Maurizio Sarri
Maurizio Sarri Foto: NTB Scanpix

Chelsea-managerens ekstraordinære metoder:

– Han er en karakter

De fleste managere er ekstremt detaljorienterte. Maurizio Sarri tar det ett skritt lengre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er en karakter. Det kan man si om man skal være diplomatisk, humrer TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg.

Til å være 59 år, har Sarri en kort karrière som manager på øverste nivå.

I starten av 30-årene kombinerte han en bankjobb med å trene amatørlag. Først i begynnelsen av 40-årene, da han hadde klart å lede den lille klubben Sansovino til fjerde nivå i Italia, bestemte han seg for å satse som manager.

– Jeg forstod at så lenge jeg var dedikert, kunne jeg bli mye bedre. Det var ikke lett, men familien støttet meg, sier Sarri, ifølge Reuters.

Ti rutiner på innkast

Allerede på lavere nivå implementerte Chelseas nye manager sine ekstreme metoder på treningsfeltet. I Sansovino fikk han kallenavnet «Mister 33».

Grunnen? Han innarbeidet 33 forskjellige dødballrutiner spillerne måtte memorere, skriver Daily Mail.

– Han er ekstremt «opp» i fotballen. Det er en mann som går helt inn i det han driver med, slår Finstad Berg fast.

Nathaniel Chalobah var utlånt fra Chelsea til Napoli i 2015/16-sesongen, og fikk smake på hvordan det er å spille under italieneren. Han hyller Sarri som en strålende taktiker, og avslører hvordan han ble bedt om å memorere ti forskjellige rutiner på innkast.

– Det var tøft. Jeg hadde aldri øvd på innkast før. På første dag ga de meg et ark jeg skulle lese på – jeg skjønte ingenting! Han forventet at jeg skulle ta det raskt, og ble veldig utålmodig etter hvert, forteller Chalobah, som nå spiller i Watford, ifølge Football London.

Droneopptak

Da Sarri tok over Empoli i 2012, var det hans tiende klubb på ni år. I Empoli, som på tidspunktet spilte i Serie B, fortsatte han med sin ekstremt detaljorienterte trenerstil. Der benyttet han seg av droner for å ta opptak av øktene. Slik kunne han enklere forklare spillerne hvordan de skulle posisjonere seg når laget forsvarte seg.

– Selv om han ønsker å spille offensivt og dominere kampene, er han ikke naiv defensivt. Han har gjort en kjempejobb med å få forsvarene til å fungere, påpeker TV 2s fotballekspert.

Sarris metoder ga raskt resultater i Empoli. I første sesong ledet han laget til playoff, før han rykket opp på andre forsøk.

Serie As laveste budsjett til tross: I sin første sesong som manager i en toppdivisjon berget han plassen, og det med fire runder igjen å spille, ifølge ESPN. Attpåtil ble laget hyllet for å spille vakker fotball.

– Han gjorde mirakler med Empoli, og underverker med Napoli. Det store spørsmålet er om han kan lykkes utenfor Italia, sier Finstad Berg.

Spillerutvikler

Sommeren 2015 fikk den fargerike manageren muligheten til å ta over storklubben Napoli. Han åpnet med klubbens verste ligastart på 15 år, noe som fikk klubblegende Diego Maradona til å slakte laget offentlig – ord den argentinske legenden fort måtte spise.

Sarri fikk sving på sakene, og ledet laget til en andreplass i Serie A på første forsøk.

– Han er kjent for å være god til å jobbe med materialet han blir gitt. Han liker ikke å blande seg inn i overgangsmarkedet, forklarer TV 2s fotballekspert, noe hun påpeker står i sterk kontrast til Antonio Conte.

Enkeltspillerne blomstret. Gonzalo Higuaín doblet antall scoringer fra sesongen før, der han endte opp med 36 mål på 35 kamper. Lorenzo Insigne spilte så bra at noen begynte å hviske om han ikke burde bli tildelt Maradonas fredede tiertrøye, skriver ESPN.

– Overgangsmarkedet interesserer meg ikke

Påfølgende sommer mistet han Higuaín til Juventus. Erstatteren ble langt mindre kjente Arkadiusz Milik fra Ajax.

Men Milik ble langtidsskadet.

