SNART UTE: De tolv fotballguttene og treneren deres vil bli skrevet ut fra sykehus i løpet av neste uke.
SNART UTE: De tolv fotballguttene og treneren deres vil bli skrevet ut fra sykehus i løpet av neste uke. Foto: Handout/AFP

Grotteguttene blir utskrevet i neste uke

De tolv fotballspillerne og deres trener blir utskrevet fra sykehus torsdag i neste uke, opplyser regjeringen i Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle 13 er i god fysisk form og ved godt mot. De blir utskrevet samtidig, trolig torsdag, sa helseminister Piyasakol Sakolsattayatorn på en pressekonferanse lørdag.

De tolv barna og deres foreldre er blitt oppfordret til å tilbringe tid sammen med venner og familie den neste måneden, og til å ikke gi intervjuer til mediene. Det kan utløse symptomer på posttraumatisk stresslidelse, la statsråden til.

Guttene vil fortsatt ha behov for tett oppfølging, både fysisk og psykisk, i tiden som kommer, opplyser legene.

– Psykologer har snakket med barna, og deres mentale tilstand er god, sa statsråden.

Helseministeren opplyste også at medisinske undersøkelser viste at noen av guttene kan ha hatt mild lungebetennelse de første dagene. Flere hadde også andre små lunge- og øreinfeksjoner. Men nå er de helt friske, opplyste Piyasakol.

Takker

På pressekonferansen ble det spilt av en videobeskjed fra guttene og deres trener. De har fortsatt på seg ansiktsmasker for å beskytte mot infeksjoner.

På videoen ser flesteparten av guttene avslappet ut. Fra sykesenga gjorde de den tradisjonelle thailandske wai-hilsenen, med håndflatene mot hverandre i brysthøyde. Noen av dem viste også seierstegn og hevede knyttnever.

– Hei, mitt navn er Biw. Jeg har det bra. Jeg ønsker å si takk til alle som har vært bekymret, sa 14 år gamle Ekarat Wongsukchan, som har kallenavnet Biw.

En stemme i bakgrunnen spurte hva de ser fram til å spise. Guttene nevnte en liste med mat som inkluderte svinekjøtt i ulike former. Guttene spiller på fotballaget Wild Boars (villsvin).

Mangler styrke

De tolv guttene og deres trener ble meldt savnet 3. juni etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand.

Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live vel fire kilometer inne i den delvis oversvømte grotten. 8. juli ble de fire første hentet ut, og de siste gjenværende ble hentet ut 10. juli.

– Selv om de skal skrives ut i dagene som kommer, så er de ikke like sterke som en vanlig person. De trenger fortsatt hvile for å styrke sin fysiske og psykiske helse, sa Piyasakol lørdag.