POSITIV: Fungerende generalsekretær, Kai-Erik Arstad sier NFF jobber med mulighetene for å innføre videodømming i norsk fotball.
POSITIV: Fungerende generalsekretær, Kai-Erik Arstad sier NFF jobber med mulighetene for å innføre videodømming i norsk fotball. Foto: NTB/Scanpix.

NFF vil teste ut VAR i 2019

Fungerende generalsekretær i NFF, Kai-Erik Arstad, sier Norges Fotballforbund vil teste ut VAR i en cupkamp i 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter VM i Russland har det blitt naturlig spørsmål om VAR-teknologien med videodømming også skal innføres i Eliteserien.

I et intervju med NTB tidligere i sommer uttalte konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, at forbundet stiller seg positive til VAR.

Nå varsler generalsekretæren konkrete planer.

– Vi har en intern målsetting om å teste ut VAR på en cupkamp neste høst, altså 2019. Men det er ikke noe vi kan love. Det er mye som skal falle på plass, og vi må avklare bemanning og kompetanse. 2019 er uansett vår interne målsetting, sier Arstad til TV 2.

En innføring av VAR er ventet å koste mellom 15-20 millioner kroner, og det vil måtte bli et spleiselag mellom forbundet og klubbene i Eliteserien.

– Finansieringen er kanskje det aller viktigste spørsmålet. Dette er kostbart, både på investeringssiden og på driftssiden. Så det må bli et spleiselag mellom NFF sentralt, og toppklubbene. Nøyaktig hvordan det skal skje vet vi ikke ennå, sier Arstad.

Sarpsborg-trener Geir Bakke er en av dem som ønsker VAR-teknologien velkommen til norsk fotball.

– Jeg syns VAR bør innføres i Eliteserien. Jo raskere, jo bedre. Det er et verktøy som kan fjerne en del tvil i vanskelige situasjoner. Bare i har vi sett mange konfliktsituasjoner som har vært som har vært veldig vanskelige for dommerne, og jeg tror VAR vil hjelpe dem å lede kampene. Jeg tror også man får fjernet en del situasjoner, som holding og ting som er utenfor regelverket. Som normalt ikke blir sett, sier han til TV 2.

Bakke understreker at han ikke styrer pengene i klubben mtp et spleiselag, men håper det vil komme en løsning.

– Vi har lyst til at det skal være mest mulig fair play, og at regelverket skal følges. Det bør være mulig å bruke verktøy man de har brukt i amerikansk idrett i mange år, i fotball også. I alle fall på det øverste nivået, mener han og legger til:

– Jeg tipper at Norges Fotballforbund må ta affære, så vi får gjennomført dette i samarbeid med klubbene.