Jens Stoltenberg om farens bortgang:

– Når man først skal dø, så finnes det ikke en vakrere måte

BRUSSEL, BELGIA (TV 2): Jens Stoltenberg vurderte å droppe NATO-toppmøtet da faren ble syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For én uke ble det kjent at Thorvald Stoltenberg var død, 87 år gammel.

Den kjente diplomaten og politikeren døde med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie.

– Jeg kysset Thorvald på pannen og sa «god natt». Da vi kom tilbake neste morgen, så døde han. Han våknet vel egentlig aldri helt, sier Jens Stoltenberg til TV 2.

Han forteller at Thorvald døde i leiligheten sin, i en seng i stua.

– Verandadørene var åpne mot en fantastisk sommermorgen, med utsikt over Oslofjorden og utover mot verden.

– Når man først skal dø, så tror jeg ikke at det finnes en vakrere eller finere måte å dø på. Han hadde ikke smerter, var helt klar og skulle gjerne ha levd lenger, men visste samtidig at han hadde alle sine nært seg, legger han til.

– Thorvald ville jeg skulle gjennomføre

I dagene i forkant var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg opptatt i toppmøte i Belgias hovedstad Brussel, hvor stats- og regjeringssjefene fra NATOs medlemsland deltok. Møtet fikk bred oppmerksomhet i store deler av verden, blant annet på grunn av Donald Trumps krasse kritikk overfor flere allierte.

– Jeg skjønte tidlig den uken at jeg måtte komme meg hjem så fort som mulig etter NATO-toppmøtet. Jeg vurderte selvsagt om jeg måtte avlyse det møtet, men det ville vært veldig vanskelig fordi det var et viktig møte. Thorvald ville at jeg skulle gjennomføre det, men var opptatt av at jeg skulle komme hjem så fort som mulig etterpå, sier han.

PREGET: Jens Stoltenberg forteller om tiden før og etter at faren, politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg, gikk bort. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2
PREGET: Jens Stoltenberg forteller om tiden før og etter at faren, politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg, gikk bort. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2

Han forteller at han snakket med faren hver dag, og at han hørte at han var i ferd med å bli dårligere.

– Jeg skjønte at det begynte å haste. Da avlyste jeg alt jeg kunne den torsdag ettermiddagen, sånn at jeg kunne reise rett fra toppmøtet og hjem, sier han.

Torsdag satte Stoltenberg seg på flyet fra Brussel til Oslo, og rakk hjem til farens død.

– Jeg visste at han var veldig alvorlig syk, da det skjedde veldig raskt. Jeg visste jo ikke at han kom til å dø morgenen etterpå. Men jeg visste at det var viktig å komme fort hjem.

– Det rare var at jeg på en måte ikke var helt forberedt. Jeg visste at han var syk. Jeg hadde snakket med han på telefonen og hørt på stemmen at han ble svakere og svakere. Jeg opplevde at han ventet på at jeg skulle komme hjem, og holdt ut til jeg kom hjem, fortsetter han.​​​

Første minne

Jens Stoltenberg beskriver Thorvald som en tilstedeværende og varm far, og som barn opplevde han at faren alltid passet på.

– Jeg håper at jeg har lært litt av han med tanke på gleden av mennesker. Jeg er glad i mennesker, men det å bli som Thorvald er ikke mulig. Det har aldri vært noen målsetning for meg heller å bli som han. For det er ikke mulig å kopiere Thorvald.

Jens og faren Thorvald Stoltenberg under presentasjon av boken deres «Samtaler». Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Jens og faren Thorvald Stoltenberg under presentasjon av boken deres «Samtaler». Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Hva er ditt første minne av han?

– I hvert fall et av de første sterke minnene om han er når jeg er alvorlig syk i Beograd i 1962 eller 63. Jeg har fått noe som heter stafylokokker, og er i fare for å dø. Og Thorvald sitter bokstavelig talt ved sykesengen min natt og dag, og passer på at vi blant annet bare skal bruke engangssprøyter som han har skaffet fra Norge. Han er så redd for at jeg skal få mer sykdommer fra skittent sykehusutstyr der nede.

Jens Stoltenberg forteller videre at han var skrevet inn på sykehuset under falskt navn, fordi sykehuset ikke tok i mot utlendinger.

– Han ligger ved siden av meg og gir blod. Jeg trenger blodoverføring og det går rett fra han til meg, sier Stoltenberg.

Ble hyllet

Thorvald Stoltenberg var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Senere på 90-tallet var han FNs fredsmekler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt.

I 1990 fungerte han som FNs høykommissær for flyktninger. Fra 1999 til 2008 var han president i Norges Røde Kors, og han har blant annet vært aktiv i kampen for bedre forhold for rusmisbrukere. Stoltenberg var også ambassadesekretær i Beograd fra 1961 til 1964.

En rekke profilerte politikere hyllet Thorvald Stoltenberg etter at dødsfallet ble kjent.

Thorvald Stoltenberg (Ap) holder 1. mai-tale på Festplassen i Bergen i 1989 .
Foto: Torolf Engen NTB scanpix
Thorvald Stoltenberg (Ap) holder 1. mai-tale på Festplassen i Bergen i 1989 . Foto: Torolf Engen NTB scanpix

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Thorvald Stoltenberg etterlater seg barna Camilla (Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet) og kjæresten Anja Breien, i tillegg til Jens Stoltenberg. Thorvald Stoltenbergs yngste datter Nini døde i 2014 og hans kone Karin i 2012.

Thorvald Stoltenberg bisettes torsdag 2. august fra Oslo Domkirke.