Svære mange bileiere oppdager at det begynner å lukte vondt fra klimaalegget i varmen. Det er slett ikke tilfeldig. Illustrasjonsfoto.
Svære mange bileiere oppdager at det begynner å lukte vondt fra klimaalegget i varmen. Det er slett ikke tilfeldig. Illustrasjonsfoto.

Varmen skaper utfordringer for mange biler

Kjølig bil kan ha sin pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaanlegg eller aircondition har etter hvert blitt standard på de aller, aller fleste nybiler.

Denne sommeren er det nok også mange som har hatt ekstra glede av dette. Plutselig er bilen det kjøligste stedet man kan være, på varme dager.

Men den rekordvarme sommeren byr også på utfordringer. Den varmeste sommeren i "manns minne" har påført norske bileiere et ubehag vi ikke så veldig ofte opplever i denne grad her til lands.

Sopp, mugg og bakterier

Lukter det sure sokker eller enda verre når du starter opp AC-anlegget og forventer frisk, kald luft, er selvsagt skuffelsen til å ta og føle på. Men det er slett ikke uvanlig nå.

Ifølge Bjørn-Aage Bredal hos firmaet Bilpleiekongen.no er selve årsaken til lukten sopp, mugg og/eller bakterier som lever i bilens klimakontrollsystem (vanligvis samles dette i fordamperkjernen og/eller i nærheten av kondensatoren i AC-enheten).

Derfor kan det bli altfor varmt i bilen nå

Slå av aircondition

Dette oppstår pga. det fuktige klimaet kombinert med varmen. Problemet er faktisk størst når det skifter mellom varmt og kaldt. Det vi si varme dager og kjølige kvelder/netter. Høres ut som den norske sommeren?

Bilpleiekongens råd er enkelt: Slå av AC anlegget minst to minutter før du stopper bilen - helst fem minutter– men la viften være på.

Dette tørker ut systemet og uten fuktighet vil ikke bakterier og sopp få grobunn.

Gjør du dette til en vane hele sommeren, vil du mest sannsynlig ikke få problem med dårlig lukt fra AC-anlegget.

Nå legger de ned verdens billigste bil

Parfymert?

Dersom problemet allerede har oppstått, kan dette redusere lukten over litt tid, men neppe fjerne den helt, opplyser Bilpleiekongen, i en pressemelding.

Da har du to valg: Enten levere inn bilen til et verksted og få tatt en AC-rens der – eller forsøke selv. Velger du det siste, starter du med å kjøpe en boks antiseptisk spray.

– Du får dette fra mange leverandører og noe variert virkning. Pass på at du kjøper en som ikke har sterk parfymelukt. Du ønsker vel å fjerne lukten, ikke "skjule" den, sier Bredal.

Dreper årsaken

Deretter er oppskriften slik:

– Start bilen og sett AC anlegget på full styrke, på kjøligste innstilling

– Sett den boksen med antiseptisk spray ca. midt i bilen med fri luft opp og hvor boksen står støtt. (Midt mellom beinplassen i baksetene er ofte et bra sted)

– Trykk ned utløseren til sprayknappen låser seg

– Forlat bilen og lukk igjen alle dører og vinduer

Nå er du egentlig ferdig med "din del". La bilen stå og gå slik i 10-15 minutter. Gassen fra boksen sirkulerer nå gjennom AC anlegg og kanaler, hvor all bakterie- og soppvekst desinfiseres. Slik "dreper" du selve årsaken til lukten

Etter 10-15 minutter åpner du alle dører og lufter godt. Slå av bilens motor og AC anlegg. Luft i minimum 15 minutter.

Mangler bilen aircondition? Det kan heldigvis løses

Se video: Her møter Årets bil veggen for første gang