Pakistansk politi mener Kadafi Zaman deltok i demonstrasjon

TV 2-reporter Kadafi Zaman, som ble pågrepet i Pakistan mens han var på jobb for kanalen, er anmeldt for ordensforstyrrelse og drapsforsøk, melder Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den profilerte journalisten ble pågrepet og fengslet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet for TV 2.

Ifølge Aftenposten er Zaman, sammen med 38 andre, anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn, for å ha revet i stykker uniformen til en politimann og for ordensforstyrrelse.

I politianmeldelsen avisen har fått tak i, heter det at det ble skutt mot politiet. Det er bakgrunnen for at de anklages for drapsforsøk.

– Latterlig

Aftenposten har søndag vært i kontakt med Zamans forsvarer, Imran Bamta, som beskriver anklagene mot Zaman som latterlige.

– Politiet har blant annet anmeldt ham for drapsforsøk og mobilsnapping. Han hadde jo ikke noe våpen. Hvordan kan han da bli anmeldt for drapsforsøk?

På spørsmål om hvorfor TV 2-reporteren ble varetektsfengslet, svarer Bamta:

– Politiet i Pakistan hevdet i retten at de må finne de fire mobiltelefonene som de mener demonstrantene tok fra dem. Og så har politiet sagt at de vil ha ham i varetekt mens etterforskningen pågår, svarer Bamta.

Zaman har to anmeldelser på seg. De er registrert på forskjellige politistasjoner. I den ene saken, der han er anmeldt for å ha kastet stein mot politiet, har Zaman fått innvilget kausjon.

Politivold

Det opplyses ifølge avisen imidlertid ikke noe om hvem som skal ha skutt eller utført de andre handlingene.

– Vi fikk beskjed lørdag om denne andre anklagen som vi ser alvorlig på. Vi kjenner dessverre ikke alle detaljene i den, sier Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

Zaman ble arrestert da han dekket en demonstrasjon for TV 2 fredag. Han var opprinnelig på ferie med familie i Pakistan, men har vært forberedt på å rapportere for TV 2 ved uro.

Før han ble arrestert rapporterte Zaman om at politiet gikk til massepågripelser og at de brukte vold mot aktivister som støttet tidligere statsminister Nawaz Sharif.

– Er optimistisk

Det skal etter planen avholdes et rettsmøte i Pakistan mandag morgen.

– Kadafi er optimistisk med tanke på utfallet, opplyser Solbrække.

Hun forteller at Zaman har fått mat og vann på cella, og at han etter forholdene har det bra. TV 2-profilen får også lokal juridisk bistand.

Zaman beskrev arbeidsforholdene fredag som svært krevende.

Fra fengslet har Kadafi Zaman lørdag fått formidlet til TV 2 at meningen var å rapportere og å dokumentere hvordan politiet trakasserer, pågriper og stanser politiske aktivister som støttet Sharif.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen», sier Zaman.

Zaman har siden pågripelsen sittet i en celle med 21 andre personer.