Fransk gangster med nok en spektakulær flukt fra politiet

1. juli gjennomførte den franske superskurken Rédoine Faïd en spektakulær helikopterflukt fra fengsel i Frankrike. Onsdag kom han seg hårfint unna politiet – igjen.

RØMLING: Redoín Faïd (46) rømte fra fransk politi gjennom dette parkeringshuset onsdag.  Foto: IBO/Sipa via AP/Jacques Demarthon
RØMLING: Redoín Faïd (46) rømte fra fransk politi gjennom dette parkeringshuset onsdag. Foto: IBO/Sipa via AP/Jacques Demarthon

Den franske gangsteren Redoíne Faïd sonet i et fengsel i Reau sørøst for Paris da han gjennomførte den spektakulære flukten med helikopter tidligere i sommer.

Flere væpnede menn bisto i flukten og helikopteret ble senere funnet utbrent.

Omkring 2.900 politifolk har lett etter Faïd uten resultater, men han har ikke blitt sett før onsdag. Da så en patrulje 46-åringen og en annen person ved en bensinstasjon i Piscop, en forstad til Paris.

Politipatruljen nærmet seg de to, men da raste de av gårde, noe som resulterte i en voldsom biljakt. Det hele endte med at politiet fant bilen til gangsteren forlatt i et parkeringshus.

– De slapp unna med en hårsbredd. Det hele skjedde på noen få sekunder, sier en politikilde.

I den forlatte bilen fant politiet seks forpakninger med eksplosiver og flere falske bilskilt. Ifølge politiet klarte de to trolig å stikke av til fots via trappene i parkeringshuset.

– Oppfinnsom

Med helikopterflukt fra fengsel, biljakt med politiet i hælene og løping i full fart gjennom parkeringshus, minner Faïds karriere mer og mer om en actionfilm.

Frankrikes justisminister Nicole Belloubet har tidligere uttalt at man trenger mye oppfinnsomhet for å klare å rømme på denne måten.

Fransk politi bruker store ressurser på å søke etter Faïd. Foto: AP Photo
Fransk politi bruker store ressurser på å søke etter Faïd. Foto: AP Photo

– Du trenger åpenbart mye oppfinnsomhet og en form for urokkelig viljestyrke for å gjennomføre en flukt som denne, sa justisministeren etter at Faïd stakk av.

Faïd satt fengslet med en dom på 25 år, etter at han i 2010 tok del i et væpnet ran der en politikvinne ble drept.

Andre gang på rømmen

Dette er ikke første gang Faïd er på rømmen. I 2013 flyktet han også fra et fransk fengsel, den gang ved å ta gisler og sprenge seg gjennom murene ved hjelp av dynamitt. Han ble pågrepet igjen seks uker senere.

Skurkekarrieren startet for fransk-algerieren på midten av 1990-tallet, da han ledet en bande som sto bak alt fra væpnede ran til juveltyverier og utpressing.

Medlemmene i banden ble pågrepet i 1997, og Faïd ble dømt til 30 års fengsel. Han ble løslatt på prøve etter ti år, men ble i 2011 igjen fengslet.

(©NTB/TV 2)