søkte tilflukt i bil – ble angrepet:

Video viser at TV 2s Kadafi Zaman ble utsatt for brutal vold av politiet

En mobilvideo viser situasjonen da TV 2s reporter og flere andre fredag ble slått og pågrepet av pakistansk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reporter Kadafi Zaman sitter søndag fortsatt i varetekt i en celle på en politistasjon i Gujrat i Pakistan, etter at han ble slått og på brutalt vis pågrepet da han dekket en politisk demonstrasjon fredag.

TV 2 har fått tilgang til en video som viser øyeblikket han og flere andre blir pågrepet. (Se videoen øverst i artikkelen).

Videoen viser Zaman, som er ikledd et sort og hvitt skjerf, og andre personer sittende i en bil, og politibetjenter som med stokker slår på både bilen og personene i den.

Frontruten og sidevinduet på bilen er smadret og en person med en stokk stikker denne med stor kraft gjennom vinduet mot de som sitter i bilen.

– Blir opprørt og sint

TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter, og håper saken vil komme til en løsning. Videoen fra arrestasjonen opprører TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

KNUSTE RUTER: Dette er en skjermdump fra videoen som viser politiets angrep på bilen Zaman og flere andre satt etter å flyktet fra politiet i Gujrat i Pakistan.
KNUSTE RUTER: Dette er en skjermdump fra videoen som viser politiets angrep på bilen Zaman og flere andre satt etter å flyktet fra politiet i Gujrat i Pakistan.

– Vi har mottatt videobevis som viser at Kadafi ble brutalt slått av politiet i en bil. Jeg blir veldig opprørt og sint av å se på den videoen og jeg opplever dette som et brutalt angrep på pressefriheten og en norsk journalist, sier Solbrække.

Kadafi Zaman har tidligere fortalt at han og mange andre ble slått gjentatte ganger under arrestasjonen.

Søkte tilflukt i bil

Under demonstrasjonen, som Zaman dekket for TV 2, ble det svært ampert da politiet med grov vold pågrep et større antall mennesker.

– Jeg er sjokkert over å se politiets oppførsel under valget i Pakistan. De stopper og arresterer åpenlyst politikere fra Muslim League N, twitret Zaman kun 45 minutter før han selv ble arrestert.

Zaman ble først fratatt mobiltelefonen han filmet med, og ble så jagd av politiet. Han og flere andre søkte tilflukt i en bil, men ble, som mobilvideoen viser, innhentet av politiet, slått og pågrepet.

Fra fengselet har Zaman beskrevet pågripelsen som et angrep.

– Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen, sa Zaman lørdag.

Solbrække forteller at Zaman søndag har møtt både familie og en representant for norske myndigheter.

– Han sier han etter forholdene har det greit. Han sitter på en trang, varm celle og er forslått etter møtet med politiet, men sier han klarer seg helt greit, sier TV 2-redaktøren.

Alvorlige beskyldninger

Ifølge Aftenposten er Zaman, sammen med 38 andre, anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn, for å ha revet i stykker uniformen til en politimann og for ordensforstyrrelse.

I politianmeldelsen avisen har fått tak i, heter det at det ble skutt mot politiet. Det er bakgrunnen for at de anklages for drapsforsøk.

Aftenposten har søndag vært i kontakt med Zamans forsvarer, Imran Bamta, som beskriver anklagene mot Zaman som latterlige.

– Politiet har blant annet anmeldt ham for drapsforsøk og mobilsnapping. Han hadde jo ikke noe våpen. Hvordan kan han da bli anmeldt for drapsforsøk?

– Beskyldningene faller på sin egen urimelighet

Solbrække er tydelig på at Zaman var på jobb som journalist for TV 2 da han ble pågrepet av politiet.

– Det er ingen tvil om at Kadafi var på stedet som journalist og ikke som demonstrant. Han er en av landets mest erfarne reportere og meldte seg rett i forkant for å rapportere på TV 2 Nyhetskanalen, sier hun.

OPPRØRT: TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
OPPRØRT: TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Påstandene fra politiet avviser hun kategorisk.

– Det faller på sin egen urimelighet at han skulle ha drapstruet eller prioritert å stjele fire mobiltelefoner fra politiet i den kaotiske situasjonen han var i, slår Solbrække fast.

– Hva tenker han om rettsmøtet mandag?

– Kadafi sier i dag at han er optimistisk med tanke på morgendagen, og det må jeg og vi i TV 2 også være. Han var trolig en del av en massepågripelse, og vi må bare håpe at retten ser alvoret i dette i morgen, sier TV 2-redaktøren.

Solbrække har en direkte beskjed til pakistanske myndigheter:

– Jeg forventer at pakistanske myndigheter rydder opp. Hvis landet ønsker å bli sett på som et sivilisert samfunn, kan man ikke tillate at politistyrken opererer på denne måten. Det gjelder både journalister og andre fredelige mennesker, sier TV 2-redaktøren.