NAIVE: Ludwig Sandell mener nordmenn har blitt naive med tanke på lagring av passord og kredittkortinformasjon i apper.
NAIVE: Ludwig Sandell mener nordmenn har blitt naive med tanke på lagring av passord og kredittkortinformasjon i apper. Foto: TV 2

dataekspert advarer:

– Vi er veldig naive

Nordmenn hackes mer enn noen gang, og det kan bety at både passordene dine og kredittkortinformasjonen din er i fare. Her er tipsene du trenger for å sikre deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mange passord har du egentlig? Har du samme passord på appene dine, har du trolig blitt forsøkt hacket.

Rekordmange nordmenn blir utsatt for dataangrep og metodene er mer utspekulerte enn tidligere, ifølge både en profesjonell hacker og det uavhengige ekspertorganet NorSIS.

Vi nordmenn blir forsøkt hacket flere hundre tusen ganger om dagen. Ludwig Sandell er en av Norges fremste dataeksperter, og mener Norge er et yndet mål for hackerangrep.

– Norge ligger ti på topp over nasjoner som blir forsøkt hacket. Det er jo ganske foruroligende tatt i betraktning hvor mange mennesker som er her, sier Sandell.

I bunnen av artikkelen kan du se om ditt passord kan være på avveie.

– Kan få tilgang til millioner av brukere

Han mener framveksten av stadig smartere telefoner og nettbrett har en del av skylden.

– Vi er veldig naive. Jo smartere telefonen og nettbrettet blir, jo dummere blir jo vi. Nå er det stadig flere og flere som velger å lagre kredittkortinformasjon i nettleseren, på telefonen og nettbrett, men også i apper, sier han.

– Blir appen hacket, så har de tilgang til mange millioner av brukere. Veldig mange opplever at det ikke blir tatt store summer på en gang lenger, men at det er det er små summer som blir tatt om igjen og om igjen.

– Har vi egentlig kontroll?

– Nei, ikke i nærheten, svarer Sandell kontant.

Metodene svindlerne bruker blir stadig mer utspekulerte.

– Det svindlerne gjør er at de sender ut en mail eller pushmelding der man får beskjed om å klikke på en lenke, og det er gjør veldig mange mennesker, sier Sandell.

Utgir seg for å være Netflix

Metoden heter phishing. Meldingene svindlerne sender ser stadig mer troverdige ut, der de utgir seg for å være f.eks. Netflix eller Elkjøp, og ber deg fylle ut brukernavn, passord og kortinformasjon.

Benytter du deg av få passord på flere ulike apper, sitter du i saksa. Da kan svindlerne plutselig styre alt du har på mobilen.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) ser alvorlig på økningen, og mener det blir stadig vanskeligere å oppdage angrepene.

– De e-postene vi har sett ser veldig like ut fra den opprinnelige leverandøren, for eksempel fra Netflix. Der bruker de samme farge, identisk logo og det er et godt språk. Det eneste man kan se er annerledes er avsenderadressen, sier Peggy Sandbekken Heie, administrerende direktør i NorSIS.

NorSIS' råd når det gjelder passord finner du her.

– Det er nødvendig å beskytte tjenester med gode passord og helst to-trinns-verifisering. Det er viktig med forebyggende arbeid, forklare konsekvenser og gi gode råd om nettvett, sier Heie.

Her er hackerens tips

Med så mange daglige angrep må vi derfor ta våre forholdsregler, ellers vil vi få en uhyggelig overraskelse.

– Jeg tror nok mange vil få seg en ubehagelig overraskelse på visakortet hvis vi skal tolke det vi ser av angrep nå, sier Sandell.

Han har flere tips til hva du kan gjøre for å sikre deg:

  • Tips nummer èn er å alltid ha telefonen din oppdatert med siste programvare.
  • Sørg for å ikke ha samme passord over alt.
  • Bytt gjerne passordet hver tredje måned.
  • Skal du handle på nett bør du ha et eget kort kun til det formålet eller bruke PayPal.

Og er du redd for om passordet ditt har kommet på avveie, kan man følge NorSIS sitt råd om å skrive inn e-posten sin på følgende lenke.