Sarris svar var å omskolere kantspilleren Dries Mertens, som bare hadde vært innbytter sesongen før. Fra spissposisjon scoret belgieren 28 mål i Serie A. Samtidig endte Higuaín med 24 mål for Juventus.

– Jeg tenker ikke på overgangsmarkedet. Jeg hører fra Giuntoli (Napolis sportsdirektør, journ. anm) hver tredje dag, men det interesserer meg ikke. Jeg liker å utvikle de spillerne jeg har til rådighet, sa Sarri ifjor, ifølge Daily Mail.

TV 2s fotballekspert er voldsomt imponert over måten den fargerike manageren har utviklet stjernene på.

– Mange mente Koulibaly ikke var god nok for noen år siden. Nå er han en av beste stopperne i Serie A og i Europa. Mertens ble gjort om til spiss, og han sier det er Sarri som har lært ham fotball. Det er flere spillere i Napoli som ikke har vært ekstraordinær på noen måte, understreker Finstad Berg.

Den mørke siden

RØYKER: Maurizio Sarri sies å være en kjederøyker av rang. Borte mot RB Leipzig i Europaligaen fikk han installert et eget røykerom på stadion.
RØYKER: Maurizio Sarri sies å være en kjederøyker av rang. Borte mot RB Leipzig i Europaligaen fikk han installert et eget røykerom på stadion. Foto: Carlo Hermann

Det finnes imidlertid en mørk side av Chelseas nye sjef. Samtidig som han er blitt fullrost for sine kvaliteter som manager, er han blitt anklaget for å opptre både homofobisk og kvinnediskriminerende.

I sin siste sesong som Empoli-sjef, fikk han en bot på i underkant av 50 000 kroner for «ufine gester» mot supportere. Etter kampen unnslapp han bot til tross for homofobiske uttalelser, skriver The Guardian.

– Fotball er blitt en sport for homser, sa Sarri blant annet, ifølge den britiske avisen.

Som Napoli-sjef fikk han nye anklager mot seg etter en cupkamp. Daværende Inter-manager Roberto Mancini stemplet ham som en rasist.

– Sarri kalte meg en homse. Jeg ville vært stolt av å være det om han er det som regnes for å være en mann, tordnet Mancini.

Etter et poengtap mot Inter i vinter, et resultat som banet vei for Juventus i tittelkampen, mistet Sarri hodet da den kvinnelige reporteren Titti Improta konfronterte ham med gapet opp til rivalen.

– Du er en kvinne, du er vakker, og av de to grunnene kommer jeg ikke til å be deg om å dra til *******, sa Sarri, ifølge Independent.

I ettertid har 59-åringen beklaget samtlige hendelser.

Under forhandlingene med Chelsea ble kontroversene et tema. Klubben la krystallklart frem at slik oppførsel ikke vil bli akseptert i London, hevder Telegraph. Selv svarte Sarri med å si at «uttalelsene ikke reflekterer hans egentlige synspunkter», før han lovet at det ikke kommer til å gjenta seg.

«Sarri-ball»

Da Sarri ble bekreftet som ny Chelsea-manager, varslet han at blå supportere kommer til å få servert sprudlende fotball på Stamford Bridge kommende sesong.

TV 2s fotballekspert spår en brå overgang fra Contes regime.

– Det blir fryktelig moro for dem som har et blått hjerte, og en hyggelig forandring for mange av dem som mener Conte har vært for defensiv. Spillestilen har gjort Napoli til et av de mest underholdende lagene i Europa, mener Finstad Berg.

Den offensive fotballen har fått merkelappen «Sarri-ball», og blir sammenlignet med Pep Guardiolas taktiske tilnærminger. Selv hyller Manchester Citys suksestrener sin nye Premier League-kollega, til tross for at Sarri aldri har vunnet et trofé.

– Han er en av de aller beste. Vi dømmer alltid utifra hvor mye en manager har vunnet, men fotballen Napoli har spilt har vært av en annen verden. Kommer han til Premier League, blir det en fornøyelse å møte ham, sa Guardiola etter sesongslutt, ifølge London Evening Standard.

Lørdag 11. august leder Sarri Chelsea i sin første Premier League-kamp, mot Huddersfield. Tiden vil vise om han kan bli den første manageren til å unnslippe sparken av Roman Abramovitsj.