BRANNER: Denne skogbrannen ved Kårböle utenfor Ljusdal herjet søndag kveld. Fortsatt er det flere store skogbranner i området. Foto: Mats Andersson / TT
BRANNER: Denne skogbrannen ved Kårböle utenfor Ljusdal herjet søndag kveld. Fortsatt er det flere store skogbranner i området. Foto: Mats Andersson / TT

Beskrives som de verste i moderne tid

Flere store skogbranner fortsetter å herje i Sverige, og det brenner nå minst 60 steder i landet. Vi har en bemanningskrise, sier svensk beredskapsleder.

Tirsdag kveld ankommer italienske brannfly for å avlaste en tynnslitt svensk beredskap, som har slitt med skogbrannene som omtales som de verste i landet i moderne tid.

Seks norske helikoptre bidrar også i Sverige i kampen mot skogbrannene.

– Våre mannskaper har slitt og jobbet hele natten. Vi trenger mer personell og materiell. Det er mangel på alt, egentlig, og problemet er at vi ikke har folk til å avløse mannskapene. Enkelte jobber 24 timers vakter, sier beredskapsleder Torbjörn Wannqvist i Ljusdal kommune.

Flere nye branner

Flere nye branner oppsto tirsdag, blant annet i Jättendal og Hamra i Hälsingland, ikke langt unna byene Ängra og Enskogen som allerede er rammet. I Härjedalen brenner det flere steder, og en av brannene dekker et område så stort som 1.600 hektar.

– Vi har flere helikoptre i lufta. Den største brannen er ikke ordentlig omringet, så får vi se om været bedrer seg, sier Henrik Jansson i Härjedalen brannvesen.

– Vil bli mer alvorlig

Mandag brant det rundt 50 steder i Sverige. Situasjonen for redningstjenesten i landet er ekstrem.

– Vi oppfordrer alle redningstjenester til å være forberedt på at situasjonen kommer til å bli mer alvorlig, sier operativ sjef for Svenske beredskapsmyndigheter (MSB) til Aftonbladet natt til tirsdag.

Siden helga er det meldt om skogbranner, både små og store, i hele Sveriges land – med unntak av Skåne, Helland og Gotland.

Mest omfattende er det i fylkene Dalarna, Jamtland og Gävleborg. Der jobber lokale redningstjenester febrilsk med å få kontroll på brannene, men har så langt ikke lyktes.

(NTB)