Jakob Ingebrigtsen har nå både sølv og bronse fra U20-VM.
Jakob Ingebrigtsen har nå både sølv og bronse fra U20-VM.

Perset med 15 sekunder og tok VM-bronse

17-åringen måtte gi tapt for to kenyanere, men perset stort på 5000-meteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har allerede sølv på 1500 m fra U20-VM i Tampere. Lørdag tok Jakob Ingebrigtsen bronse.

Han løp på tiden 13:20,78, som er europeisk U20-rekord, ifølge Friidrettsforbundet. Ingebrigtsen perset med 15 sekunder på distansen.

– Det var et veldig tungt løp, derfor er det ubeskrivelig å ta medalje i dag. Løpet ble ikke som jeg håpet det skulle bli. Det ble en rask åpning og et tøft løp. Jeg hadde egentlig håpet på en rolig start de første 1000, så mot slutten måtte jeg jobbe meg mer inn enn det jeg håpet på. Det er ubeskrivelig deilig å ta hjem en medalje, sier Jakob Ingebrigtsen til TV 2 Sporten etter triumfen.

– Og du slo din egen pers med 15 sekunder?

– Ja, jeg hadde en anelse om det, og det er ekstremt digg. Nå håper jeg bare at jeg skal bli enda bedre og gleder meg til EM i Berlin. Min på 5000-meteren er ekstremt bra, så nå bare gleder jeg meg til de neste løpene, svarer han.

– Til å bli emosjonell av
Pappa Gjert Ingebrigtsen ble nesten rørt av sønnens prestasjoner i møtet med pressen etterpå.

– Det var så stort at det er til å bli emosjonell av. Det er betydelig sterkere det han gjør i dag, enn sølvet på 1500-meteren, konkluderer han.

Edward Zakayo fra Kenya vant på 13:20,16.

– Jakob er en gullklump i norsk friidrett. Det er helt rått. Jeg tror han blir bedre på 5000 m enn 1500 m, fordi han har en slik slepen løpsstil og en rå arbeidsøkonomi. Han kaster ikke bort noe energi. Et utrolig talent, sier TV 2s Johan Kaggestad.

Pappa Ingebrigtsen kan ikke få understreket nok hvor imponert han er over at sønnen er helt på høyde med de beste afrikanske løperne i sin alderklasse.

– Jeg klarer ikke å sette ord på det. Det er nesten som å banne i kirken. Det han gjør er nesten uhørt. Han ser jo ikke ut som en som kan slå dem. Han er så ulik de på den andre siden av jordkloden. For det afrikanerne vet, så kommer han fra et land med isbjørner i gatene. Det er så hinsides at han kommer opp og kjemper mot dem. For de er det nok utenkelig at noe slik kan skje. Det at Jakob bestemmer seg for å gå etter dem i dag, viser hvor stor han er i hodet. Han er tross alt bare en 17 år gammel gutt fra Norge, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Nå vet jeg hvordan Jakob skal feire dette. Han skal slippe kjæresten sin inn på hotellrommet, og sende meg ut, fleiper den frittalende friidrettspappaen.

Simen Halle Haugen fra Runar nummer elleve med 14:25,37.

Langspurt
Innledningsvis så det ut til at en østafrikansk kvintett med blant andre tittelforsvarer Selemon Barega fra Etiopia skulle gjøre opp om seieren.

Ingebrigtsen ledet an i gruppa bak de fem i front, og etter drøyt 3000 meter tråkket han til alene og fikk los på tetgruppa. Derfra så han seg ikke tilbake.

I en heftig langspurt mellom seks løpere var det kenyaneren Edward Zakayo Pingua som tok gullet på 13.20,16 foran landsmannen Stanley Waithaka Mburu (12.30,57). Ingebrigtsen viste imponerende krefter mot slutten og henviste Barega til 4.-plassen.

Nordmannen ble klokket inn på tiden 13.20,78, som er 15,06 sekunder raskere enn han noen gang har løpt på 5000 meter tidligere.