OVERLEVER DET MESTE: Donald Trumps presidentperiode har vært preget av mange turbulente perioder, men han har foreløpig kommet seg helskinnet gjennom alle.
OVERLEVER DET MESTE: Donald Trumps presidentperiode har vært preget av mange turbulente perioder, men han har foreløpig kommet seg helskinnet gjennom alle. Foto: Leah Millis/Reuters

– Derfor overlever Donald Trump også denne krisen

Donald Trumps overlevelsesevne i krise etter krise skyldes høy partipolarisering og at velgerne hans godtar at han ikke er perfekt, tror USA-kommentator Thor Steinhovden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump er inne i en ny turbulent og krisepreget periode.

Han fikk massiv kritikk på hjemmebane da han mandag nektet å stille seg bak konklusjonen fra etterretningsorganisasjoner om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016, og da han ikke ville svare på hvem han stoler mest på: Putin eller egen etterretning.

Han sa også at han ikke så noen grunn til at Russland skulle ha blandet seg inn i valget.

Men så, etter massivt press fra flere amerikanske politikere, snudde Trump og sa at det han mente å si var at han ikke ser noen grunn til at Russland ikke skulle være ansvarlig for innblanding i presidentvalget.

– I en setning sa jeg «would» i stedet for «wouldn't». Setningen skulle vært «Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle være Russland», sier Trump.

Det hvite hus' pressesekretær måtte onsdag også klargjøre meningsinnholdet i flere av Trumps uttalelser om Russlands innblanding i det amerikanske valget.

– Aldri skjult at han er annerledes

Men i likhet med tidligere turbulente perioder er det ingenting som tyder på at Trump ikke skal komme helskinnet ut av det denne gangen også.

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, har ikke et helt sikkert svar på hva Trumps overlevelsesevne skyldes, men mener det har å gjøre med hvordan Trump er som person og politiker.

– Han har klart å selge seg selv som en imperfekt mann, og det er på et vis litt av appellen hans, at han er annerledes og aldri har gjort stort for å skjule det. Det har hans velgere godtatt, sier Steinhovden.

Han påpeker også at de aller fleste republikanere er fornøyde med jobben han gjør.

– Sjelden har en republikaner vært så populær blant sine egne. Mellom 8 og 9 av 10 fra hans eget parti er godt fornøyd med den jobben han gjør.

– Har eid alle nyhetssykluser

Steinhovden tror også at rekken med kriser og elleville uttalelser kan være en form for avledningstaktikk.

– Siden dag én av presidentskapet har Trump eid nærmest alle nyhetssykluser. Før han ble president skaffet han seg over et tiår med erfaring innen reality-TV, og det er jo et lignende show han kjører i Det hvite hus, påpeker han.

På denne måten gjør Trump at det blir vanskelig å holde følge med alt som skjer i nyhetsbildet.

– Man klarer knapt å henge med, og da blir man litt apatisk til alt som skjer. Ergo fungerer en ny overskrift som en ny avledning, forklarer han.

– Verste siden borgerkrigen

I USA er det som kjent et topartisystem: Republikanerne og demokratene får sjeldent konkurranse fra noen andre.

Deler av forklaringen på hvordan Trump overlever alle disse krisene mener Steinhovden skyldes den høye partipolariseringen i USA.

– Den har bygget seg opp over flere tiår, og er nå veldig ille. Ikke siden borgerkrigen har USA vært så splittet, sier han.

Partipolariseringen illustreres godt i en undersøkelse som CBS har gjennomført. Der kommer det fram at kun 32 prosent av alle amerikanere syntes Trump taklet toppmøtet med Putin på en god måte.

Blant republikanerne var det samme tallet på 68 prosent.

USA-kommentatoren, som til høsten gir ut bok om dette temaet, mener polariseringen fører til at det nærmest ikke spiller noen rolle hva presidenten gjør, for i republikanernes øyne er han likevel å foretrekke over demokratene.

– Og Trump leverer jo republikansk politikk, spesielt på sine egne valgløfter. Uansett hvor ulogiske eller destabiliserende disse har vært, så var det dette han lovet, påpeker han.

– Hva må til før han begynner å merke motbør også innad i eget parti?

– Det er jo noe nytt at Trump må gi seg i saker. Den første gangen så vi for noen uker siden med behandlingen av barn på grensen til Mexico, og den gangen nå med den pussige forklaringen på hva han «egentlig mente å si» om Putins valgkampinnblanding, sier han.

Mellomvalget kan endre dynamikken

Steinhovden har troen på at det at Trump i det siste har måttet snu i noen saker kan gi republikanere mer mot til å si ifra når deres egen mann går over streken, men mener det er lite sannsynlig at mye vil endre seg før mellomvalget i høst.

– Der trenger mange republikanere solid støtte fra Trump-tilhengere for å vinne gjenvalg, sier han.

– Hvis det valget gir et nytt flertall i et av de to kamrene i Kongressen, vil det endre dynamikken i Washington. Under et slikt scenario kan det tenkes at republikanerne, som nå enten må samarbeide med demokrater eller ikke få noe gjort, er villige til å opptre litt tøffere mot Trump. Men det er langt fra sikkert, avslutter han.