HØRING: USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte i Senatets utenrikskomité onsdag 25. juli.
HØRING: USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte i Senatets utenrikskomité onsdag 25. juli. Foto: Susan Walsh / AP Photo

Pompeo: Nord-Koras atomprogram fortsetter

Nord-Koreas atomprogram fortsetter, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks uker etter at president Donald Trump proklamerte at atomtrusselen fra Nord-Korea var over, produseres det fortsatt kjernefysisk materiale som kan benyttes i atomvåpen i landet, sa Pompeo da han møtte i Senatets utenrikskomité onsdag.

– Ja, de produserer fortsatt spaltbart materiale, svarte Pompeo på direkte spørsmål.

– Gjenstår mye arbeid

Trump møtte i forrige måned Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore, et møte han beskrev som «interessant og en veldig positiv opplevelse».

– Alle kan nå føle seg mye tryggere enn den dagen jeg inntok presidentkontoret. Nord-Korea utgjør ikke lenger noen atomtrussel, skrev Trump på Twitter etter hjemkomsten.

Også da forsøkte Pompeo å dempe optimismen noe og understreket at det slett ikke er sikkert at Nord-Korea vil gå med på kravet om full atomnedrustning.

– Det gjenstår mye arbeid, sa Pompeo.

Unngikk spørsmålet

Tidligere på dagen unngikk Pompeo spørsmålet om Nord-Korea. Da senator Cory Gardner stilte spørsmål om Nord-Korea fortsatt hadde et atomprogram, spurte Pompeo om han kunne svare på spørsmålet i en annen setting.

– Kan du ikke svare på spørsmålet slik det er, spurte Gardner, hvorav Pompeo responderte med at han foretrakk å ikke gjøre det.

Han utdypet det unnvikende svaret ved å forklare at de foreløpig befinner seg i en komplisert forhandlingsituasjon. Han sier videre at ikke alle handlinger de gjennomfører vil være åpenbare for verden i øyeblikket de gjennomføres.

(©NTB / TV 2)