POPULÆR AKTIVITET: Mange nordmenn er ikke klar over faren ved å dykke dagen før hjemreise.
POPULÆR AKTIVITET: Mange nordmenn er ikke klar over faren ved å dykke dagen før hjemreise. Foto: Colourbox

Dette må du vite dersom du skal dykke i ferien

Aldri dykk dagen før hjemreise, råder lege Gunnar Hasle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dykking er en populær ferieaktivitet, og flere reiseselskaper arrangerer dykkeferier for både profesjonelle og nybegynnere.

Det mange nordmenn ikke er klar over, er faren de utsetter seg for dersom de dykker dagen før hjemreise.

Lege og eier av Reiseklinikken, Gunnar Hasle, forteller at man aldri må dykke dagen før man skal fly.

– Det kan være nitrogen i blodet som danner små bobler når flyet er i cruisehøyde. Da er lufttrykket omtrent som på Galdhøpiggen. Hvis boblene kommer i hjernen eller i ryggmargen kan det gi nevrologiske symptomer, forteller Hasle til TV 2.

– En fortvilet situasjon

Ved trykkfallsyke, også kalt dykkersyke, er nevrologiske symptomer de aller mest alvorlige.

– Leddsmerter er det mest kjente, men det mest alvorlige er nevrologiske symptomer med forstyrret bevissthet og motorikk – alt som styres av hjernen og ryggmargen, forklarer Hasle.

Aller helst må man i et trykkammer dersom sykdommen oppstår. Han sier det er en fortvilet situasjon dersom man sitter i et fly.

– Man kan ikke alltid forlange at de skal lande flyet. Ofte flyr man over hav, og da har man ikke den muligheten.

– Man må absolutt unngå å dykke dagen før man skal fly, råder legen.

I 2002 fikk en svensk dykkerinstruktør dykkersyke om bord i et fly, etter en ferie på Kanariøyene. Mannen hadde vært nede på 19 meters dyp mindre enn 24 timer før flyturen.

Flyet, som var på vei til Sverige, måtte gå ned i lavere høyde for å øke trykket i kabinen. Ifølge svenske Aftonbladet ville ikke turisten overlevd dersom flyet ikke fikk mellomlandet i Portugal.

Hold deg til to dykk på en dag

En annen fare er mange opp- og nedstigninger, som på fagspråket kalles jojo-dykking. Ifølge Hasle skal man holde seg til to dykk i løpet av en dag.

– Man skal ikke dykke opp og ned flere ganger, men holder seg til to dykk. Når man kommer opp fra et dykk vil det ofte være små luftbobler på venesiden i blodet. De boblene er ikke farlige så lenge de stopper i lungene, sier han og forklarer videre:

– Dykker du ned en tredje gang før boblene har forsvunnet, kan boblene bli så små at de går gjennom lungekapillærene og over i arteriesiden – og dermed til sentralnervesystemet og ledd.

Farer ved snorkling

Snorkling er derimot noe man kan kose seg med dagen før hjemreise, men det er spesielt én ting man må være obs på.

– Det man må være forsiktig med, selv om det kan være fristende, er å hyperventilere før du går ned for å holde pusten lenger. Hvis du gjør det risikerer du å få for lite oksygen i blodet, og da kan du besvime før du merker trangen til å puste.

– Ta ett pust inn og ett pust ut – ikke mer enn det. Dette er en vanlig årsak til drukning, forklarer han.

– Oftest dør de uerfarne

Hasle sier at de fleste som drukner blir funnet på grunt vann med nok luft i flaskene.

– Ifølge norske data er det oftest de uerfarne som dør av dykking. Årsaken kan være at det oppstår panikk eller at noen mister munnstykket, sier han.

– Man klarer å være ved bevissthet i minst halvannet minutt etter at lufttilførselen er stoppet, så man har ganske god tid til å ta en nødoppstigning ved å trykke på knappen på vesten, avslutter legen.