Olav T. Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.
Olav T. Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2. Foto: Eivind Senneset / Tv 2

Vårt svar er Kadafis egne ord. Vårt svar er å «kjøre på»

TV 2s reporter Kadafi Zaman ble fredag ettermiddag pågrepet av pakistansk politi fordi han gjorde jobben sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2006 har Kadafis jobb som journalist i TV 2 vært å formidle til offentligheten hvordan det egentlig står til. Hos politiet. Med flyktningene. I Pakistan. Han har objektivt og profesjonelt dekket små og store saker i inn- og utland, og flere valg i familiens opprinnelige hjemland.

Den 25. juli i år er det igjen duket for valg i Pakistan, og Kadafi, som egentlig var på ferie, rapporterte for TV 2 da uroen begynte. At han var på ferie i forkant har ingen praktisk betydning. Når han jobber og rapporterer for TV 2, er han en 100 prosent profesjonell journalist. Knapt noen journalist fortsetter ferien dersom det skjer noe av offentlig interesse i nærheten, spesielt ikke Kadafi.

Fredag sist uke rapporterte han fra Gujrat, nord i Pakistan, om demonstrasjonene og politiets pågripelser av politikere. Det er viktig journalistikk i forkant av det som skal være et demokratisk valg.

Klokken 13.00 skulle Kadafi rapportere på TV 2 Nyhetskanalen, men det ble ingen rapport. Kadafi ble satt i fengsel. Han informerer oss nå at han gjentatte ganger under arrestasjonen opplyste politiet at han jobbet i media, men politiet utøvde vold mot ham og fortsatte med det. Nå har vi i tillegg mottatt video fra hendelsen. Det er et angrep ikke bare på ham og TV 2, men på den frie pressens rolle. Vi skal fortelle hvordan det egentlig står til også når myndighetene ikke liker det de får høre. Derfor kommer TV 2 til å følge opp denne saken. Først for å få løslatt Kadafi. Fremover for å sikre at dette ikke skjer igjen, mot noen av våre, eller andre. Vi fortsetter også å dekke det pakistanske valget.

Da Kadafi for en stund siden ble intervjuet av Medier24 om å bli utsatt for hets, sa han det egentlig aller best selv: «Vi kan ikke la oss stoppe av trusler og hets. Det beste svaret er å «kjøre på» enda litt hardere.».

Som sjefredaktør i TV 2 er det mitt løfte til Kadafi, og til pakistanske myndigheter.