BRANNER: Denne skogbrannen ved Kårböle utenfor Ljusdal herjet søndag kveld. Fortsatt er det flere store skogbranner i området. Foto: Mats Andersson / TT
BRANNER: Denne skogbrannen ved Kårböle utenfor Ljusdal herjet søndag kveld. Fortsatt er det flere store skogbranner i området. Foto: Mats Andersson / TT

enorme skogbranner i sverige:

Må vente på snø: – Kan brenne helt til vinteren

Skogbrann-situasjonen i Sverige betegnes fremdeles som ekstrem. Fire steder har brannvesenet gitt opp å slukke branner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag morgen brenner det fremdeles 44 steder i Sverige, melder SOS Alarm.

– Prognosen viser at vinden snur seg i løpet av lørdag morgen, slik at røyken blåser ut mot E4, sier brannsjef Mattias Åkerlund til Aftonbladet om brannen nord for Härnösand i Västernorrlands län.

Ifølge Åkerlund ble brannen meldt inn til nødetatene midt på fredagen, for så å vokse betydelig. Skogbrannen nær europaveien er en av de 83 brannene som det SOS alarm meldte om fredag kveld, og brannvesenet frykter at nye branner vil oppstå lørdag.

Årsaken er at det er meldt tordenvær i flere deler av Sverige.

– I løpet av ettermiddagen er det først og fremst fjellkjeder, Stockholm-området og deler av kysten i Norrland, sier meteorolog Malva Lindberg ved Sveriges Meteorologiske og hydrologiske institutt (SMHI).

Fire «uslukkelige» branner

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sa fredag at brannvesenet har gitt opp å slukke fire av brannene.

Nødetatene prøver heller å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

De fire alvorligste brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsvik. som alle har store skogområder. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

– Må vente på snø

Ved Trängslet i Älvdalen kommune har en storbrann pågått i flere dager, og eksplosjonsrisiko knyttet til et udetonert ammunisjon ved et skytefelt hindrer slukningsarbeidet.

– Jeg tror ikke at vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men da snakker vi om minst 100 millimeter, sier Johan Szymanski, innsatsleder ved brannvesenet, til Expressen.

– Ærlig talt tror jeg at dette kommer til å pågå helt til vinteren, sier Szymanski.

Situasjonen er også svært kritisk i Gävleborg-kommunen Ljusdal. Der har flere skogbranner vokst fra å torsdag dekke et område på 85 kvadratkilometer til å lørdag dekke 150 kvadratkilometer.

Flammene har også beveget seg over grensen til nabolänet Härjedalen.

Skal gjennomgå beredskapen

Sveriges statsminister Stefan Löfven bedømmer situasjonen som ekstrem.

På en pressekonferanse fredag sa Löfven at regjeringen er klar til å fatte de beslutninger som trengs. Han sa også at Sverige må vurdere en forhøyet beredskap overfor skogbranner.

– Når dette er over, må vi gå gjennom beredskapen vår, sa han.

Mistenker påsettelse

Det svenske politiet etterforsker 15 branner i Västmanland-byen Arboga. Ifølge SVT kan brannene ha blitt påsatt.

– Vi vil gjerne ha tips om brannene, sier pressetalsmann Daniel Wikdahl til kanalen.

Etter at politiet i Arboga fredag iverksatte etterforskning i forbindelse med sju mulig påsatte branner, måtte byens brannvesen i Arboga natt til lørdag rykke ut til åtte branner ved Krakaborgsvägen.

Brannene startet alle mindre enn én kilometer fra hverandre.

SVT skriver at politiet har gjort funn som tyder på at brannene er stiftet av en eller flere gjerningspersoner.

Hjelp fra utlandet

Også Dan Eliasson, sjefen for Myndigheten för samhällskydd og beredskap (MSB), har tatt til orde for at beredskapen må bli høyere.

Sverige har mottatt store mengder hjelp fra utlandet. Norge har sendt ti helikoptre over grensa, og frivillige brannmenn fra Trøndelag bistår i slukningsarbeidet.

27 danske brannmenn bistår også, mens Tyskland og Litauen bidrar med helikoptre og brannfly. EU-landene Italia og Frankrike har sendt fire brannfly av typen Bombardier 415. Flyene suger opp 6.000 liter vann fra innsjøer i brannområdet og «bomber» flammene.

(©NTB / TV 2)