Tour-rytter i skrekkvelt – forsvant over autovernet

Philippe Gilbert kjørte av veien. Han fullførte etappen, men måtte bryte etter en legesjekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I utforkjøringen ned fra Col de Portet-d'Aspet, forsvant Philippe Gilbert ut av veibanen, og slo kolbøtte over autovernet.

Videon øverst viser utforkjøringen og hvordan han ble reddet opp fra det over tre meter dype fallet.

Gilbert fullførte etappen med vondt kne og blødende sår, mottok prisen for mest offensiver rytter, men så måtte han bryte etter en legesjekk.

– Uten dem hadde jeg fortsatt ligget der

Quick-Steps sportsdirektør, Brian Holm, forteller til TV 2 at Gilbert feilberegnet svingen.

– Jeg er glad for å være her, det var en skummel krasj. Jeg slet med å fullføre etappen for jeg har det veldig vondt. Skaden på kneet mitt er ganske alvorlig, jeg fikk et svært hull i det og det er ganske dypt, sa Gilbert til TV 2 etter målgang.

– Hvor langt ned var det der du veltet?

– Fire meter kanskje, jeg landet på ryggen på noen steiner. Når jeg åpnet øynene og så steinene rundt meg, tenkte jeg var slått sønder og sammen. Jeg ville ikke reise meg, det var noen gule folk der fra Mavic, og det var nesten umulig å reise seg. Så måtte jeg bare klatre opp igjen. Jeg må si takk til alle som hjalp meg, uten dem hadde jeg fortsatt ligget der.

​Sjokkert Hushovd

De grufulle bildene satt en støkk i TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd

– Det så selvfølgelig ikke bra ut. Men det man kan si om en sånn velt, er at når han stopper i den murkanten, så er det verste selve treffet i den murkanten. Så får man håpe at det ikke er for mye stein på andre siden der. Men det så ikke bra ut, sa Hushovd.

Her har Gilbert innsett at han må bryte.
Her har Gilbert innsett at han må bryte.

Etter noen minutter fikk vi se bilder av Gilbert som satt langs siden av veien, mens han fikk hjelp av rittlegen. Like etter satte han seg på sykkelen igjen og fortsatte.

– Det var godt å se, jeg ble livredd her, sa Hushovd når han fikk se at Gilbert var på bena igjen.

På sykkelen igjen, ga belgieren tommel opp til kamera, for å signalisere at det gikk bra.

Gilberts venstre bein var bandasjert og stenket av blod etter etappen. Likevel mottok han prisen for mest aggressive rytter før han måtte bryte.
Gilberts venstre bein var bandasjert og stenket av blod etter etappen. Likevel mottok han prisen for mest aggressive rytter før han måtte bryte. Foto: Benoit Tessier

– Han har to gutter hjemme som følger veldig med, og det er klart at når de sitter å følger med på pappa, så hopper de i stua av å se en sånn tommel opp, sa Hushovd.

Bildene av Gilbert langs veien viste også lagets danske sportsdirektør, Brian Holm, som tilsynelatende hadde hoppet over rekkverket og ned til belgieren for å hjelpe.

Minnes Fabio Casartelli
​I den samme utforkjøringen som Philippe Gilbert kjørte ut i, gikk det i 1995 langt verre.

Fabio Casartelli veltet stygt ned fra Col de Portet-d'Aspe på den 15.etappen av Tour de France i 1995. Motorola-rytteren slo hodet i murkanten langs veien, og livet stod ikke til å redde

I utforkjøringen er det reist et minnesmerke for rytteren som i 1992 tok OL-gull i Barcelona, og hvert år reiser Casartellis foreldre og fanclub til Col de Portet-d'Aspe, for å minnes den avdøde rytteren.