gikk tur før sunniva (13) ble funnet:

– Hun kan ikke ha ligget der da

Varhaug/Stavanger (TV 2): To og en halv time før Sunniva Ødegård ble funnet død, gikk Jan Willy Østbø og Linn Jeanett Pollestad tur med hunden ved funnstedet. De mener at hun ikke kan ha ligget der da.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjæresteparet Jan Willy Østbø og Linn Jeanett Pollestad bor i Sunniva Ødegårds (13) nabolag på Varhaug. De kjenner henne ikke personlig, men flere ganger har de sett Sunniva leke med venninner utenfor huset.

– Det er forferdelig å tenke på det som har skjedd. Det er helt grusomt. Jeg kan ikke forestille med hva familien hennes går gjennom nå, sier Jan Willy Østbø.

Hver kveld går han eller kjæresten Linn Jeanett tur med hunden Allice. Søndag kveld var klokken halv ett da de gikk kveldsturen.

De kan ha opplysninger som er vesentlige for politiet.

Dette vet vi

Søndag kveld var 13 år gamle Sunniva på besøk hos en venn i nabolaget på Varhaug.

  • Mellom klokken 21.30 og 22.30 skal den drapssiktede 17-åringen ha begått innbrudd i en barnehage på Varhaug.
  • Ved 22.30-tiden skal Sunniva ha vært på vei hjem. Ifølge Stavanger Aftenblad snakket hun i telefonen med kjæresten sin. Sunniva skal ha sagt at «nå er jeg hjemme» før hun sa «Shit!». Deretter ble samtalen brutt.
  • Ved 23-tiden bestemmer faren til Sunniva seg for å gå ut og lete etter datteren. Han får etter hvert med seg flere personer i leteaksjonen, blant annet en politipatrulje som hadde rykket ut til innbruddet i barnehagen.
  • Klokken 00.30 går kjæresteparet Jan Willy Østbø og Linn Jeanett Pollestad på en tursti på Varhaug. De har med seg hunden Alice som ikke markerer på veien.
  • Klokken 03.00 blir Sunniva Ødegård funnet død ved den samme turstien som kjæresteparet gikk på. Den ligger bare 150 til 200 meter fra 13-åringens hjem.

Merket ingenting

Østbø og Pollestad forteller at hunden Alice er en sporhund.

– Hun er blanding av elghund, dachs og beagle. Alle tre er sporhunder, og hun er svært god til å søke, forteller hundeeierne.

Verken Østbø eller hunden la merke til at noe var unormalt da de spaserte langs stien to timer etter det som trolig var siste livstegn fra Sunniva og to og en halv time før hun ble funnet.

Det var 13 år gamle Sunniva Ødegård som ble funnet død ved Åvegen på Varhaug natt til mandag.
Det var 13 år gamle Sunniva Ødegård som ble funnet død ved Åvegen på Varhaug natt til mandag. Foto: Privat

– Kan det ha vært så mørkt at du ikke har sett noe?

– Det er mulig at jeg ikke ville sett noe, men hunden ville garantert ha markert. Spesielt hvis det lå et menneske der, mener Østbø.

Meldte seg for politiet

Han forteller at Allice tidligere har markert på dyr eller andre ukjente lukter langs stien.

– Da gir hun klar beskjed, sier han.

Morgenen etter så både Østbø og samboer Pollestad på nyhetene at nabojenta var funnet død i langs den faste turruta. Da ringte de umiddelbart til politiet.

13-åringen ble funnet død langs turstien som ligger like ved jernbanesporet på Varhaug.
13-åringen ble funnet død langs turstien som ligger like ved jernbanesporet på Varhaug. Foto: NTB Scanpix

– Jeg ringte tipstelefonen, men var selvfølgelig usikker på hvor stor betydning opplysningene mine ville ha. Politiet svarte at de var svært nyttige, sier Østbø.

Verken han eller kjæresten tror at Sunniva har befunnet seg langs stien da de passerte den kl. 00:30.

– Jeg er sikker på at hunden ville gitt beskjed dersom hun hadde ligget der da vi gikk forbi natt til mandag. Jeg tror ikke hun har vært der da vi gikk turen, sier Østbø.

– Vi undersøker

Politiet vil ikke si om når de mener at Sunniva ble drept, ei heller om de mener at åstedet ligger en annen plass og at hun har blitt flyttet.

– Dette er forhold som vi undersøker, men jeg vil ikke gå inn på så konkrete ting i etterforskningen, sier politiadvokat Marte Lysaker etter tirsdagens fengslingsmøte i Jæren tingrett.

Politiet framstilte gutten for lege tirsdag ettermiddag for å få vurdert blant annet hans psykiske tilstand før han ble varetektsfengslet i to uker. Det er NRK som melder om fenglingskjennelsen.

På spørsmål om hvordan han blir ivaretatt, opplyser politiet at de retter betydelig oppmerksomhet mot hans helse – tatt i betraktning den store belastningen det innebærer å være siktet for drap.

Politiadvokat Marte Lysaker i Jæren tingrett før fengslingsmøtet mot den drapssiktede 17-åringen.
Politiadvokat Marte Lysaker i Jæren tingrett før fengslingsmøtet mot den drapssiktede 17-åringen. Foto: NTB Scanpix

Obduksjonsrapporten vil trolig gi politiet en tydelig indikasjon på når døden inntraff.

Samtidig jobber politiet nå med å kartlegge alle bevegelsene til 13-åringen og den siktede 17-åringen. Han skal i avhør ha forklart at han befant seg på funnstedet, men at han nekter for å ha drept Sunniva Ødegård.

Politiet jobber også med å avdekke et eventuelt drapsmotiv.

Kartlegger bevegelser

Det var 17-åringen selv som mandag ettermiddag meldte seg hos politiet. Han ble først tatt inn til avhør som vitne, men i løpet av kvelden ble han siktet for å ha drept 13-åringen. Den siktede bodde bare en spasertur fra Sunniva Ødegård.

Linn Jenaett Pollestad synes det er skummelt å tenke på det som har skjedd.

– Det er forferdelig. Vi er et lite lokalsamfunn, og sånt skal ikke skje.

– Hvordan er det på Varhaug nå?

– Det er mørkt her. Man merker det på oss som bor her, det er mye fortvilelse. Man kan nesten ikke tro det, sier Pollestad.