Varmerekorder flere steder i landet

Fredag var spådd til å være årets varmeste dag. Den spådommen innfridde, med fire nye fylkesrekorder. Norgesrekorden uteble derimot for denne gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blindern fikk en ny stasjonsrekord med hele 34,6 grader, og vant dermed temperaturkampen i landet. Det slo likevel ikke den gamle Oslo-rekorden fra 1901, som er på 35 grader.

Den 117 år gamle rekorden fikk altså stå i hovedstaden, men hele fire andre fylker har slått sine gamle rekorder ned i støvlene.

Det er Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold som har slått sine gamle rekorder, alle med temperaturer over 34 grader.

Temperaturrekord

På andreplass i temperaturkampen ligger Rygge med 34,5 grader. Den slår Østfolds varmerekord fra 1982, som også ble satt i Rygge og var på 34,2 grader.

Rogaland slo sin fylkesrekord to ganger på én dag. I Stavanger ble det målt 34,4 grader ved 17.30-tiden fredag.

Lysebotn i Rogaland satte ny fylkesrekord med 34,2 grader i 15.30-tiden, men drøyt to timer senere ble fylkesrekorden slått på nytt ved Våland målestasjon i Stavanger.

Det ble målt 34,4 grader her, og Stavanger havner dermed på tredjeplass i temperaturkampen.

Vestfold satte ny varmerekord med 34,1 grader på Nøtterøy like før klokken 16.30, og om lag klokken 15.45 ble det også meldt om ny varmerekord i Hordaland på 34,4 grader.

Også Bergen har slått sin byrekord med 32,2 grader, over sin tidligere rekord på 31,8 grader.

Varmen fortsetter

Hordaland
Gammel rekord: 34,1 grader
Ny rekord: 34,4 grader

Bergen
Gammel rekord: 31,8 grader
Ny rekord: 32,2 grader

Rogaland
Gammel rekord: 34,4 grader
Ny rekord: 33,5 grader

Vestfold
Gammel rekord: 33,3 grader
Ny rekord: 34,1 grader

Østfold
Gammel rekord: 34,2 grader
Ny rekord: 34,5 grader

Meteorologene melder at de varmeste stedene registrert i dag, er Blindern i Oslo med 34,6 grader, Rygge i Østfold med 34,5 grader, Minnesund jernbanestasjon i Akershus, Etne i Hordaland og Våland i Rogaland – alle med 34,4 grader.

– Det er nok massevis av stasjoner som har lokale rekorder, men det har jeg ingen fullstendig oversikt over enda, sier vakthavende meteorolog i Storm, Olav Krogsæter klokken 21 fredag kveld.

Han sier det vil bli varmt i morgen også, og særlig på Vestlandet. Det vil nok ikke bli like varmt, men opp mot 30 grader.

Nesbyen har rekorden

Den høyeste registrerte temperaturen i Norge noen gang er 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970. Lengst har rekorden stått i Oslo, som nådde 35 grader 21. juni 1901.

Årets varmeste dag før fredag ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud, som hadde 33,8 grader 26. juni. Stedet hadde også den varmeste dagen i 2017, med 31,8 grader.

Før fredagens rekord i Rogaland var det registrert én fylkesrekord; Bardufoss i Troms hadde 33,5 grader onsdag i forrige uke. Statsmeteorolog Moxnes spådde på forhånd at det ville bli rekord i flere fylker i dag – selv om nordnorske temperaturer holder seg stort sett under 25 grader fredag.

–Drikk vann

På Akerselva sykehjem er det god stemning, til tross for varmen. 92 år gamle Synnøve drikker Farris, og anbefaler alle å drikke mye i varmen.

– Hva er det varmeste du har opplevd, er det dette her?

– Ja, det er det faktisk. Jeg kan ikke huske noe varmere jeg. Før lå jeg i sola hele dagen, men det nytter ikke nå, sier Synnøve.

92-åringen ble født 25 år etter varmrekorden i Oslo ble satt i 1901. Da var temperaturen hele 35 grader, og hittil i dag er ikke gradestokken langt unna. Også i Trondheim ble det målt 35 grader i 1901.

Tropenatt

Mange steder er det også naturlig nok varmt i vannet. For eksempel kan Øyungen i Eidskog i Hedmark skilte med 27 grader målt klokka 11 fredag, melder Yr.

Det er ventet tropenatt langs store deler av kysten, melder Meteorologisk institutt. Det innebæret at temperaturen ikke faller under 20 grader. Haugesund-området får trolig en natt med 25 grader som det laveste.

Trodde ikke på norgesrekord

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sa tidligere i dag at hun ikke trodde norgesrekorden på 35,6 grader skulle falle.

Værnes i Trøndelag og Fister i Rogaland hadde den høyeste temperaturen i landet klokka 8 fredag morgen med 25,5 grader, ifølge Adresseavisen.

– Det er fortsatt mulighet for noen rekorder, men kanskje norgesrekorden blir litt høy, sa hun.