Ble dømt for drap i 1982 – nå er mannen i 50-årene siktet for drap og likskjending i Oslo

I 1981 begikk Johnny Olsen (55) et dobbeltdrap som rystet Norge. Nå, mer enn 35 år senere, har politiet siktet han for et drap i Maridalen som trolig ble begått onsdag.

Etter et fengslingsmøte i Oslo tingrett torsdag ble det klart at 55-åringen varetektsfengsles i fire uker med brev og besøksforbud. I én uke blir han holdt i full isolasjon.

Den drapssiktede het tidligere Johnny Olsen, men har i dag byttet navn.

Under fengslingsmøtet, ga siktede uttrykk for at han ikke ønsker å forklare seg overfor politiet.

Han varslet på stedet at han anker varetektsfengslingen. Den blir tidligst behandlet i Borgarting lagmannsrett neste uke.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Fridtjof Feydt til TV 2.

Politiet ønsker å fremstille 55-åringen for en psykologisk vurdering, men dette ønsker ikke den siktede mannen.

Dro til skogbrann - fant lik

Det var onsdag 18. juli omtrent klokken 15 at brannvesenet rykket ut for å slukke det de trodde var en skogbrann i Maridalen, nord i Oslo.

Det var da de fant det utbrente liket, og politiet iverksatte full drapsetterforskning.

Like i nærheten av funnstedet traff politiet 55-åringen som de knytter til funnet av den døde personen. Politiet har ikke ønsket å kommentere hvilke bevis de mener at knytter ham til drapet.

Johnny Olsen (t.h) ble her fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tinghus etter at han innrømmet å ha stått bak to uoppklarte bombeattentat mot Blitz-huset i Oslo i 1994 og 1995. Dette var en tilståelse han senere trakk tilbake. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Johnny Olsen (t.h) ble her fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tinghus etter at han innrømmet å ha stått bak to uoppklarte bombeattentat mot Blitz-huset i Oslo i 1994 og 1995. Dette var en tilståelse han senere trakk tilbake. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Ubesvarte spørsmål

Etter det TV 2 kjenner til, skal det være svært krevende å få identifisert avdøde. Politiet må besvare flere essensielle spørsmål:

  • Hvem er avdøde?
  • Hva døde vedkommende av?
  • Ble avdøde drept i Maridalen, eller ble vedkommende fraktet dit?

Overfor TV 2 bekrefter politiadvokat Pål Fredrik Kraby at de foreløpig ikke aner hvem avdøde er. De håper å få svar på dette, og flere andre spørsmål, før helgen, men sannsynligvis er ikke den foreløpige obduksjonsrapporten klar før i neste uke.

De etterlyser også vitner som kan ha sett eller hørt noe i nærheten av likfunnet i Maridalen.

Dømt for dobbeltdrap

TV 2 er kjent med bakgrunnen til den drapssiktede som tidligere het Johnny Olsen. Han har i mange år har tilhørt nazimiljøet gjennom gruppen «Norges Germanske Armé».

I 1981 var han en av tre personer som begikk de såkalte «Hadelandsdrapene», der to menn ble drept med håndvåpen og maskinpistol. Til sammen ble de to skutt 29 ganger.

I 1982 ble Olsen dømt til 18 års fengsel for drapene.

Han skal i dag være uføretrygdet og han er uten fast bopel. Etter det TV 2 kjenner til, har mannen brutt med nazimiljøet. Mannens forsvarer, Fridtjof Feydt, ønsker ikke å kommentere straffehistorikken til sin klient.

Skjøt person i hånda

Da 55-åringen slapp ut av fengsel etter dobbeltdrapet, begikk han etter hvert ny kriminalitet.

I 1998 ble han dømt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter da han skjøt en person i hånden. I tillegg ble han dømt for en rekke tilfeller av trusler.

Straffen den gang ble satt til seks års fengsel.

I 2004 ble han dømt på nytt etter å ha kuttet og stukket en kvinne med kniv. Det skjedde etter at hun ble med ham hjem fra byen. I tillegg ble han dømt for ulovlig oppbevaring av våpen. Straffen ble satt til fem måneders fengsel.

I dommen fra 2004 fremgår det at mannen er uføretrygdet og at han har mottatt behandling for rusavhengighet.

HADELANDSDRAPENE: I 1981 ble to ungdommer skutt og drept. Mannen som nå er siktet for et nytt drap i Oslo, ble i 1982 dømt i drapssaken. Foto: Ntb
HADELANDSDRAPENE: I 1981 ble to ungdommer skutt og drept. Mannen som nå er siktet for et nytt drap i Oslo, ble i 1982 dømt i drapssaken. Foto: Ntb

Sist dømt for vold

Den siste dommen TV 2 er kjent med stammer fra Larvik tingrett i 2014.

Der ble han dømt til 60 dagers fengsel etter å ha slått ned en mann med en flaske.

Klokken 13 torsdag ble mannen fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Etter det ble det klart at mannen varetektsfengsles i fire uker med brev og besøksforbud. En uke er i full isolasjon.