TOPPSCORER: Erling Braut Håland ble toppscorer i kvalifiseringen.
TOPPSCORER: Erling Braut Håland ble toppscorer i kvalifiseringen. Foto: TV 2

– Det er kult at de er litt tøffe i trynet

De norske guttene har reist til Finland med ambisjoner om å vinne G19-EM.

– Hva er målsettingen?

– Å vinne, svarer Erling Braut Håland kontant.

– Hva er din målsetting?

– Å bidra til å vinne, sier en reservert 17-åring, som går inn i G19-EM som en av mesterskapets aller største stjerner.

Se Portugal – Norge på TV 2 Sportskanalen eller Sumo fra 13.55!

Dette er gruppen

Norge er trukket i gruppe A, der Portugal, Finland og Italia er motstandere.

Gruppe B består av store fotballnasjoner som Frankrike og England, i tillegg til Ukraina og Tyrkia. TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen lovpriser G19-guttene for å gå inn i turneringen med vinnerambisjoner.

– Jeg liker at de selv tenker at de kan gå hele veien. De har vært offensive og gode, og har mange spennende spillere. Det er uredde spillere med mange forskjellige ferdigheter, sier Mathisen.

– Noen vil kanskje hevde at de er litt for tøffe i trynet, men det synes jeg bare er kult. Når de har en så god spiss som Braut Håland der, er det veldig interessant hvor langt dette kan gå, følger han opp.

– Et utstillingsvindu

I kvalifiseringen til mesterskapet ble Braut Håland toppscorer. Europeiske storklubber har sett 17-åringen hamre inn scoringer de siste ukene fra tribuneplass, og vil etter alt å dømme følge supertalentets utvikling i mesterskapet.

– De store klubbene er på plass. Braut Håland har vist før at han kan være i sin helt egen liga mot den type motstand. Han har allerede vist nok til store klubber, men han vil ikke være noe mindre interessant om han nå leverer på solid nivå, påpeker Mathisen.

De andre norske spillerne får også en gyllen mulighet til å vekke storfiskenes oppmerksomhet.

– Selv om de fleste er der for å se på Håland, er dette et kjempestort utviklingsvindu også for de andre norske spillerne. En god turnering her fra én eller flere spillere, så kan ting begynne å røre på seg, varsler Mathisen, som selv har spilt G19-EM tidligere.

– Samtidig har store klubber veldig god oversikt, og speider på mange kamper. Ikke mange av disse guttene er ukjente navn for dem, legger han til.

– Jeg skal kose meg

Med rykter om et Juventus-bud på bordet og interesse fra en rekke storklubber, deriblant Manchester United, har Braut Håland mange øyne på seg når Norge innleder mot Portugal.

Selv fokuserer han på det sportslige.

– Stemningen er selvfølgelig bra – vi skal spille EM. Det er godt å være her med gode kompiser og gode fotballspillere, sier kraftspissen, som ikke vil kommentere Juventus-ryktene og omtaler den massive interessen som «hyggelig».

Slik sendes gruppespillet på TV 2 Sportskanalen og Sumo:

16. juli kl. 14.00 (Sendestart 13.55): Portugal - Norge

19. juli kl. 17:30 (Sendestart 17.25): Finland - Norge

22. juli kl. 17:30 (Sendestart 17.25): Italia - Norge