IKKE KONTROLL: Det er skogbrann på Vindslandsheia mellom Birkeland og Grimstad, torsdag kveld. Brannmannskapet og Sivilforsvaret fikk assistanse fra brannhelikopter.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
IKKE KONTROLL: Det er skogbrann på Vindslandsheia mellom Birkeland og Grimstad, torsdag kveld. Brannmannskapet og Sivilforsvaret fikk assistanse fra brannhelikopter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sivilforsvaret og flere brannhelikoptre i sving:

Skogbrann i tre fylker

Tjukk røyk sprer seg fra skogbrannen på grensen mellom Birkeland og Grimstad i Aust-Agder. Brannmannskapene har trappet ned innsatsen, men blir på stedet over natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var rundt klokka 15 torsdag at det ble meldt om brann i terrenget ved Vindslandsheia. Brannen spredte seg fort, og røyken fra brannen kan sees helt fra E18.

– Det er mye vind i området, noe som gjør arbeidet vanskelig. Vi har hatt brannhelikopter på stedet, men det flammer opp igjen rett etter at det har tømt vann, sa brannsjef Jan Røilid i Kristiansand Brann og Redning IKS til NTB.

Ved starten av brannen var omfanget begrenset til rundt åtte-ti mål, men klokka 18.40 opplyste Røilid til Fædrelandsvennen at området som brenner var utvidet til over 100 mål.

Klokken 22.10 opplyser politiet på Twitter at brannvesenet trapper ned innsatsen, men blir på stedet over natten. Det opplyses ikke om brannvesenet har fått kontroll.

Flere privatepersoner har valgt å evakuere seg selv, men det er foreløpig ikke igangsatt noen evakuering fra brannvesenets side.

Helikopter i arbeid

Brannhelikopteret var på plass på stedet litt før klokka 18.30. En annen maskin var også på vei fra Torp, opplyste Statens skogbrannhelikopter på Twitter like før klokka 19.

– Politiet har etter anmodning sendt en patrulje opp til området. Så vidt vi forstår, er brannen ikke under kontroll, men det skal ikke være for spredning til bebyggelse eller behov for evakuering, sa operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt til NTB.

Glørne flyr av gårde

Brannvesenet i Birkenes, Lillesand, Grimstad og Kristiansand rykket ut til området. Også mannskap fra Sivilforsvaret ble tilkalt.

– Vi må stadig forflytte oss, fordi brannen beveger seg. Vi jobber for å ta fronten og spisse den. Med hjelp av helikopter kan vi begynne å feste et lite grep på den i kveld, men det er langt fram. Jeg tør ikke spå utfallet, sa Røilid til Fædrelandsvennen.

Han er på stedet og kan fortelle om sterk vind.

– Det flyr glør, det er en utfordring fordi det setter i gang nye branner. Vi har vært ute med folk og slukket brann utenfor begrensningene våre, forklarer Røilid.

Det er også tatt i bruk droner for å overvåke situasjonen.

Brann i tre fylker

I tillegg til brannen i Aust-Agder melder Øst 110-sentralen om at det også brenner i Aremark, Aurskog og Kløftetjern i Follo.

Brannvesenet i Follo ble sendt ut til skogbrannen på Kløftetjern, mens det ble sendt to skogbrannhelikoptre til Aremark, der det var meldt om to skogbranner.

«Etter en formidabel innsats fra brannmannskaper og frivillige med hjelp fra helikoptere er nå skogbrannene i vårt distrikt slått tilbake og det meldes om kontroll», melder brannvesenet i Øst på Twitter klokken 23.