EREKSJONSPROBLEMER: Lizett Silva behandler personer med problemer tilknyttet seksualitet i sitt eget hjem, ved hjelp av tantrisk massasje.
EREKSJONSPROBLEMER: Lizett Silva behandler personer med problemer tilknyttet seksualitet i sitt eget hjem, ved hjelp av tantrisk massasje. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen / TV 2 / Åge Pettersen

Kraftig økning i bruk av potensmidler – Lizett (51) behandler menn hjemme

Stadig flere menn søker hjelp for potensproblemer. Lizett Silva (51) behandler noen av dem i sitt eget hjem, ved hjelp av tantramassasjebehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legemiddelselskapene har sett en stor økning i potensmidler tatt ut på norske apotek. Hvert år er det nesten 10.000 flere brukere som tar ut potensmidler.

I et rekkehus utenfor Strømmen sentrum, tar Lizett Silva (51) imot menn med ereksjonsproblemer. Hun driver med tantramassasjebehandling, og menn fra hele landet reiser til Lizett.

– Folk kommer fra Bergen, Trondheim, Røros og Porsgrunn. Jeg har en fast kunde som kjører fra Lillehammer én gang i måneden, forteller hun til TV 2.

Det er flere ukers venteliste for å få time hos Lizett. Henvendelsene kommer som oftest sent på kvelden, etter at resten av familien har lagt seg.

Lizett var først intervjuet i Romerikes Blad.

– Helhetlig behandling

Lizett har utdannet seg innen tantrisk massasje i Danmark, og det var kjæresten som fikk henne inn på tanken om å bli massør. Hun tror det er mange som har gal oppfatning av behandlingen hun tilbyr.

– Massasjen er er helhetlig behandling, som gjør at du forbinder hode, kropp og sinn. Du kan tenke at en fysioterapeut ordner kneet ditt, coachen din ordner hodet ditt, og legen fikser ryggen. Men ingen har tatt hele deg, sier Lizett.

Hos en tantramassasjebehandler berøres hele kroppen, inkludert kjønn.

Selve massasjen foregår på et gjesterom i hjemmet hennes, hvor det alltid er over 30 grader, en massasjebenk og en liten badstue. Selv er hun kledd i sportstopp og shorts mens hun utfører behandlingen.

Hun legger ettertrykkelig vekt på at det ikke er noe seksuelt ved massasjen, og at kunden ikke opplever noe klimaks før de forlater leiligheten.

– Kjønn blir berørt på samme måte som et kne eller en hånd. På en ikke-seksuell måte. Jeg jobber med den seksuelle energien, fordi det er livskraften vår, men det foregår uten at det er noe seksuelt, sier Lizett.

TERAPI: En del av behandlingen er samtaler i en badstue med 38 varmegrader. Foto: Åge Pettersen / privat
TERAPI: En del av behandlingen er samtaler i en badstue med 38 varmegrader. Foto: Åge Pettersen / privat

Sitter i hodet

For kundene til Lizett, er det ofte det psykiske som er grunnlaget for ereksjonsproblemene. Hun ser at flere kunder fungerer bedre privat etter noen timer hos henne.

– Jeg ser mange som sliter med mye stress eller med et veldig dårlig selvbilde. Det kan være de ikke liker kroppen sin, forteller Lizett, som jobber med både kvinner og menn.

Flere av kundene hennes har opplevd traumer som voldtekt eller incest tidligere i livet. Før de legger seg på massasjebenken har de en 30-minutters samtale, og hun beskriver arbeidet hun gjør som en form for terapi.

– Det er ofte ting de aldri har snakket om før, heller ikke med partneren sin, sier Lizett.

Hun har alt fra politimenn til brannmenn som kunder, som har opplevd andre type traumer i livet. For menn med ereksjonsproblemer, ser hun at det ofte er stress som ligger bak problemene.

– Ereksjonsproblemer sitter ofte i hodet, og jeg spør alltid om de har vært hos legen for å utelukke fysisk sykdom. Jeg kan ikke gjøre noe med en avrevet nerve, sier hun.

– Større åpenhet​

I 2016 var det 94.268 brukere av potensmidler i Norge. I 2017 har dette tallet økt til 101.912 brukere.

Siden 2014 har den årlige omsetningen av potensmidler økt med 50 millioner kroner, fra en omsetning på omtrent 194 millioner, til en omsetning på 240 millioner kroner i 2017. I helseregion Sør er det helt klart flest brukere, og det er menn i alderen 65 til 69 som er storforbrukerne.

Tallene er hentet fra Reseptregisteret.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier de har sett en kraftig økning i bruken av legemidler mot potensproblemer. Han mener økningen har flere årsaker.

– Det har kommet flere legemidler på markedet. Det er ikke bare viagra lenger. I tillegg er legemidlene bedre kjent, og det er en økt åpenhet om dette, sier Madsen til TV 2.

Han tror ikke det er flere menn som har disse problemene enn før, men heller at flere tør å gå til legen sin for å få hjelp. For mange er problemet fysisk, og kan oppstå på grunn av skader eller bruk av andre medisiner. For andre igjen er problemet psykisk. Her tror han Lizette kan hjelpe mange.

– Hvis man har slike problemer, er det aller viktigste at man snakker med fastlegen for å få riktig diagnose. De som får hjelp av Lizett er nok de som sliter med ereksjon av psykiske årsaker, sier Madsen.

Elefant i rommet

Hos Lizett er det mange innom som allerede har forsøkt ulike potensmidler. Hun mener selv det er viktigere at de jobber med hodet sitt. Hun beskriver ereksjonsproblemet som en elefant i rommet, som bare blir større og større.

PENSUM: Lizett har flere hyller fulle av pensumbøker. Foto: TV 2

– Det såreste for disse mennene er å snakke. Det kan være de har en kjæreste eller en «one night stand» som kommer med en kommentar som dreper selvtilliten. Kanskje kjæresten sukker litt tungt fordi det ikke fungerte denne gangen heller, sier Lizett.

Slike kommentarer ser hun at kundene hennes er veldig sårbare for. På massasjebenken er gjestene nakne, fordi dette er en helhetlig behandling. For Lizett er det viktig å ikke tråkke over noen grenser, og nakenheten er valgfri.

– Mange med ereksjonsproblemer føler at de er i så «deep shit» fra før, at livet deres er over. Det er en av grunnene til at flere ikke ønsker å snakke med partneren sin om det, sier Lizett.

Advarer mot ulovlige midler

Steinar Madsen forteller at det selges mye potenspiller ulovlig over nett, og det advarer han sterkt mot å kjøpe.

– Vi har sett piller som ikke inneholder noen virkestoffer, og andre piller som inneholder så store mengder at det nesten er farlige overdoser, sier han.

Hvis man tar en pille med for mye virkemidler, kan det få alvorlige konsekvenser.

Det medisinske ordet for langvarig ereksjon er priapisme, og kan være svært smertefullt. Det kan også skape problemer i ettertid ved at regulering av blodstrømmen til penis blir forstyrret.

– Jeg kjenner til eksempler hvor pasienter har hatt ereksjoner som varer i nesten et døgn. Det kan være veldig skadelig for penis, sier Madsen.