SAVNET: Klassekameratene til avdøde Håvard Pedersen (avbildet) er i sorg etter at 18-åringen ble drept lørdag kveld.
SAVNET: Klassekameratene til avdøde Håvard Pedersen (avbildet) er i sorg etter at 18-åringen ble drept lørdag kveld. Foto: Privat

klassekamerat til TV 2:

– Vi er helt knust over at Håvard er borte

VADSØ (TV 2): Klassekameratene til Håvard Pedersen er i dyp sorg etter at 18-åringen ble drept lørdag kveld. En av dem er en afghansk gutt som var venn med Håvard og som kjente 17-åringen som nå er siktet for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter en høflig, men alvorlig ung mann på et hotell i Vadsø mandag formiddag. 25 åringen er fra Afghanistan, men kom til Vadsø i 2011 som mindreårig asylsøker.

De siste tre årene har 25-åringen, som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde, gått på Vadsø videregående skole. Hans beste klassekamerat var Håvard Pedersen.

– Jeg har skrevet en tale til Håvard, sier den unge afghaneren til TV 2.

Han setter seg ned i en stol og prøver å samle seg for å lese på norsk.

– Håvard var en veldig god venn. Han var veldig snill og han hjalp meg masse med skolearbeidet, sier han, samtidig som han er tydelig preget.

Bakgrunn: Gutt (17) siktet etter knivdrap i Vadsø.

– Vi er alle i sjokk

25-åringen stopper opp, senker hodet og gråter stille.

– Vi er alle i sjokk og er helt knust over at Håvard er borte. Han var et forbilde for meg. Han var flinkere enn meg i gymtimen, og jeg skulle ønske jeg var som han, fortsetter kameraten å fortelle TV 2, samtidig som han gråter.

– Kjente du 17 åringen som er siktet for drapet?

– Han er fra Afghanistan, og jeg vet godt hvem han er. Vadsø er en liten by, og alle afghanere kjenner til hverandre. Han er litt yngre enn meg, og gikk derfor på en annen skole.

– Hvordan vil du beskrive han som er siktet for drapet?

– Han var asosial. Han holdt seg for seg selv, og ville ikke hilse på oss andre. Han var ikke en del av miljøet her, sier 25-åringen til TV 2.

Klassekameraten til Håvard Pedersen ser ned i gulvet.

– Jeg synes det er så trist at det er en afghaner som har gjort dette. Det er helt grusomt. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si. Det er så trist, og jeg tenker på familien til Håvard, sier han.

Familien i sorg

TV 2 har snakket med familiens bistandsadvokat. Hun sier at familien ikke ønsker å bli kontaktet av pressen.

– Familien er i en sjokkfase, og i en sorgfase. De har mistet Håvard, sier bistandsadvokat Edel H. Olsen til TV 2.

Hun understreker at familien ikke har noen tanker om at det er en utenlandsk statsborger som er siktet for drapet på Håvard Pedersen.

– De overlater alt til politiet og vil ikke spekulerer i motiv i det hele tatt, sier Olsen til TV 2.