SLAPP MED SKREKKEN: Andrea Pasqualon syklet seg vill og holdt på å ryke ut av Tour de France.
SLAPP MED SKREKKEN: Andrea Pasqualon syklet seg vill og holdt på å ryke ut av Tour de France. Foto: Benoit Tessier

Tour-rytterens vanvittige tempo-drama: Kom fem minutter for sent til start

Andrea Pasqualon måtte gi alt for å komme innenfor tidsgrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italienske Andrea Pasqualon (30) har kjempet i toppen på nesten alle de flate etappene i Tour de France. På fem av etappene har han vært blant de ti beste. Han hadde sett for seg en rolig dag på sykkelen på lørdagens tempoetappe, men dagen ble alt annet enn rolig.

For Pasqualon ble dagen en marerittkamp mot klokken.

Pulsen var lav da han tidlig lørdag syklet ut for å trene i tempoløypen. Det skulle endre seg fort.

– Vi rekognoserte løypen. Reklame-karavanen var i løypen, og vi fikk ikke passere. Han kom for sent inn til mål. Da han skulle tilbake ble han sendt feil vei, sier Wanty-sjef Hilaire Van der Schueren.

Mens Pasqualon syklet rundt i villrede på små franske landeveier nærmet det seg start på tempoen.

– Det var ikke bare litt stress, det var helt ekstremt, sier Van der Schueren.

Pasqualon er vanligvis ikke blant feltets beste temposyklister. Panikken begynte derfor å bre seg da han ikke dukket opp til start.

– Han fant frem til startrampen fire minutter og 40 sekunder etter at han skulle startet. Heldigvis gjorde han en veldig god tempoetappe. Hvis man trekker fire minutter og 40 sekunder fra sluttiden hans ville han vært blant de førti første. Kanskje han skal komme for seint neste gang også, humrer Wanty-sjefen.

TV 2-ekspert Thor Hushovd har selv opplevd å komme for seint til start.

– Man går og surrer med sitt eget, og så er det lenger til start enn man tror. For rytterne har det vært stress i tre uker. Før en tempo tenker en del ryttere at de skal ta det litt med ro, sier han.

– Pasqualon har nok syklet fullstendig i panikk. Noe av det største nederlaget for en rytter er å ryke ut på tidslimiten på nest siste etappe. Alle vil oppleve å sykle inn til Paris og oppleve Champs Elysees, sier han.

PS! Pasqualon endte til slutt åtte minutter og 34 sekunder bak Tom Dumoulin. Han hadde faktisk én rytter bak seg på resultatlistene: Niki Terpstra. Pasqualon kom i mål drøyt ett og et halvt minutt før tidslimiten.​