KASTET UT AV TOUREN: Gianni Moscon (til venstre) får ikke sykle mer i årets ritt.
KASTET UT AV TOUREN: Gianni Moscon (til venstre) får ikke sykle mer i årets ritt. Foto: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ

Team Sky-rytter slo konkurrent - kastet ut av Tour de France

Gianni Moscon er ferdigsyklet etter å ha havnet i bråk med konkurrent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Team Sky-rytteren Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France.

Ifølge L'Equipe er italieneren kastet ut av rittet fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter.

Angrepet fant sted kort tid etter at søndagens etappe ble tråkket igang. Sky-rytteren slo Elie Gesbert etter bare 800 meters sykling.

Beklager hendelsen
I en video Team Sky har publisert på sin Twitter-konto, beklager Moscon seg etter hendelsen.

– Jeg vil personlig beklage til Elie Gesbert for hendelsen, og er lei meg for det som skjedde. Jeg beklager til lagkamerater, alle som er involvert i laget, og hele Tour de France for det som skjedde. Jeg aksepterer avgjørelsen, sier rytteren etter å ha blitt kastet ut av rittet.

– Vi støtter og aksepterer beslutningen til rittarrangøren om å ekskludere Gianni Moscon fra Tour de France, sier Team Sky-sjef Dave Brailsford i en pressemelding.

Han forteller en rytter som er svært skuffet over egen oppførsel.

– Gianni er svært skuffet over sin oppførsel og vet at han har sviktet seg selv, laget og rittet. Vi vil håndtere denne hendelsen med Gianni når Touren er over, og vil da avgjøre om det skal foretas ytterligere tiltak. Jeg vil gjerne komme med min oppriktige unnskyldning til Elie Gesbert og Team Fortuneo Samsic for denne uakseptable hendelsen, sier Team Sky-sjefen.

– Et stor tap for Sky

Thor Hushovd mener Team Skys ledere vil lide av å ha mistet Moscon.

– Det er et stort tap for Sky, det er det ingen tvil om. Han er en av de store motorene i laget, i form av at de har to ryttere som skal dra den første halvdelen eller tre fjerdedeler av etappene, der det er lett terreng. Til nå har han vært en kjempemotor, så de mister en nøkkelperson i den viktigste Tour de France-uken, sier TV 2-eksperten.

Geraint Thomas leder Touren foran Sky-lagkompis Chris Froome.

– Det gjør at de får en tøffere jobb, men igjen så er de så sterke og har så god kontroll at jeg tror de uansett er gode nok som lag, mener Hushovd.

Flere kontroverser

Det er langt fra første gang den svært lovende 24-åringen havner i søkelyset.

I 2017 ble han suspendert i seks uker av Team Sky og tvunget til å gå på anti-rasismekurs etter å ha kommet med et rasistisk utsagt til FDJs Kevin Reza.

– Sjokkert over å høre at det fremdeles brukes rasistiske uttrykk i feltet. Du er en skam for sporten vår, skrev Reza-lagkompis Sebastian Reichenbach etter hendelsen.

​Moscon ble også disket under VM-fellesstarten i Bergen. Der kjempet han om VM-gull etter å ha fått klatrehjelp av en bil.

Italieneren var involvert i en veltet 34 kilometer før mål, men på mirakuløst vis tok han seg tilbake til tetkampen. Tv-kameraene fanget imidlertid opp at det overhodet ikke dreide seg om noe mirakel.

I flere sekunder holdt han fast i den italienske følgebilen på vei opp Løbergsveien.

Men selv om det har vært flere uheldige episoder tør ikke Dag Otto Lauritzen å fastslå at Moscon nå er ferdig i Team Sky.

– Det tør jeg ikke si noe om, for jeg kjenner ikke hele historien. Det verste er at jeg har snakket med folk i Sky, sportsdirektører og folk i støtteapparatet, som sier de ikke helt kan skjønne det fordi han er den snilleste gutten i klassen. Men han må jo ha temperament når han får startnummer på seg, sier TV 2-eksperten.​

Pauwels ute

Serge Pauwels er også ute av Tour de France etter å ha veltet på oppløpet søndag.

Dimension Data-rytteren pådro seg et brudd i albuen.