SEIER NUMMER TO: Julian Alaphilippe tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
SEIER NUMMER TO: Julian Alaphilippe tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Alaphilippe vant høydramatisk etappe

Den 16.etappen av årets Tour de France ble av det elleville slaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at rytterne i går kunne nyte en vel fortjent hviledag, ble det i dag et brutalt møte med Pyreneene.

Med fem kategoriserte stigninger og hele 218 kilometer å tilbakelegge fra Carcassonne til Bagnères-de-Luchon, innså lagene med sammenlagtryttere at de ikke kunne holde feltet samlet.

Seieren gikk med det til bruddet, slik som de to foregående etappene.

Og dagens vinner ble Julian Alaphilippe.

– Det var en vill dag. Jeg var sliten i beina, og jeg kan egentlig ikke tror at jeg tok min andre etappeseier, sa Alaphilippe etter målgang.

GIKK I BAKKEN: Adam Yates ledet dagens etappe da han gikk i bakken i den siste utforkjøringen.
GIKK I BAKKEN: Adam Yates ledet dagens etappe da han gikk i bakken i den siste utforkjøringen.

Og franskmanne har rett i at det var vilt. For Adam Yates hadde støtet i stigningen opp til Col du Portillon og bygget seg opp en luke til en jaktende Alaphilippe.

Men briten feilberegnet en sving i utforkjøringen og gikk i bakken. Alaphilippe forsvant forbi briten som var tydelig rystet.

– Alaphilippe kom fort bakfra og han er en av vedens beste utforkjørere. Så det var mye press på Adam for å virkelig kjøre fort. For som vi har sett tidligere, så har han tatt mye tid i utforkjøringene så langt i Touren. Men det var virkelig press på Adam og det fikk han til å ta litt for stor risiko i dag, sa Mitchelton-Scotts sportsdirektør, Matt White, etter målgang og fortsatte:

– Han er naturligvis svært skuffet, det er ikke hver dag man kjemper om en etappeseier i Tour de France.

Yates kom aldri i kapp med Alaphilippe, som tok sin andre etappeseier i årets Tour de France.

– Uten dem hadde jeg fortsatt ligget der
Etter omlag 30 kilometere kjørt av dagens etappe, ble feltet stoppet av en demonstrasjon.

Franske bønder hadde blokkert veien med høyballer for å få oppmerksomhet fra de franske myndighetene. Rytterne kom seg forbi hindringen, men like etter stoppet feltet helt opp.

– Jeg så ikke så mye demonstrasjonen egentlig, men jeg så noen høyballer som lå langs veien. Også vet jeg at jeg er litt allergisk mot høy, så jeg kjørte gjennom der og følte at her fikk jeg dårlig pust. Så begynte øynene å svi og alle de andre i feltet begynte å skrike og vræle. Da skjønte jeg at det sikkert ikke bare var at jeg er allergisk mot høy, sa en munter Alexander Kristoff til TV 2 etter målgang.

Det som skjedde var at flere av rytterne hadde fått tåregassen, som det franske politiet brukte mot demonstrantene, i ansiktet. Rittet ble stoppet mens rytterne fikk vasket det bort.

– Noen av konkurrentene beskriver det som patetisk og tragisk, du virker som du tar det med litt bedre humør?

–Det er litt action og noe som skjer da, det er ganske kjedelig å sykle lange strekker uansett. Så det var fint med litt action, sa en lattermild Kristoff.

Rittet startet opp igjen, men dramatikken var ikke over der. For i utforkjøringen ned fra Col de Portet-d'Aspet slo Philippe Gilbert kolbøtte over autovernet og forsvant ned i en skråning. Det gikk heldigvis bra med belgieren, som fortsatte etappen.

– Jeg er glad for å være her, det var en skummel krasj. Jeg slet med å fullføre etappen for jeg har det veldig vondt. Vi får se hva som skjer i morgen. Skaden på kneet mitt er ganske alvorlig, jeg fikk et svært hull i det og det er ganske dypt, sa Gilbert til TV 2 etter målgang.

– Hvor langt ned var det der du veltet?

– Fire meter kanskje, jeg landet på ryggen på noen steiner. Når jeg åpnet øynene og så steinene rundt meg, tenkte jeg var slått sønder og sammen. Jeg ville ikke reise meg, det var noen gule folk der fra Mavic, og det var nesten umulig å reise seg. Så måtte jeg bare klatre opp igjen. Jeg må si takk til alle som hjalp meg, uten dem hadde jeg fortsatt ligget der.

Angrep på Sky
Mens bruddet kjempet om seieren lengre oppe i bakken, trøkket dansken Jakob Fuglsang til og støtet fra feltet.

Astana-rytteren fikk med seg Katusha-rytterne Ian Boswell og Ilnur Zakarin.

Men trioen maktet ikke å holde unna for Sky-toget.

Mot toppen av stigningen gikk også Mikel Landa for Moviestar til, men heller ikke han klarte å holde unna for Chris Froome og Geraint Thomas.