NYE: Dette er tre av over 70 nye emojier som snart kommer til Apples produkter. Foto/montasje: Apple/TV 2
NYE: Dette er tre av over 70 nye emojier som snart kommer til Apples produkter. Foto/montasje: Apple/TV 2

🎉verdens emojidag 🎉

Nå kommer emojien «alle» har ventet på

Emojier kan virke banale, men bak symbolene ligger en komplisert prosess. Og vet du hva de egentlig betyr?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emojiene har for lengst inntatt livene vårene. Vi bruker dem i sosiale medier og når vi skriver til venner. Kanskje setter vi også inn et smilefjes i en (uformell) e-post til sjefen?

De lever på telefonene og i datamaskinene våre, og mange finner det mer enn naturlig å bruke emojier – altså bildetegn – når de uttrykker seg.

I 2015 ble «smilende fjes med gledestårer»-emojien kåret til årets ord av Oxford English Dictionary, og i 2017 ble det laget en egen animasjonsfilm om bildetegnene.

Dermed er det på sin plass med en liten artikkel om emojier den 17. juli – som tross alt er verdens emojidag.

Emojien mange har ventet på

Noen som tilsynelatende tar emojidagen på alvor er teknologiganten Apple. I forbindelse med «den store dagen» varsler selskapet at mer enn 70 nye emojier vil kommer til iPhone-telefoner og andre produkter senere i år.

De nye bildetegnene er basert på godkjente figurer i Unicode 11.0, som er den siste versjonen av Unicode-standarden. De nye figurene representerer et større mangfold, skriver selskapet i en pressemelding.

Helt konkret betyr dette at det blant annet kommer emojier med rødt hår, noe rødhårede mennesker visstnok har savnet i lang tid. Det kommer også alternativer for deg som ønsker emojier med grått og krøllete hår – og uten hår i det hele tatt.

Emojienes dyrerike blir også utvidet, for både papegøye og påfugl er nå på plass. Apple kan også friste med en salathodeemoji og en cupcakeemoji, bare for å nevne noe.

Oppfinnelse fra 90-tallet

Det du kanskje ikke visste er at emojier er en oppfinnelse fra 90-tallet. Den første emojien ble laget av den japanske kunstneren Shigetaka Kurita i 1999, som da arbeidet med utviklingen av «i-mode», en internettplattform fra det japanske teleselskapet NTT DOCOMO. Kurita ville formidle informasjon på en enkel måte, og laget et salgs tastatur med 176 små bildesymboler som kunne sendes til mobiler, skrev magasinet Wired tidligere i år. Ordet «emoji» har forøvrig også sitt opphav fra Japan.

DE FØRSTE: Dette bildet viser de 176 første emojiene til Shigetaka Kurita. Foto: Shigetaka Kurita/NTT DoCoMo/The Museum of Modern Art
DE FØRSTE: Dette bildet viser de 176 første emojiene til Shigetaka Kurita. Foto: Shigetaka Kurita/NTT DoCoMo/The Museum of Modern Art

Magasinet påpekte imidlertid at man kan spore såkalte emojikoner, det vil si emosjonssymboler som kun består av skrifttegn, helt tilbake tilbake til poesi fra 1600-tallet. Men man kan nok argumentere med at også disse for alvor ble populære på 90-tallet.

Du bruker kanskje ;-) og :-( fortsatt?

Komplisert prosess

Det er organisasjonen The Unicode Consortium som står bak Unicode-standarden, som gjør det mulig for forskjellige enheter å utveksle tekst som er skrevet på forskjellige språk eller med symboler. Det er altså Unicode som gjør at tekst og symboler du sender fra en iPhone vises riktig på en Android-telefon.

The Unicode Consortium består av en en rekke medlemmer, både privatpersoner, forskningsinstitusjoner og teknologigiganter som Apple, Google og Facebook. Selv skriver organisasjonen på sine nettsider at emojiene bare er en liten del av deres arbeid.

Det er The Unicode Consortium som velger ut hvilke emojier som skal støttes i Unicode. Hvem som helst kan imidlertid foreslå nye emojier. Det er begrenset hvor mange nye emojier som legges til hvert år, og det stilles strenge krav til symbolene.

– Unicode-standaren definerer tegnene til verdens språk, og ligger til grunn for nesten alle operativsystemer og digitale enheter som er i bruk i verden i dag. Å legge til nye elementer i denne programvaren, som for eksempel emojier, er en komplisert og veloverveid prosess, skriver organisasjonen.

EMOJIFILM: I 2017 kom det en egen emojifilm, kant «The Emoji Movie». Foto: Sony Pictures Animation/AP
EMOJIFILM: I 2017 kom det en egen emojifilm, kant «The Emoji Movie». Foto: Sony Pictures Animation/AP

Derfor er de forskjellige

Du har kanskje lagt merke til at emojiene kan se forskjellige ut på en iPhone og en Android-telefon? Symbolene trenger nemlig ikke å være like på forskjellige plattformer, men selskapene må holde seg til enkelte retningslinjer når de lager sine versjoner.

ULIKE: Emojiene kan se forskjellige ut på de forskjellige enhetene. Skjermdump: Emojipedia
ULIKE: Emojiene kan se forskjellige ut på de forskjellige enhetene. Skjermdump: Emojipedia

Amerikanske CNBC har intervjuet Jennifer Daniel, som blir presentert som «Googles emojitolk». Mens det er The Unicode Consortium som bestemmer hva emojien skal vise, er det hennes oppgave å designe emojiene slik at de passer Googles uttrykk. Etter at The Unicode Consortium har bestemt hvilke emojier som skal støttes, begynner Daniel sin designprosess.

– Apple fetisjerer virkelig design. Det er et prinsipp for alt de gjør, så det er ingen overraskelse at alle deres emojier er svært detaljerte og føles som ekte gjenstander. Hos Google vil vi at du skal smile når du tenker på våre produkter, så vi prøver å helle mer mot glede. Våre emojier er litt mer tegneserieaktige. Samsung sine er mer påvirket av anime, sier hun til CNBC.

Emojiene er heller ikke alltid helt ukontroversielle. Du har kanskje lagt merke til at Apple ikke har noen pistol-emoji? Denne ble nemlig fjernet for to år siden da selskapet ble utsatt for press fra flere hold etter flere skyteepisoder i USA. I stedet finner man i dag en vannpistol-emoji i selskapets produkter.

Vet du hva emojiene betyr?

Det er ikke alltid greit å vite hva en emoji egentlig betyr – og enkelte av dem brukes som oftest som et et symbol for noe annet enn hva emojien faktisk viser.

Her er noen eksempler:

1. Fersken
Denne emojien viser en fersken, som oftest med to grønne blader. Emojien brukes imidlertid som oftest som en rumpe-emoji, ifølge Emojipedia.

2. Kjærlighetshotell
Denne emojien blir ifølge Emojipedia ofte brukt som en «god bedring»-emoji fordi den likner på sykehus-emojien. I virkeligheten er dette en emoji for «kjærlighetshotell», det vil si et hotell som har rom som leies ut på timesbasis.

3. Aubergine​
​Emojien viser grønnsaken aubergine, men brukes også som penis-emoji.

POPULÆRE: Disse emojiene kan bety flere ting.
POPULÆRE: Disse emojiene kan bety flere ting.