Rigoberto Uran på EF Education First tapte tid på brosteinsetappen til Roubaix.
Rigoberto Uran på EF Education First tapte tid på brosteinsetappen til Roubaix.

Taperne etter kaosetappen i Touren

Den niende etappen av Tour de France skapte problemer for flere av de største sammenlagtfavorittene.

Rytterne falt som fluer under den niende etappen av Tour de France. Grus i veibanen og 15 partier med brostein gjorde at flere ryttere fikk store problemer underveis.

Verst gikk det ut over BMC, som mistet en av de største sammenlagtfavorittene.

Stjernesmell
Richie Porte smalt i bakken etter åtte kilometer og ble nødt til å bryte Touren.

– Det føles merkelig når man mister en rytter. Porte skulle gjøre det for oss i den andre delen av rittet. Vi kunne ikke gjort det bedre i den første halvdelen, men i dag fikk vi en smell og mistet en av våre viktigste ryttere, sier BMC' sportsdirektør Jim Ochowicz til TV 2 etter etappen.

BMC-rytter Tejay van Garderen var også innblandet i uhell og ligger nå over seks minutter bak Greg Van Avermaet som har den gule trøya.

– Garderen er en god klatrer og kan slå tilbake i fjellene. Dette rittet er ikke over, det er sikkert, sier Ochowicz.

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd tror imidlertid at BMCs drøm om den gule trøya er knust.

– BMC kan gå for etappeseire så klart, men jeg tviler på at de har sjanse på den sammenlagtseieren.

Også Rigoberto Urán måtte innse at mulighetene i sammendraget ble kraftig redusert. Colombianeren tapte halvannet minutt og falt fra 6 til 22. plass i sammendraget etter at han var involvert i en velt 30 kilometer før mål.

– Tøffeste vi har vært med på
​Etter den høydramatiske etappen leder van Avermaet an i kampen om den gule trøyen. Etter han følger Thomas, Gilbert, Jungels og Valverde. Chris Froome ligger på åttende plass, 1:42 bak lederen. Dan Martin, som slo seg stygt i går, kom seg også i mål med de andre favorittene.

I morgen får rytterne en velfortjent hviledag, før det er klart for fjell. Feltet forflytter seg til Annecy ved foten av Alpene. På den 10. etappen skal det klatres over 4000 høydemeter.

Men dagens etappe vil nok sette sitt preg på løperne de neste dagene. ​Det var full fyr i teltet fra start, og flere ryttere satte fart i håp om å danne en gruppering i front. Fra 100 kilometer og inn kom partiene med brostein stadig tettere. Det førte til fullstendig kaos i hovedfeltet.

TV 2 stilte Mark Cavendish og Kristoff spørsmål om hvordan de opplevde brosteinsetappen.

– Er det for farlig å kjøre her?

– Det er hvert fall spennende og kult for dem som ser på. Det bør være elementer av alt mulig i Tour de France for å kåre den beste syklisten, mener Alexander Kristoff.

– Dette er det tøffeste vi noen gang har vært gjennom på brostein i Tour de France. Kudos til alle som kom seg gjennom, sier Mark Cavendish til TV 2