STUDIEVALG: Rekordmange studenter over hele landet har søkt seg inn på høyere utdanning.
STUDIEVALG: Rekordmange studenter over hele landet har søkt seg inn på høyere utdanning. Foto: Colourbox

Opptakstallene er klare:

Halvparten av kvalifiserte søkere til helsefag får ikke tilbud om plass

Rekordmange har søkt seg inn på høyere utdanning i 2018. Men selv om 4,4 prosent flere får tilbud om skoleplass i 2018 enn i fjor, er det ikke plass til alle som er kvalifiserte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har så mange søkt på høyere utdanning som i 2018. Tall fra Samordna opptak viser at så mange som 140.000 håpefulle har levert inn sine ønsker for hvilken retning de skal gå.

Torsdag kom også tallene for hvor mange studenter som har fått tilbud om studieplass ved de ulike retningene.

Samordna opptak opplyser at det totalt er sendt ut 98.277 tilbud om studieplass i hovedopptaket.

Flere kvinner

Av 140.701 søkere, er 124.934 kvalifisert for minst ett studium. Det er en økning på 6,3 prosent av kvalifiserte søkere fra 2017.

Av de kvalifiserte søkerne har altså 98.277, som tilsvarer 78,7 prosent, fått tilbud om studieplass. Til sammenligning var prosentandelen i 2017 på 80 prosent.

Blant de som får tilbud om studieplass, får 56.453 tilbud på sitt høyest prioriterte studieønske. Dette er en endring fra andelen i 2017, hvor tilsvarende tall var 55.598.

Ved årets hovedopptak blir 40.118 av tilbudene gitt til menn, mens 58.159 av tilbudene blir gitt til kvinner. Det gir en kvinneandel på 59,2 prosent, som er det samme som i 2017.

Halvparten har fått tilbud

Det er langt fra alle som har søkt på et studie har fått tilbud om plass. I fremtiden vil Norge få et skrikende behov for sykepleiere, og så mange som 39.341 har søkt seg inn på helsefag som førstevalg.

I tillegg til sykepleie, betyr helsefag her blant annet sosionom, barnevernspedagog, vernepleier, farmasi, bioingeniør, ortopediingeniør, radiograf og tannpleie.

Av de som har søkt på helsefag som førstevalg, er 32.652 kvalifiserte. Av disse har bare 16.380 fått tilbud om plass, som er ganske nøyaktig halvparten av de kvalifiserte søkerne med helsefag som førstevalg.

Antall planlagte studieplasser på helsefag er 10.419. Som regel er det mange som takker nei til studieplass eller som ikke møter opp ved studiestart, og derfor sendes det ut flere tilbud enn antall studieplasser som er planlagt.

Les mer om hvor mange som er tilbudt plasser ved ulike studieretninger her.

Økning i IKT- og lærerutdanning

I år er det juss-studiet i Oslo og Bergen og siviløkonomiutdanningen på NHH som er studiene med flest søknader. Et annet område som har opplevd stor vekst, er IKT, og Samordna opptak viser at 5943 kvalifiserte førstevalgssøkere ønsker seg til IKT-studier, sammenlignet med 4910 i fjor.

Antallet som har fått tilbud om studieplass har økt med 17,5 prosent, til 3707. Til teknologifagene er det sendt ut 9606 tilbud om studieplass, sammenlignet med 8882 i fjor. Samtidig opplever realfagene en nedgang med 3917 tilbud i år, mot 4335 i fjor.

– Det er gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene. Det viser at regjeringen og utdanningsinstitusjonene har lyttet til Tekna og ser at vi trenger flere med slik kompetanse. Samtidig er det klart at kapasiteten på IKT-fagene må økes ytterligere, sier president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.

Også lærerutdanningene går frem. I alt er det gitt 4.201 tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanningene i år, en økning på 14 prosent fra i fjor.

– Det er veldig bra at flere vil bli lærer. Jeg tror flere ser at læreryrket er viktig og at det både er et spennende og krevende yrke, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Ikke alle får ønsket oppfylt

Studie- og karriereveileder ved OsloMet, Trine Neset Brødremoen, er godt vant med å hjelpe norske studenter med hvilke retninger de kan velge. Hun mener studenter i Norge er flinke til å velge både med hodet og hjertet.

– I år ser vi en økning på søkere til lærerutdanninger, teknologiutdanningene og helsefagene. Det betyr at mange har tatt gode, velinformerte valg, sier Brødremoen.

Dessverre er det ikke alle som kommer inn på noen av studiene de ønsker. Men om du skulle være en av dem som ikke får oppfylt ønsket ditt i år, er det ingen grunn til å fortvile.

– Det er selvfølgelig en lei beskjed å få at du ikke har fått plass. Men det gir også en god mulighet til å bruke det neste året på en veldig god måte, sier karriereveilederen.

Fortsatt ledige plasser

Du kan for eksempel velge å bruke året på noe gøy, eller benytte tiden til å skaffe deg arbeidserfaring.

– Du kan også reise litt, for det er mye å lære av det. Det er også mulig å ta et år på folkehøyskole. Parallelt kan du kvalifisere deg til drømmestudiet du ikke kom inn på i dag.

Det finnes mange muligheter, og uansett hva du velger vil du stå igjen med nye erfaringer som kan gi nye perspektiver på fremtiden.

– Ved å bruke året godt, står du godt rustet til opptak, sier Brødremoen.

Dersom du ikke var kvalifisert til noe av det du ønsket deg, men fortsatt er fast bestemt på at du vil studere, finnes det også muligheter, sier karriereveilederen.

– Det er fortsatt en del ledige studieplasser på en del studier. På fredag kan man begynne å søke på de ledige plassene. Er man kvalifisert, er det førstemann til mølla på de plassene.

(NTB/TV 2)