DØD: Tidligere pressemann og politiker Hans Kristian Amundsen er død.
DØD: Tidligere pressemann og politiker Hans Kristian Amundsen er død. Foto: Ruud, Vidar/Scanpix

Hans Kristian Amundsen er død

Tidligere Ap-topp Hans Kristian Amundsen er død. Det melder Amundsens kone og NRK-journalist Karen Marie Berg på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere statssekretæren ble 58 år gammel.

«Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære», skriver Berg på Facebook.

Politiet i Finnmark bekrefter dødsfallet i en pressemelding mandag formiddag.

Stor leteaksjon

Det ble satt i gang en større leteaksjon etter at Amundsen ikke kom hjem fra en joggetur søndag.

Store styrker ble satt inn i søket, og søndag kveld ble Amundsen funnet omkommet på en sti ved E6 nord for Skoganvarre.

– Det var den 58 år gamle Hans Kristian Amundsen som ble funnet død i Porsanger søndag kveld. Amundsen hadde vært på en joggetur og startet ut kl. 12 søndag formiddag, står det i pressemeldingen fra politiet.

Han ble meldt savnet rundt klokken 18.30 søndag, og ble funnet litt etter klokken 21.00 av frivillig letemannskap.

– Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, skriver politiet videre.

Pressemann og politiker

Amundsen kommer opprinnelig fra Skoganvarre i Finnmark. Han har tidligere vært nyhetsredaktør i Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet, og har også vært sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys.

Det gjorde han fram til 2011, da han gikk over til politikken. Da ble han utnevnt som statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet. 9. mai samme år gikk han over til Statsministerens kontor, og var der til regjeringsskiftet kom i 2013.

Etter 22. juli-angrepene stod Amundsen bak flere av talene daværende statsminister Jens Stoltenberg holdt.

– Du skrev ord som vil bli stående til evig tid. Søndag gikk du ut av den. Varme tanker til Karen Marie og barna. Hvil i fred, Hans Kristian. En av Norges beste penner, skriver Ap-rådgiver og forfatter Robert Greiner på Twitter.

Han var sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe fram til januar i år, da han selv valgte å trekke seg ut.

NÆRE VENNER: Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg forteller at Amundsen var avgjørende for han personlig etter 22. juli. Her fra Sveits i 2013.
NÆRE VENNER: Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg forteller at Amundsen var avgjørende for han personlig etter 22. juli. Her fra Sveits i 2013. Foto: Åserud, Lise/Scanpix

I tillegg til sin kone etterlater Amundsen seg fem barn.

– Dypt tragisk

Til TV 2 sier Jens Stoltenberg at han og Amundsen var nære venner.

– Det er ufattelig og dypt tragisk at Hans Kristian Amundsen er død. Jeg tenker på barna og Karen Marie, sier Stoltenberg.

Stoltenberg møtte Amundsen første gang i AUF på 70-tallet, og de to jobbet sammen på Statsministerens kontor.

Etter 22. juli-angrepene stod Amundsen bak flere av talene daværende statsminister Jens Stoltenberg holdt.

– Hans rolle 22. juli og i tiden etter betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte. Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Stoltenberg.

– Hans Kristian var stolt av sin bakgrunn fra Finnmark. Han var et helstøpt politisk menneske og sosialdemokrat. Hans evne til å formulere viktige budskap var enestående, sier han videre.

Forrige fredag landet Stoltenberg på Gardermoen fra Brussel. Han sendte melding til Hans Kristian og spurte om han ville ta en prat. Hans Kristian sa ja tvert.

– Vi hadde en fin fredagskveld. Vi snakket om alt det spennende som lå foran oss, på hver vår kant. Vi mimret om gamledager og det var en fin siste kveld. Ikke ante jeg at litt over en uke senere skulle han være død, sier Stoltenberg.

Stoltenberg vil huske Hans Kristian som en person med en usedvanlig personlighet.

– Han var et veldig engasjert menneske med masse humor, overskudd og glede. Han var en naturens mann. Vi gikk mange fine turer sammen og drømte om å dra på jakt i sammen. Han var et varmt og godt menneske, avlsutter Stoltenberg.

– Altfor ungt

Ap-rådgiver og forfatter Robert Greiner skriver på Twitter at en av Norges beste penner nå har gått bort.

– Du skrev ord som vil bli stående til evig tid. Søndag gikk du ut av den. Varme tanker til Karen Marie og barna. Hvil i fred, Hans Kristian. En av Norges beste penner, skriver Greiner.

Statsminister Erna Solberg (H) har også reagert på den tragiske nyheten.

– Så trist å få nyheten om Hans Kristian Amundsens død. Politisk uenig, men hyggelig og dyktig. Alt for ungt, mine tanker går til familie og venner, skriver Solberg på Twitter.