norsk 15-åring er mma-supertalent:

– Han er helt spesiell, en sensasjon

Jon Vetle «Wonderboy» Furuheim (15) er et av verdens største talenter i MMA, på tross av at sporten er ulovlig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Frontline Muay Thai på Valhall i Oslo er premieskapene fulle av tittelbelter og pokaler, og de fleste av dem tilhører 15 år gamle Jon Vetle Furuheim.

– Jeg vet ikke hvor mange belter jeg har, men jeg tror det er litt over 20, sier Furuheim mens han skummer over premieskapene.

​Se video i toppen av saken.

Supertalentet fra Sofiemyr i Oppegård, startet kampsportkarrieren da han bare var fem år gammel. Og drømmen har hele tiden vært den samme- å bli verdens beste.

– Jeg har alltid vært en aktiv gutt med mye energi, og siden mamma og pappa tok meg med på Taekwondo-trening da jeg var fem år, har jeg alltid visst hvilken idrett jeg vil drive med.

Ti år senere har stjerneskuddet rukket å bli blant annet to-ganger europamester, verdensmester og skandinavisk mester i thaiboksing, tre-ganger verdensmester i K1 og to-ganger nordisk mester i kickboksing. Noe alle premiene på Valhall kan bekrefte.

Karrièren skøyt fart

– MMA-eventyret startet da jeg var på ferie i Thailand med foreldrene mine. Jeg gikk forbi et thaiboksing-gym og kunne høre lydene fra alle slag og spark som traff sekker og puter. Heldigvis fikk jeg lov av foreldrene mine til å gå inn og spørre om jeg fikk være med å trene. Og det fikk jeg, forteller Furuheim.

– Hvor gammel var du da?

– Da var jeg åtte år.

Ferien gikk dermed bort til trening de resterende to ukene. Furuheim fikk ikke gå noen kamper, selv om han ønsket det selv.

Året etter reiste familien tilbake til Thailand, og denne gangen fikk niåringen kampen han ønsket seg. Og selv om den lille gutten aldri hadde gått en fullkontakt-kamp før, var han ikke redd for å tre inn i ringen foran en haug av lokale innbyggere.

– Det er jo bare fullkontakt der nede, og jeg visste at jeg måtte vinne på knockout, ellers blir man bortdømt av dommerne der nede hver gang. Men jeg var aldri i tvil om jeg skulle gjennomføre, sier han.

Turneringen endte med at Furuheim vant hele greia, og dermed var unggutten for alvor frelst.

Mange vil sikkert mene at det høres brutalt ut, at en så liten gutt skal inn i en thaiboksing-ring, men det er strenge regler og krav av sikkerhetsmessige grunner.

– Vi vet jo selvfølgelig at kampsport innebærer risiko, men det gjør all annen kontaktsport også. Vi ville ikke stå i veien for at Jon Vetle skulle få holde på med den idretten som gjør han lykkelig, sier pappa, Ottar Furuheim.

– Da vi kom hjem igjen måtte vi lete en stund for å finne et sted han kunne fortsette å leve ut drømmene sine, legger han til.

Ydmykhet, talent og dedikasjon

Hjemme i Norge er MMA ulovlig, og treningstilbud for unge barn er det ikke mange av. Allikevel klarte moren og faren å finne en løsning for at sønnen deres skulle få drive med det han elsker mest av alt. De oppsøkte Chris Nilsen, som driver og eier Frontline Muay Thai på Valhall.

– Han var jo for ung til å begynne her egentlig, men moren og faren hans var så påståelige på at sønnen deres var et fryktelig stort talent. Jeg valgte å gi han en sjanse. Mest for å motbevise foreldrenes påstander egentlig, sier Nilsen.

– Men det jeg fikk se overrasket meg enormt. Han var helt utrolig god, og etter det har vi trent sammen nesten hver dag, legger han til.

Nå står de sammen om drømmen og treneren er full av lovord om sin elev.

– Han er helt spesiell, han er en sensasjon. Han trener målrettet mot å bli en fullverdig MMA-utøver. Og der skiller han seg ut fra de fleste andre, sier Nilsen før han forklarer:

– Der andre perfeksjonerer én eller to kampsportgrener før de går inn i MMA, perfeksjonerer Jon Vetle alt. Hvis det ikke hadde vært for at han er for ung, vet jeg at store organisasjoner ville tatt kontakt med oss. Når han fyller 18 år kan det gå fort frem til vi ser han i UFC, som er verdens største MMA-organisasjon.

– Er det andre ting som gjør han spesiell?

– Han er ekstremt jordnær og ydmyk. En veldig snill gutt som alltid stiller opp for alle. Etter trening pleier han å rydde og vaske på eget initiativ. Han ønsker alltid å gi noe tilbake til de som stiller opp for han, og det er den ydmykheten som kommer til å føre han til verdenstoppen, sier Nilsen.