Dødelig bakterie dukker opp langs norskekysten

Temperaturen i vannet blir varmere, og nye bakterier blomstrer frem langs kysten. Forrige uke ble en kvinne lagt inn på sykehus med Vibrio-infeksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den varme sommeren har ført til at temperaturen i vannet stiger, noe som har gjort at den tropiske Vibrio-bakterien har blomstret opp i norske farvann.

Bakterien, som er i slekt med Kolera-bakterien, er kjøttetende og kan komme inn i kroppen via åpne sår.

I 2016 måtte en kvinne amputere benet etter å ha fått Vibrio-infeksjon, og forrige uke ble nok en kvinne lagt inn på sykehus med infeksjon etter å ha badet på Høvik i Bærum.

– Kan føre til døden

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, sier til TV 2 at man ikke har oversikt over hvor mange tilfeller det har vært av Vibrio-infeksjoner i Norge.

– Det er ønskelig at vi sammen med nasjonale helsemyndigheter forsøker å finne metoder for å kartlegge dette, sier kommuneoverlegen.

Nilsen forteller at bakterien kan gi ulike former for sykdom, hvor den vanligste smitter gjennom sjømat.

– Importert sjømat fra varme områder som kan forurense maten, og slik gi mage- tarmsymptomer, sier han, og legger til:

– Men det som er farligere er at hvis du er immunsvekket eller har et stort sår, så kan det gå inn i blodbanen og gi en blodforgiftning. Vanligvis vil man kunne behandle det, men i verste fall kan det være så alvorlig at det kan føre til døden.​

Kan komme av klimaendringer

Vibrio-bakterien er kjent fra tropiske og subtropiske farvann, og kommunoverlegen sier til TV 2 at dette er et nytt fenomen som kan være forårsaket av klimaendringer og varmere hav.

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.
Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen. Foto: TV 2

– Men de senere år er det også kjent at den finnes i våre strøk, og i Østersjøen og Skagerakk lenger syd foregår det en overvåking av de risikofaktorer som kan gjøre at den trives bedre, sier han.

Nilsen forteller at det har vært kjent i mange år, at bakterien finnes i farvann langs norskekysten, men det har vært lite kjent at den har gitt sykdom.

– Det registreres flere tilfeller per år, blant annet i Syd-Sverige, og jeg vil tro at med den varmeutviklingen vi ser nå, så kan vi godt komme til å se det samme i våre farvann, sier han.

Dusj i ferskvann

Bakterien trives best i brakkvann, som ved Kadettangen i Bærum, hvor Sandvikselva renner ut like ved. Eller ved Sørenga i Oslo, der Akerselva møter fjorden.

Kommuneoverlegen forteller at det ikke er noen grunn til å ikke bade, dersom man er frisk og ikke har sår.

De som er mer utsatt, med nedsatt immunforsvar, eller ferske, åpne sår, bør holde seg unna vannet, eller i alle fall ikke bade lenge. Dersom man velger å bade, er det lurt å dusje seg i ferskvann etterpå.

– Hvis du bader er det beste virkemiddelet etter at du har badet, å skylle godt med såpe og ferskvann, sier Nilsen.

– Gå og bad!

Til tross for den potensielt farlige bakteriens inntog i norske farvann, har kommuneoverlegen i Bærum en klar beskjed til varme nordmenn:

– Gå og bad! Det er folkehelsefremmende å bade for de aller fleste av oss. Men har du en kronisk alvorlig sykdom hvor du vet at immunforsvaret er svekket, bør du i hvert fall ta et kort bad og skylle godt av med ferskvann etterpå. Har du et et ferskt, åpent og større sår, må du også bare ta et kortvarig bad og skylle deg godt etterpå, eller eventuelt frastå fra å bade.

– Alle andre skal bade, det er viktig, legger han til.