Frankrike sikret VM-tittelen etter ellevill finale

Frankrike sikret sin første VM-tittel på 20 år, etter målshow mot Kroatia.

Frankrike sikret VM-tittelen etter ellevill finale

Frankrike sikret sin første VM-tittel på 20 år, etter målshow mot Kroatia.

Frankrike sikret VM-tittelen etter ellevill finale

Frankrike sikret sin første VM-tittel på 20 år, etter målshow mot Kroatia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike – Kroatia 4-2 (2-1):

Perlemål, VAR, straffespark og keepertabbe. VM-finalen ble virkelig av det underholdende slaget, og etter et sjeldent målkalas sto Frankrike igjen som seierherre.

Se sammendrag øverst

– For en historisk VM-finale. Det var deilig å se Frankrike sånn som det her. Du kan vinne Champions League og ligamesterskap så mange gange du vil, men vinner du VM for landet ditt, så topper det absolutt alt, sa Aleksander Schau i NRKs studio etter kampen.

– En finale vi aldri kommer til å glemme, fortsatte han.

Frankrike tok ledelsen i første omgang etter et selvmål, men Kroatia slo tilbake. «Les Bleus» gikk likevel til pause med ledelse, etter at Griezmann sendte en omdiskutert straffe i nettet.

Etter pause tok kampen fyr. Paul Pogba og Kylian Mbappé sendte Frankrike opp i 4-1 ledelse, før Hugo Lloris inviterte kroatene inn i kampen igjen med en kjempebrøler.

Første siden Pelé
Flere mål ble det ikke, og Frankrike kunne slippe jubelen løs i Moskva etter 4-2 seier. Ikke siden 1966 har det blitt like mange mål i en VM-finale.

Mbappé ble etter sin scoring den første tenåringen til å score i en VM-finale siden Pelé.

– For en spiller. Han har teknikk, fart og et hode som er helt unikt. Han er en blanding av Brasils Ronaldo og Henry. Det er kult å se han som skal ta over etter Messi og Cristiano Ronaldo. Han skal vi ha masse glede av i årene fremover, sa John Carew om Mbappé i NRKs studio.

Hyller treneren
​Nordmannen har spilt sammen med den franske treneren, og har kun gode ord å si om Didier Deschamps, som nå er den tredje som vinner VM både som spiller og trener, etter Mario Zagallo og Franz Beckenbauer.

Frankrike-treneren var kaptein sist landet hevet VM-trofeet. Det var i 1998, før Mbappé hadde sett dagens lys for første gang.

– Han vet hva som skal til for å vinne store kamper. Han har vært en del av et vinnermiljø i mange, mange år. Jeg er ikke overrasket over at han lykkes. Han er en type som er lett å like. Du må kunne kommunisere med spillerne, og der er han veldig flink, sa Carew om Deschamps.

Fra himmel til helvete
​De røde og hvite gikk aggressivt til verks, og presset de franske favorittene i åpningen.

​Men etter 18 minutter ble Kroatia straffet nådeløst. Antoine Griezmann svingte inn et frispark, og Mario Mandzukic var uheldig foran eget mål. Spissen, som ble den store helten i semifinalen, stusset ballen i eget nett, og ble den første i VM-historien til å score selvmål i en finale.

– Subasic er fullstendig utspilt. Det gjør så vondt, så vondt for Mandzukic. Det er kjedelig, men sånn skjer, sa NRKs kommentator etter Frankrikes ledermål.

Frankrike fikk kampen inn i nøyaktig det sporet de ville. Men Kroatia ville det annerledes.

Etter 28 minutter havnet en dødball hos Domagoj Vida i feltet, som la ballen tilbake til Perisic. Han la ballen tilrette og banket utligningen i hjørnet bak Hugo Lloris.

– VAR er i ferd med å ødelegge fotballen
Gleden hos Kroatia ble raskt om til fortvilelse. Etter 34 minutter ropte Frankrike på hands, etter at Kroatias målscorer var borti ballen med hånda etter corner. Dommeren signaliserte for VAR, og etter en videogjennomgang pekte Nestor Pitana på straffemerket.

– Det er trist. Folk som har greie på fotball skjønner at det der er tull og tøys. Det er i ferd med å ødelegge fotballen, sa en frustrert Drillo etter avgjørelsen.

Det tok lang tid før Griezmann fikk grønt lys fra ellevemeteren, men den franske stjernen holdt hodet kaldt. Han trillet elegant inn ny ledelse for Frankrike, og feiret som vanlig med en «Fortnite-dans».

«Les Bleus» holdt unna til pause.

– Denne førsteomgangen har hatt alt, og dette er en finale som nærmer seg historiebøkene, sa NRKs Aleksander Schau i pausen.

Finalen fortsatte i høyt tempo etter hvilen. Det tok bare to minutter før begge målvaktene hadde vært i aksjon.

Kampen eksploderte
Etter 59 minutter tok kampen fullstendig fyr. Først tok Paul Pogba ansvar. Midtbanestjernen fikk et skudd blokkert, men lot seg ikke be to ganger. Returen dunket Pogba i nettet med venstrefoten fra rundt seksten meter, og sendte Frankrike til himmels. Dermed sto det 3-1 til de franske stjernene.

– For en gigant
Og da raknet det for Kroatia. Bare seks minutter senere var det stjerneskuddet Mbappé som skulle vise seg frem. 19-åringen fikk ballen på 20 meter, og klinket den ned i hjørnet.

– For en gigant Mbappé har vært i dette mesterskapet. Frankrike cruiser inn til VM-tittel, sa NRKs kommentator etter 4-1 målet.

Men Frankrike-keeper Lloris inviterte Kroatia inn i kampen igjen. Målmannen fikk ballen i eget felt, og med en mislykket dribling forærte han Mandzukic redusering 21 minutter før full tid.

– Også på dette nivået, i en VM-finale. Det er nesten ikke til å tro, sa Drillo etter tabben.

Flere mål ble det likevel ikke, og Lloris kunne puste lettet ut. Som kaptein kunne han heve VM-trofeet over hodet etter 4-2 seieren.

Solid premiepott
Som vinner stikker Frankrike av med en pengepremie på 309,5 millioner kroner.

Andreplassen er nok tung å fordøye for Kroatia, men de drar med seg en pengepremie på 228 millioner.

Lagenes vei til finalen:

Frankrike vant gruppe C foran Danmark, Peru og Australia. Etter gruppespillet slo de ut Argentina (4-3), Uruguay (2-0) og Belgia (1-0).

Kroatia vant gruppe D foran Argentina, Nigeria og Island. Kroatene havnet på den antatt enkleste siden av tablået, men måtte likevel ut i ekstraomganger tre ganger på vei til finalen. Der ble Danmark (4-3 etter straffer), Russland (6-5 etter straffer) og England (2-1) slått ut.

Slik startet lagene:

Begge lagene stilte uendret fra semifinalen.

Frankrike: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante – Matuidi, Griezmann, Mbappe – Giroud

Kroatia: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Rakitic, Brozovic – Perisic, Modric, Rebic – Mandzukic,

Dommer: Nestor Pitana, Argentina

Stadion: Luzhniki Stadion, Moskva