KNIVDRAP: Lørdag kveld ble 18 år gamle Håvard Pedersen knivstukket og drept mens han var på jobb ved Coop Extra i Vadsø.
KNIVDRAP: Lørdag kveld ble 18 år gamle Håvard Pedersen knivstukket og drept mens han var på jobb ved Coop Extra i Vadsø. Foto: Privat // Ole Gunnar Onsøien / Ifinnmark / NTB Scanpix

Siktet 17-åring erkjenner ikke straffskyld for drapet på Håvard

VADSØ (TV 2): 17-åringen som er siktet for drapet på Håvard Pedersen (18) ble avhørt av politiet for første gang mandag ettermiddag. 17-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld ble 18 år gamle Håvard Pedersen knivstukket mens han var på jobb på Coop Extra i Vadsø.

18-åringen døde av skadene, og en 17 år gammel gutt fra Afghanistan er pågrepet og siktet.

Påtalemyndighetene har bedt om at den drapssiktede 17-åringen skal varetektsfengsles. Rettsmøtet til behandling av fengslingsbegjæringen er berammet til tirsdag 17. juli i Indre Finnmark tingrett.

– Vi har begjært siktede varetektsfengslet i fire uker, og at han skal ha brev- og besøksforbud i tillegg til forbud mot aviser og kringkasting i to uker, sier påtaleansvarlig Ylva Helen Kvikstad til TV 2.

– Den siktede er 17 år, vil det ha noen betydning for det påtalemyndighetene begjærer?

– Slik påtalemyndighetene ser det, vil det ikke ha noen betydning når siktelsen gjelder drap og er såpass alvorlig, sier Kvikstad.

– Sikre på at vi har rett person

Mandag ettermiddag sa etterforskningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidistrikt til TV 2 at politiet fortsatt jobber med taktiske og tekniske etterforskningsskritt.

– Med tekniske skritt menes det at vi gjennomgår elektroniske spor, og vi har begynt å analysere svar vi har fått på elektroniske spor som vi sendte inn i går. Vi jobber også fortsatt på åstedet, sa Andreassen.

– Med taktiske skritt menes det at vi tar avhør av vitner. Vi har fått navn på nye vitner i løpet av dagen, blant annet en kunde som var i butikken da handlingen skjedde.

Mandag klokken 17 startet det første avhøret med den siktede. Hans forsvarer har sagt til politiet at 17-åringen skal være innstilt på å gi sin forklaring til politiet.

– I førsteomgang kommer vi til å be siktede om å forklare seg fritt om hendelsen, og hva han gjorde på lørdag. Vi ønsker spesielt å få klarlagt motivet for drapet. Vi føler oss sikre på at vi har tatt rett person, vi har gode spor og bevis som tilsier det. Men vi ønsker å vite hvorfor denne handlingen fant sted, sa Andreassen.

Ordføreren: – Ikke til å forstå

Avhøret ble gjennomført med 17-åringens forsvarer Vidar Zahl Arntzen til stede.

I etterkant av avhøret mandag kveld, opplyste Arntzen overfor TV 2 at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Politiet har opplyst at den siktede 17-åringen har midlertidig opphold i Norge, og at han kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015. I etterkant av hendelsen er det avhørt flere vitner, blant annet kolleger av den avdøde 18-åringen som var til stede da drapet skjedde.

Flere utesteder i Vadsø valgte å holde stengt etter knivstikkingen lørdag kveld. Ordfører Hans-Jacob Bønå har betegnet drapet som «forferdelig og uvirkelig».

– Det er ikke til å forstå. Det er ingen tvil om at en så alvorlig sak kommer til å prege oss i lang tid. I Vadsø er et lite sted der alle kjenner alle.