SKOGBRANN: Et lynnedslag startet en skogbrann i Åsnes kommune i Hedmark fredag kveld. Ved 20-tiden anslo brannvesenet at brannen var 80 x 100 meter stor.
SKOGBRANN: Et lynnedslag startet en skogbrann i Åsnes kommune i Hedmark fredag kveld. Ved 20-tiden anslo brannvesenet at brannen var 80 x 100 meter stor. Foto: SkogbrannHelikopter / Twitter

Skogbranner flere steder i landet – fire brannhelikoptre i aksjon

Fredag rykket brannvesenet ut på fem skogbranner i Agder, Telemark og Hedmark. Brannhelikopter har bistått på fire av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drangedal brannvesen rykket i 15.15-tiden fredag ettermiddag ut til en skogbrann ved Storliheia i Telemark.

Et brannhelikopter ble også sendt mot stedet for å bistå med slokkingen.

– Vi vet ikke hvor stor brannen er, fordi den er i et svært ulendt terreng. Vi har nå brannmannskaper i området, sa underbrannmester Stian Frislie ved 110-sentralen i Telemark.

Brann blusset opp igjen

Samtidig var brannvesenet i Tokke kommune også ute på en melding om røyk i skogen ved Froland.

– Røyken er i samme område som det var en skogbrann i forrige uke, så det er naturlig å tro at det er den brannen som har blusset opp igjen, sa Frislie.

Det var også et skogbrannfly ute og så om det hadde oppstått branner andre steder i området.

I Setesdal i Agder var det også skogbrann to steder fredag kveld. En brann på fjellet Sordalsheii i Bygland kommune blusset opp igjen, mens det oppstod en ny brann ved Vindsås i Valle kommune.

– Det er særlig vanskelig å komme til brannen ved Vindsås. Der må mannskaper nesten flys inn. Helikopter bistår på begge brannene, sa vaktleder Atle Ramsdal på 110-sentralen i Agder.

Meget stor skogbrannfare

Både Telemark og Agder har vært hardt rammet av skogbranner den siste tiden. I Setesdal var det på det meste tolv skogbranner samtidig, spredt over et område på 23 mil.

I Åsnes kommune i Hedmark blusset en skogbrann opp i etterkant av et lynnedslag fredag kveld. Også der rykket skogbrannhelikopter ut.

– Det er et utilgjengelig område med bratt terreng. Mannskaper er på vei frem, og et helikopter har startet slukking, sa vaktleder ved 110 Innlandet, Erik Johansen til TV 2.

I løpet av fredag brant det i skogsterreng seks andre steder i de 46 kommunene i Hedmark og Oppland som 110-sentralen i Innlandet dekker. Alle brannene startet trolig som følge av lynnedslag.

Temperaturene rundt om i landet har holdt seg høye i lang tid. Det er fremdeles varslet meget stor skogbrannfare i hele eller deler av fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane de neste tre dagene.

Tre hus evakuert på Stord

Brannvesenet på Stord i Hordaland evakuerte fredag kveld tre bolighus etter at en gressbrann kom ut av kontroll.

Sør-Vest politidistrikt meldte på Twitter at flere ungdommer var like i nærheten av stedet, og at en av dem ble sendt til sykehus etter å ha fått mye røyk i seg.

Brannvesenet er fremme på stedet og har iverksatt slokking, men brannen sprer seg nå i retning øst, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.​​

(©NTB / TV 2)