjente til hverandre

Gutten bor i Sunniva Ødegårds nærområde. TV 2 kjenner til at den avdøde 13-åringen og den drapssiktede 17-åringen kjente hverandre, men de hadde ingen nær relasjon og vanket ikke i samme omgangskrets. TV 2 er kjent med at det er andre bånd mellom de respektive familiene.

17-åringen har tidligere vært i politiets søkelys, men han skal ikke ha vært innblandet i voldskriminalitet. TV 2 er kjent med at han har slitt med rus.

NRK skriver at 17-åringen var involvert i en brann på Varhaug skole tidligere i sommer.

Han kobles også til et innbruddsforsøk i en barnehage på Varhaug søndag kveld, men ingenting skal ha blitt stjålet. Politiet mener at dette innbruddsforsøket skjedde kort tid før han møtte på Sunniva, som da var på vei hjem fra en venn.

Kort tid før Sunniva ble drept, skal den drapssiktede 17-åringen ha brutt seg inn i denne barnehagen, mener politiet. (Foto: Svein Flagestad / TV 2)
Kort tid før Sunniva ble drept, skal den drapssiktede 17-åringen ha brutt seg inn i denne barnehagen, mener politiet. (Foto: Svein Flagestad / TV 2)

Sluttet nylig i jobben

17-åringen jobbet inntil nylig jobbet i et lokalt firma på Jæren.

Arbeidsgiveren hans opplyser til TV 2 at arbeidsforholdet ble avsluttet i juli fordi gutten etter planen skulle begynne på skole. Arbeidsgiveren forteller at han ikke er kjent med at 17-åringen skal ha vært involvert i noen uheldige episoder.

Tirsdag ettermiddag ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. 17-åringen var iført grå t-skjorte, grå joggebukse og hadde Crocs på føttene da han møtte i rettssalen. Han så alvorstynget ut.

Etter fengslingsmøtet ble han tatt med til lege, skriver NTB. Politiet ønsket blant annet å få en vurdering av guttens psykiske helse.

Politiet har ransaket boligen som gutten bor i. Det er ikke kjent hvilke eventuelle funn de gjorde der.

Dette vet vi:

  • Søndag kveld var 13 år gamle Sunniva på besøk hos en venn i nabolaget på Varhaug.​
  • Mellom klokken 21.30 og 22.30 skal den drapssiktede 17-åringen ha begått innbrudd i en barnehage på Varhaug.
  • Ved 22.30-tiden skal Sunniva ha vært på vei hjem. Ifølge Stavanger Aftenblad snakket hun i telefonen med kjæresten sin. Sunniva skal ha sagt at «nå er jeg hjemme» før hun sa «Shit!». Deretter ble samtalen brutt.
  • Ved 23-tiden bestemmer faren til Sunniva seg for å gå ut og lete etter datteren. Han får etter hvert med seg flere personer i leteaksjonen, blant annet en politipatrulje som hadde rykket ut til innbruddet i barnehagen.
  • Klokken 00.30 går kjæresteparet Jan Willy Østbø og Linn Jeanett Pollestad på en tursti på Varhaug. De har med seg hunden Alice som ikke markerer på veien.
  • Klokken 03.00 blir Sunniva Ødegård funnet død ved den samme turstien som kjæresteparet gikk på. Den ligger bare 150 til 200 meter fra 13-åringens hjem. ​

– Snill og hjelpsom

TV 2 snakket tirsdag med to venninner av avdøde Sunniva Ødegård. De gikk på samme skole.

Sammen med sine foresatte la de ned lykter i en hul stein ved politiets sperrebånd tirsdag ettermiddag. På steinen står det «alltid i mitt hjerte» og på lyktene er det skrevet en personlig hilsen til den avdøde 13-åringen.

– Hun var alltid snill og hjelpsom, og en person som man alltid kunne være sammen med. Alltid morsom, sier den ene og legger til:

To venninner legger ned lykter nær stedet Sunniva (13) ble funnet død. Foto: TV 2
To venninner legger ned lykter nær stedet Sunniva (13) ble funnet død. Foto: TV 2

– Det blir veldig trist å starte på skolen til høsten igjen uten henne. Det blir en tom pult i klasserommet.

Ville stå på hendene

Venninnen forteller at de pleide å turne sammen. Sunniva hadde som mål å kunne slå hjul og stå på hendene uten å støtte seg til noen.

En av de foresatte forteller at han husker Sunniva som ei veldig hyggelig og omgjengelig jente.

Både Sunniva Ødegårds og 17-åringens nærmeste familie får nå profesjonell hjelp fra kriseteamet i Hå kommune, forteller fungerende ordfører Mons Skrettingland (H) til TV 2.

– Folk reagerer med sjokk og vantro. Det er ingen oppskrift på hvordan man håndterer en slik situasjon, sier han.

– Verste av det verste

Det bor drøyt 3000 mennesker på Varhaug i Hå kommune på Jæren, som ligger rundt 45 minutters kjøring fra Stavanger. Dette er et sted der mange kjenner hverandre.

– Dette er det verste av det verste. Det er bare trist og vanskelig, men jeg er opptatt av at alle parter skal ivaretas på en skikkelig måte.

– Det er mange følelser nå, og det er viktig at vi tar godt vare på hverandre, sier Skrettingland.

Han opplyser at helsestasjonen på Varhaug holder åpent fra 12-15 denne uka for ungdommer som har behov for å snakke med noen.

Fungerende ordfører i Hå kommune, Mons Skrettlingland (H).
Fungerende ordfører i Hå kommune, Mons Skrettlingland (H). Foto: NTB Scanpix