BRANN: Her inspiseres effekten etter at det ble sluppet en bombe mot brann i Dalarna.
BRANN: Her inspiseres effekten etter at det ble sluppet en bombe mot brann i Dalarna. Foto: Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Svensk kampfly slapp bombe mot brann på skytefelt

Et svensk JAS Gripen slapp onsdag en bombe for å blåse ut brannen på et vanskelig tilgjengelig skytefelt i Dalarna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første analysene av den uvanlige brannslukkingsmetoden tyder på at den var vellykket, heter det i en pressemelding fra luftforsvaret.

Militær operasjonsleder Urban Molin sier at dette var et forsøk på å løse et helt spesielt problem i et vanskelig tilgjengelig område.

Anders Persson, produksjonssjef ved flyvåpenavdelingen, sier at bomben traff nøyaktig der den skulle, og det foreløpige resultatet er positivt. Den sivile brann- og redningstjenesten har etter 13 dager med brann på skytefeltet vurdert flere tenkbare slukningsmodeller.

Til slutt henvendte man seg til Forsvaret med forespørsel om det kunne være mulig å slukke brannen ved hjelp av en kraftig trykkbølge. Forsvaret har tidligere brukt artilleri med samme effekt for å få bukt med mindre branner på skytefelt.

Brannmannskap har helt fra begynnelsen hatt problemer med å slukke brannen ved skytefeltet ved Trängslet i Älvdalen fordi det finnes mye grovkalibret og udetonert på bakken. Frykten for eksplosjoner har hemmet framrykking på bakken.

(©NTB)