John Degenkolb rørt til tårer etter etappeseier

Trek–Segafredo-rytteren John Degenkolb hyllet avdød kamerat etter seier i kaosetappe.

John Degenkolb (29) var sterkest på oppløpet og sikret seieren på den 9. etappen av Tour de France.

​Se spurten øverst

I intervjuet med arrangøren var tyskeren tydelig rørt.

– Ren glede. Jeg har jaktet denne seieren så lenge, og det er veldig vanskelig å beskrive hva jeg føler nå, sa Degenkolb.

Trek–Segafredo-rytteren tok karrièrens første seier i Touren.

– Jeg har tenkt på mye den siste tiden. Jeg er glad for å kunne dedisere seieren til en av mine beste venner som gikk bort sist vinter. Han var min andre far, og døde i en tragisk ulykke. Det har vært et stor tap for meg, sa han gråtkvalt.

Vinteren 2016 ble Degenkolb påkjørt av en bil under en treningsøkt. Han mistet nesten en finger, pådro seg brudd i armen og skader i hoften.

– Da sa alle at jeg var ferdig, men jeg sa nei – jeg må gi ham en virkelig stor seier, sier tyskeren.

Nordmennene med i finalen
Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff lå godt plassert da det nærmet seg finalen.

– Edvald ser ut som en konge der han sitter, sa Johan Kaggestad med fire mil igjen av skrekketappen.

Men da det gjenstod 15 kilometer rykket trioen Greg Van Avermaet, Yves Lampaert og John Degenkolb fra hovedfeltet.

De fikk raskt sekunder til resten, og det ble klart at seieren ville stå mellom dem. Verken Boasson Hagen eller Kristoff hadde ikke krefter til å følge med da rykket gikk.

På oppløpet var John Degenkolb sterkest og holdt unna for Greg Van Avermaet og Yves Lampaert.

Av sammenlagtfavorittene var det Greg Van Avermaet som imponerte mest, og havnet på en 2. plass. Dermed styrket han ledelsen i sammendraget.

Edvald tok seg sikkelig ut på etappen.
Edvald tok seg sikkelig ut på etappen.

Boasson Hagen endte til slutt på 9.plass.

– Det var et hardt løp, men jeg satt godt foran i hele dag, så å si uten problemer. Jeg lå bak et par småvelt, men stort sett var jeg foran. Jeg er godt fornøyd med det, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2.

Dette var etappen rudsbygdingen hadde blinket seg ut før Tour de France-start. Da utbryterne stakk, satt han for langt bak, forklarer han.

– Jeg så ikke at de stakk før det var for sent. Det er vanskelig å gjøre noe på brosteinen, for du må stort sett kjøre i det feltet du ligger i. Det er vanskelig å kjøre forbi, konstaterer han.

Kristoff hadde ikke krefter til å henge seg på bruddet etter to velt, forklarer han. 31-åringen havnet på 11.plass.

– Jeg kom tilbake, men jeg brukte mye krefter hver gang. Det er tungt hver gang jeg må stoppe helt opp. Spesielt andre gang. Første gang lå jeg kanskje litt langt bak, men andre gang lå jeg helt riktig. Jeg satt i tredjeposisjon, men så klarte han i andreposisjon å velte og da kjørte jeg rett i ham, sier Kristoff til TV 2.

Den niende dagen av Tour de France ble akkurat så dramatisk som ekspertene spådde på forhånd. 15 partier med brostein ble passert, og det skapte problemer for mange i i feltet.​

Stjernesmell
Men allerede etter åtte kilometer kom det største sjokket for dagen. BMC-rytteren Richie Porte gikk i bakken og måtte bryte Touren med et kragebeinbrudd.

Porte ble nevnt blant outsiderne til å stikke av med den gule trøyen, og lå godt plassert i sammendraget før rytterne beveger seg inn i fjellene på tirsdag.

Porte måtte også i fjor bryte Touren på den niende etappen etter en velt.

– Jeg sa det tidligere i Touren at det bare er snakk om tid før han er involvert i uhell. Det er også de samme rytterne som er uheldig. De sitter med høye skuldre og er mer nervøs i kjøringen, sa Hushovd.

Det var full fyr i teltet fra start, og flere ryttere satte fart i håp om å danne en gruppering i front.

– Fullstendig kaos
​Det var full fyr i teltet fra start, og flere ryttere satte fart i håp om å danne en gruppering i front. Fra 100 kilometer og inn kom partiene med brostein stadig tettere. Det førte til fullstendig kaos i hovedfeltet. De fleste sammenlagtrytterne kom seg helskinnet gjennom, men mannen som har vunnet de to siste etappene Dylan Groenewegen gikk i bakken, og havnet langt bak i feltet. Også Kristoff var involvert i et uhell og havnet 30 sekunder bak hovedfeltet, men kom seg raskt tilbake.

– Det er fullstendig kaos nå. Rytterne sliter voldsomt med å manøvrere seg gjennom brosteinspartiene, sa Christian Paasche.

Veltene kom tett som hagel hele veien inn til mål. Grus i veibanen og brostein gjorde at den niende etappen vil gå inn i historiebøkene til Tour de France med fet skrift.

– For en dramatikk, det er helt utrolig utbrøt Paasche.