UBEHAGELIG BESØK: Mikael Granberg fra Sverige har revmatisk sykdom. Det ble et ubehagelig møte da myndighetene i Sverige skulle kartlegge hans behov for hjelp,
UBEHAGELIG BESØK: Mikael Granberg fra Sverige har revmatisk sykdom. Det ble et ubehagelig møte da myndighetene i Sverige skulle kartlegge hans behov for hjelp, Foto: Privat

Mikael (43): – Jeg lå naken i senga mens en fremmed dame tok notater

Responsen har vært overveldende etter at Mikael Granberg fra Gøteborg fortalte om den ubehagelige opplevelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikael Granberg er 43 år og bor i Gøteborg i Sverige sammen med kona og sine to døtre.

Han lider av revmatisk sykdom, som gjorde at han for fem år siden havnet i rullestol. Sykdommen har rammet musklene, leddene, huden, lungene og svelget hans. Vanskeligheter med svelget gjør at han ofte setter ting fast i halsen. Hvis ikke assistentene er der, kan han i verste fall dø.

I juli fikk han besøk av Försäkringskassen, som tilsvarer NAV i Norge. En arbeidsterapeut besøkte Granberg for å kartlegge behovet hans for assistenter. Det til tross for at kommunen hadde tatt en grundig vurdering av behovet året før.

Det var Aftonbladet som først omtalte saken.

Lå kliss naken

Med en notatblokk i den ene hånda og en klokke i den andre, tok den utsendte kvinnen tiden på hvor lang tid assistentene brukte på å pleie Granberg om morgenen. Dette opplevde Granberg selv som svært ubehagelig.

– Kvinnen så på mens assistentene mine byttet bleie på meg, rengjorde kateteret mitt, vasket og smurte meg i underlivet og kledde på meg. Jeg lå helt naken i senga mens en fremmed dame tok notater. Jeg trodde hun kom til å gå ut da dette pågikk, sier Granberg til TV 2.

Granberg og assistentene så på hverandre flere ganger underveis, men kvinnen forlot ikke rommet. Han beskriver oppførselen som svært krenkende. Han opplevde også kvinnen som nedlatende.

– Vanlig praksis er at de er objektive og kartlegger hvilken hjelp jeg trenger. Jeg følte at kvinnen hadde allerede gjort seg opp en mening om meg og mine behov allerede før hun kom.

– Hun stilte de samme spørsmålene flere ganger, for å sjekke om jeg svarte det samme hver gang. Jeg følte hun trodde at jeg prøvde å lure dem.

Tydde til Facebook

Det er ikke første gang Granberg opplever problemer imøte med Försäkringskassen. Helt til han havnet i rullestol for fem år siden har han trosset sykdommen og vært i full jobb. Han levde i håpet om at den dagen han ble alvorlig syk, skulle han få den hjelpen han trenger. Men det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

TAKKNEMLIG: Mikael Granberg takker for all støtte han har fått etter at han sist fredag tok bladet fra munnen og kritiserte staten offentlig. Foto: Privat
TAKKNEMLIG: Mikael Granberg takker for all støtte han har fått etter at han sist fredag tok bladet fra munnen og kritiserte staten offentlig. Foto: Privat

Samme dag som besøket hadde funnet sted, rant derfor begeret over. Han valgte å publisere en video på Facebook, der han fortalte om den ubehagelige hendelsen til sine bekjente.

– Jeg er egentlig veldig privat av meg, men folk må få se hvordan Försäkringskassen krenker oss funksjonshemmede. De får ikke lenger tråkke på oss, nå er det faen meg nok!

Med godt over to millioner visninger og flere tusen delinger, har responsen vært enorm. I tillegg til en rekke støtteerklæringer, er ordene «forferdelig», «sykt» og «skamfult» gjentakende i kommentarfeltet.

– Når jeg så hvor mange visninger filmen hadde fått fikk jeg hakeslepp. Jeg er evig takknemlig for at folk engasjerer seg for dette.

Beklager hendelsen

Birgitta Lindgren er områdesjef for Försäkringskassen. Hun beklager hendelsen til Aftonbladet.

– Vi beklager selvsagt for at noen kan oppfatte denne situasjonen som integritetskrenkende. Vi gjør alt vi kan for at dette skal bli et så bra møte som overhodet mulig. Dette handler jo først og fremst om at vedkommende skal få den hjelpen de behøver og at beslutningen skal være så riktig som mulig, sier hun.

Lingren har full forståelse for at slike situasjoner kan føles ubehagelig for den pleietrengende.

Granberg kan også fortelle til TV 2 at Försäkringskassen har vært i kontakt med ham etter at Aftonbladet publiserte saken.

– De ringte meg og beklaget. De sa at slik praksis ikke stod i deres retningslinjer.

Derimot reagerer Granberg på unnskyldningen. Han sier han kjenner til en rekke personer som har opplevd akkurat samme praksis.

– Både før og etter Facebook-innlegget har jeg snakket med bekjente som har opplevd det samme som meg. Hvis ikke dette er deres retningslinjer, hvem har da bestemt at man skal ta tiden på folk mens de er nakne?

– Det er slettes ikke alle funksjonshemmede som kan uttrykke seg når ting ikke er greit. Derfor var det viktig at jeg sier ifra.

– Burde vært unødvendig

Arnstein Grendahl, generalsekretær i Norges Handikapforbund, reagerer på måten Försäkringskassen håndterte saken.

REAGERER: Arnstein Grendahlen, generalsekretær i Norges Handikapforbund, reagerer på behandlingen svenske Mikael fikk av staten. Foto: Norges Handikapforbund
REAGERER: Arnstein Grendahlen, generalsekretær i Norges Handikapforbund, reagerer på behandlingen svenske Mikael fikk av staten. Foto: Norges Handikapforbund

– Det er svært krenkende. Det bør være helt unødvendig å være til stedet i rommet for å dokumentere dette.

Grendahl forteller til TV 2 at Handikapforbundet ikke har mottatt slike henvendelser før i Norge.

Derimot ble flere ofre for en spørreundersøkelse, utført av Ipsos, der de måtte svare på en rekke intime spørsmål. Det fikk Handikapforbundet stoppet raskt.

Kutt i BPA

TV 2 har ved flere anledninger omtalt funksjonshemmede personer som ikke får tilstrekkelig med assistenttimer. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) blir stadig vekk kuttet ned på i flere kommuner, noe som gjør livet til de pleietrengende vanskeligere. BPA er knyttet til kommunal økonomi og det kan by på problemer for enkelte.

– Kutt i BPA gjør det problematisk for mange. Særlig for unge studenter som må flytte til en annen kommune for å studere. Flere opplever at BPA blir såpass redusert at man ikke klarer å gjennomføre studiene, sier Grendahl.

Grendahl har også vært vitne til enkelte som flytter til andre kommuner med en bedre BPA tjeneste.

– Slik skal det ikke være.