UT? Flere av Norges G19-spillere er aktuelle for utenlandsspill. Erling Braut Håland er den heteste av dem.
UT? Flere av Norges G19-spillere er aktuelle for utenlandsspill. Erling Braut Håland er den heteste av dem. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva

Disse G19-talentene kan forsvinne til utlandet etter EM

Flere europeiske storklubber følger med på de norske G19-spillerne under EM. Men TV 2s eksperter råder ungguttene til å bli hjemme litt til. Bortsett fra Erling Braut Håland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Finland-Norge i G19-EM direkte på TV 2 Sumo og Sportskanalen kl. 17.30.

– Dette er jo det største utstillingsvindu de norske spillerne kan ha. Norske klubber er ikke så mye med i Champions League eller Europa League. Derfor blir det ikke så mye større enn dette, sier TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

Han snakker om G19-EM i Finland. Her følger internasjonale klubber og speidere både kampene og spillerne tett. Også de norske.

– Spillere som Erling Braut Håland er jo på blokka til alle før mesterskapet, sier Mathisen.

Men også flere av de andre norske gutta følges med haukeblikk under mesterskapet i Finland. Her følger en oversikt over hvilke spillere på det norske G19-landslaget som er ekstra hete på det internasjonale markedet om dagen.

Erling Braut Håland
​Bryne-gutten er bare 17 år gammel, men har allerede rukket å ta Eliteserien med storm. Etter kampen mot Brann, hvor Molde-spissen scoret fire mål, har han vært på alles lepper. Det har fått de største klubbene i Europa til å kaste seg inn i kampen om kraftspissen.

– Han har fart, fysikk og et knallsterkt hode. Han er også flink til å behandle ballen, han er ikke bare stor og sterk. Han har hele pakka, sier Mathisen.

Tidligere i juli meldte TV 2 at Juventus har lagt inn et bud på 50 millioner kroner for sønnen til Alf-Inge Håland.

– Det er hyggelig at folk ser på meg, er alt unggutten selv vil si om saken.

– Jeg blir overrasket om han ikke blir solgt i sommer. Hvis han vil, faren vil og Molde vil, så er det ingenting som står i veien, sier TV 2s fotballekspert.

Leo Skiri Østigård
​En annen unggutt som speiderne følger med på er Moldes stopper-talent Leo Skiri Østigård, som er på lån til Viking. Før G19-EM i Finland trente 18-åringen med Molde igjen. Etter mesterskapet må han ta en avgjørelse på hva fremtiden bringer; om han blir i Molde, tar et halvår til på lån til Viking eller om utlandet venter.

– Han fikk masse ros i Molde før sesongen, men i Molde har de mange gode midtstoppere. I Stavanger har han tatt vare på tilliten, og han har blitt en aldri så liten yndling blant fansen. Unge midtstoppere med de lederegenskapene hans finnes det ikke så mange av, men jeg tror det vil være naturlig om han spiller seg inn på Molde-laget før han reiser til utlandet, mener Mathisen.

Romsdals Budstikke melder at midtstopperen skal ha fått konkrete henvendelser fra utlandet, men Østigård skal ha sagt nei til flere Premier League-klubber. Også tyske bundesligalag har vist interesse.

– Jeg har ikke så mye kontroll på det der, det er sånt vi må ta etter EM. Agenten min styrer det der. Vi avventer til etter EM, så får en ta en opptelling og vurdere det som er på bordet, sier Østigård til TV 2.

– Men selvfølgelig er det artig at folk ser på, vi vil jo alle ut til utlandet en gang.

Hugo Vetlesen
Hugo Vetlesen er midtbanesjef, playmaker og dirigent på G19-landslaget. Også i førsteelleveren til Stabæk har han gjort seg bemerket i Eliteserien i år. Både mellomstore og store klubber i Europa følger med på 18-åringen. Akkurat det prøver Vetlesen å ha minst mulig fokus på.

– Det jeg tenker er å ikke tenke noe på det i det hele tatt. Jeg tenker på det som skjer på banen, ikke på at det er så mange som ser på, det vil det uansett være, sier Vetlesen.

– Hugo Vetlensen har både teknikk og overblikk, og han spiller som en rutinert seniorspiller til tider. Han har interessante kvaliteter som utenlandsklubber helt klart er interessert i. Men nå har Stabæk fått en trener i Henning Berg som kan lære Hugo Vetlesen mye, så akkurat nå tror jeg Stabæk er et fint sted å være for Vetlesen, sier Mathisen.

Tobias Christensen
​I desember var Tobias Christensen på et treningsopphold i Monaco. Til daglig spiller han for Start i Eliteserien.

– Monaco var artig og lærerikt. Det er alltid gøy å se hvordan de største klubbene jobber og hvordan de beste i Europa på min alder er. Det var en lærerik erfaring inn mot dette mesterskapet og møte spillere på den alderen, sier 18-åringen.

Flere speidere har vært og kikket på Christensen på Sør Arena, men TV 2s ekspert tror sørlendingen gjør lurt i å bli i Kristiansand litt til.

– Han har jeg hatt stor tro på i flere år, men han har ikke vært så sentral for Start i 2018 som jeg hadde trodd. Han bør ikke forhaste seg med å reise ut, men heller fokusere på å spille seg ordentlig inn på Start-laget, sier Mathisen.

– ​Gjør som Sander Berge
​Dersom ungguttene blir aktuelle for utenlandsspill allerede i sommer, råder TV 2s fotballekspert, Petter Myhre, guttene til å først og fremst velge en klubb der de blir satset på.

– Sander Berge er et godt eksempel på det. Han spilte i Eliteserien på lik linje med disse guttene og gjorde det bra. Da han var moden for en bedre liga valgte han Belgia. Der har han gjort det bra og blitt blant de viktigste spillerne. Man må starte brorkampen av seriekampene og være en del av elleveren som blir satset på i den klubben man reiser til, sier Myhre.

Han tror flere av de norske G19-spillerne kan forsvinne fra Norge allerede i sommer. Man han kommer med en advarsel.

– Det finnes mange ulver der ute! Jeg håper de har folk rundt seg som skjønner mekanismene. Det er fort å bli smigret når en stor europeisk klubb er interessert i deg, lønna blir firedoblet og publikumstallet blir mangedoblet. Det valget de gjør nå blir viktig for resten av karrièren, avslutter Myhre.