SOLSENGER: Flere av de strandede turistene har måtte slått seg ned på solsenger i påvente av flyreisen hjem.
SOLSENGER: Flere av de strandede turistene har måtte slått seg ned på solsenger i påvente av flyreisen hjem. Foto: Erik Nuland Marcussen

Strandede Rhodos-turister sendes hjem via Sverige

Alle de strandede Rhodos-passasjerene fra Bergen og Stavanger flys til Stockholm i natt, melder NRK. Det blir også satt opp et fly til Oslo natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selskapet arbeider med å finne transport videre fra Sverige til Norge for dem som havner der, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Ving har omprioritert flyginger og leid inn fly fra andre selskaper for å få de skandinaviske turistene hjem.

– Det viktigste for oss er at ingen skal overnatte på flyplasser eller overfylte hoteller en natt til, sier Røhr-Staff.

Den utsatte hjemreisen for over tusen norske turister skyldes trøbbel med innsjekkingssystemet på den lokale flyplassen. Mandag formiddag var dette igjen i orden, men fortsatt ventet mange på fly hjem til Norge. Kriseteamet til reisebyrået Ving og Thomas Cook Airlines Scandinavia satt mandag i møte for å løse situasjonen.

Mange reisende fra en rekke selskaper er rammet. I tillegg er det høysesong med fulle hoteller.

Møte med kriseteam

Problemene skyldes trøbbel med innsjekkingssystemet på den lokale flyplassen. Mandag formiddag var dette igjen i orden, men fortsatt ventet mange på fly hjem til Norge.

Mandag var kriseteamet til reisebyrået Ving og Thomas Cook Airlines Scandinavia i møte. Situasjonen ble tidligere betegnet som relativt uendret, ifølge informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge.

– Det jobbes nå iherdig med å finne nye flyløsninger for å få alle gjester hjem så fort som mulig, opplyste hun mandag formiddag.

Mange reisende fra en rekke selskaper er rammet. I tillegg er det høysesong med fulle hoteller.

– Begynner å bli irritert

Norske Erik Nuland Marcussen er en av passasjerene som er strandet på Rhodos. Han forteller at de ikke har hørt noe om at de skal fraktes hjem i dag.

– Nå er det over tre timer siden representanten til Ving har snakket med oss. Slik det ser ut nå ville jeg ikke satt penger på at de vi kommer oss hjem i dag, sier Marcussen til TV 2.

STRANDET: Erik Nuland Marcussen er i tvil om at de får reise hjem mandag.
STRANDET: Erik Nuland Marcussen er i tvil om at de får reise hjem mandag. Foto: Erik Nuland Marcussen

Marcussen var på vei hjem fra en ferietur med to kompiser, og skulle egentlig landet i Kristiansand mandag morgen.

– Nå venter vi bare på Ving, og forsøker å få tiden til å gå. De har ikke hatt noen svar på spørsmål vi har stilt. Nå begynner jeg å bli litt irritert, sier Marcussen.

Måtte sove utendørs

Ifølge VG har mange reisende måttet sove utendørs på solsenger eller i resepsjonen på et hotell. Avisa meldte tidligere om manuell innsjekk og timelange køer på Rhodos, samt at andre fly på vei til øya har blitt omdirigert til Dalaman i Tyrkia.

Problemene skyldtes teknisk trøbbel hos en underleverandør av tjenester, opplyser øyas flyplass.

– Passasjerer må regne med forsinkelser. For ytterligere informasjon bør passasjerene kontakte sitt flyselskap eller reisebyrå, het det.

Over tusen nordmenn rammet

Til NRK opplyste Ving at 1.182 nordmenn ble rammet. Alle de reisende loves kompensasjon, slik de har krav på, selv om Ving understreker at problemene ikke er deres feil.

– Folk sover overalt. På gresset på hotellets lekeland, i solsenger i hotellobbyen og i sofaer, sa Espen Rød Stordal fra Bergen til NRK tidligere mandag.

Han, kona og de to barna fikk ikke hotellrom og måtte sove i resepsjonen.

– Situasjonen har vært amper, men det roet seg litt etter vi fikk beskjed om at vi får frokost, fortalte Stordal.

(©NTB / TV 2)