OMKOM: Det var Morten Ruud (57) som omkom i gyrokopterulykken lørdag ettermiddag. Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark, og hadde kontor i Alta.
OMKOM: Det var Morten Ruud (57) som omkom i gyrokopterulykken lørdag ettermiddag. Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark, og hadde kontor i Alta. Foto: NRK

NRK-redaktør omkom i helikopterstyrt

NRK-redaktør Morten Ruud (57) omkom da et norsk gyrokopter med to personer ombord styrtet i Finland lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter politiet i Finnmark i en pressemelding. Morten Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark, og hadde kontor i Alta.

Hans pårørende er varslet om hendelsen.

Lang karrière

I 1984 begynte Ruud som journalist i Radio Porsanger, før han senere jobber i ti år som journalist og nyhetsleder i Finnmark Dagblad, ifølge Nordlys. Senere, i 2007, ble han NRKs korrespondent til Moskva.

Han har siden 2013 jobbet som redaktør i NRK Finnmark.

Ruuds kolleger i Nord-Norge tar tapet av kollegaen svært tungt.

– Det er vanskelig å beskrive hvordan vi har det nå. Vi er lamslått og i sorg over å ha mistet Morten så brått, sier regionredaktør Tone Kunst i NRK Nord-Norge til Medier24.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge meldte tidligere lørdag kveld at et norskeid gyrokopter med to personer ombord, har styrtet i nærheten av Kilpisjärvi i Finland.

– Helikopteret er et såkalt gyrohelikopter, skrev HRS Nord-Norge på Twitter.

En person omkom i ulykken, opplyste Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB. En annen person ble lettere skadd.

To norske ambulansehelikoptre ble sendt til området.

Fant ulykkessted

Ved 19.30-tiden meldte Hovedredningssentralen at man hadde funnet skadestedet, og at helikoptre gikk inn for landing og medisinsk assistanse.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om ulykken like før klokken 18, og koordinerte sammen med finsk redningstjeneste.

Det var en av de to ombord i gyrokopteret som varslet om ulykken via en tredjepart, opplyser HRS Nord-Norge i en pressemelding.

Lørdag kveld var det uklart hva som var årsaken til ulykken.

Søndag kveld opplyser Havarikommisjonen til Nordlys at mye tyder på at værforhold var årsaken til styrten. Det er så langt uklart hva som er årsaken til ulykken.

– Slik det ser ut nå, er det mye som tyder på at de endte opp i en uønsket værsituasjon, sier Kåre Halvorsen, som er avdelingsdirektør for luftfart i Statens havarikommisjon for transport.

– Vi har ikke noe grunn til å tro at det er noe teknisk med gyrokopteret. Vi drar følgelig ikke inn til stedet for å gjøre detaljundersøkelser. Det er dokumentert av finsk politi, sier Halvorsen videre.

Havarikommisjonen vil nå undersøke forholdene rundt flyturen, slik som prosedyrer, værforhold og planlegging.

Ifølge Meteorologisk institutt var det delvis overskyet med kraftige regnbyger og torden da ulykken skjedde.