Rasmus (23) og kompisene har brukt sommeren på å kaste seg ut fra fra store høyder

For Rasmus Brøgger (23) og kameratgjengen handler alt om å kaste seg fra høye bygninger og ta spektakulære triks i nedfarten. Redningsselskapet advarer uerfarne mot å gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rasmus Brøgger (23) og kameratgjengen bruker sommeren sin på å jakte nye steder å stupe fra.

Alt handler om å finne de høyeste bygningene og få spilt inn de kuleste videoene.

– På vinteren driver vi med snowboard og ski. På sommeren trenger vi et annet adrenalinkick. Vi fant ut at stuping var ganske gøy, sier Rasmus.

Gjengen består av deler av det norske snowboardlandslaget, i tillegg til skikjørere og ekstremsportelskere. I sommer holder alle til i Oslo.

Tidligere i sommer oppsøkte kompisgjengen et gammelt skipsverft i Tønsberg. De hoppet fra bygningen, som ifølge dem er 16 meter høy. Det er det høyeste de har forsøkt seg på til nå.

– Vi får mer tid til å lage triks jo høyere vi kommer. Adrenalinet stiger også jo høyere man går. Men man må være ganske fokusert når man hopper fra 16 meter.

ELSKER ADRENALIN: Rasmus Brøgger (23) elsker fart og spenning. Foto: Privat
ELSKER ADRENALIN: Rasmus Brøgger (23) elsker fart og spenning. Foto: Privat

Brøgger innrømmer at de var noe nervøse i bilen på vei til Tønsberg.

– Da vi kom dit, ville vi bare dra hjem igjen, men så overtalte en kompis oss til å gjøre det. Det var noe av det villeste vi har gjort!

De er vel vitende om at dersom de lander feil, kan det få fatale konsekvenser, men også denne gangen gikk det bra. Han forteller til TV 2 at de var forsiktige og at de tenkte nøye igjennom hva de var i ferd med å gjøre.

Nervøs mor

Særlig moren til Rasmus er bekymret for ham og kameratene. Nylig sendte hun sønnen en melding med fire punkter han måtte love å følge.

– Mamma er litt redd for oss. Hun skrev: Pass på stuping på hodet, hopp aldri der det er skiltet med forbudt mot stuping, hopp aldri i påvirket tilstand og sjekk at det er dypt nok.

Særlig det sistnevnte punktet følger guttene slavisk, ifølge Brøgger. Han kjenner til flere som har slått seg fordi de ikke sjekket dybden godt nok.

– Flere bekjente av meg har tidligere truffet bunnen. For ikke så lenge siden brakk én nakken. Det gikk bra, men det er kjempeskummelt, sier han.

«Guttastemning»

Dykkemaska er alltid med når guttene tester ut nye steder. Denne bruker de for å dykke ned til bunnen for å sjekke hvor dypt det er. Dersom det er over fire meter er det ingen fare for at de treffer bunnen, forteller de. Når dybden er avklart, blir det bestemt hvem som skal i ilden først.

– Vi tar alltid stein, saks og papir. Taperen er prøvekanin. Da blir det skikkelig «guttastemning».

Brøggers egne hovedregler lyder følgende: Sjekk vannet, sjekk dybden og hopp med beina først første gangen.

23-åringen har drevet med turn i 15 år. Han forestiller seg alltid hvordan han skal gjennomføre stupet før hiver seg uti.

– Jeg har en forestilling om hvordan jeg skal slenge meg rundt og hvordan jeg skal lande. Hopper vi under ti meter går det som regel bra uansett hvordan vi lander.

Guttene filmer alltid triksene og sine nyeste påfunn, for så å dele det på Instagram. Videoene er blitt sett flere titalls tusen ganger. Brøgger forteller at han stadig vekk får meldinger fra personer som tipser om nye steder eller personer som ønsker å lære av dem. Nå drømmer han om å få til stupe-events i Norge for å få vist fram det de kan.

– Det hadde vært kult å kunne leve av det, men Norge er egentlig ikke det beste stedet for slike events. I år har det imidlertid vært helt rått på grunn av været, sier han.

Redningsselskapet advarer

Lars Mosby Enger, nettansvarlig for redningsselskapet, syns det virker som at guttene har god kontroll på det de driver med. Derimot advarer han andre uerfarne mot å gjøre det samme.

– Dette er ikke noe vi anbefaler alle å drive med. Det forutsetter at du er en dyktig akrobat og en dyktig svømmer dersom man skal prøve dette. Nybegynnere bør ikke starte uten omfattende trening først.

ADVARER: Lars Mosby Enger fra redningsselskapet advarer uerfarne mennesker å prøve ut dette. Foto: Redningsselskapet
ADVARER: Lars Mosby Enger fra redningsselskapet advarer uerfarne mennesker å prøve ut dette. Foto: Redningsselskapet

Også Brøgger advarer andre om å følge i deres fotspor.

– Dette er ikke for hvem som helst, sånn er det med all ekstremsport. Vi har øvd hver dag og terpet på dette lenge, sier han.

Enger syns guttenes sommer høres morsom ut, men han håper at de tenker sikkerhet. Også under all bading gjelder de generelle badevettreglene.

– Det aller viktigste er man aldri bader alene. Det kan fort skje ulykker og dersom det er ingen som ser det, er det heller ingen som kan si ifra. Bad heller aldri rett etter at du har spist.

Ifølge drukningsstatistikken har 15 personer omkommet som følge av drukning i juni, derav seks personer som et resultat av fall fra brygge eller land og to under bading.

Redningsselskapet frykter at tallet i juli ender enda høyere.