Dylan Groenewegen parkerte alle på oppløpet

Dylan Groenewegen viste muskler da han knuste konkurrentene i spurten og tok sin andre strake etappeseier.

Et samlet hovedfelt kom inn oppløpet på dag åtte av Tour de France.

Det var ventet at spurtspesialistene skulle få muligheten til å vise seg fram, og med fire kilometer igjen var samtlige kanoner samlet helt i front av feltet.

Peter Sagan, Fernando Gaviria, Marcel Kittel, Alexander Kristoff og Dylan Groenewegen lå alle bra an da det gjenstod 400 meter, men det var lynraske Groenewegen som viste mest muskler.

25-åringen satte på turboen og parkerte konkurrentene og tok sin andre seier i årets Tour.

– Beina føles bedre dag for dag. Det var en vanskelig spurt med mange svinger, men laget gjorde en fantastisk jobb og satte meg i en god posisjon, sier Groenewegen til arrangøren etter seieren.

– Det er mer akselerasjon i Groenewegen. Han har større toppfart enn konkurrentene, konstaterer TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

​Se spurten øverst

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener Kristoff posisjonerte seg dårlig.

– Det er for langt bak på Alex, sa Hushovd 600 meter før mål.

Nordmennene sviktet
Heller ikke denne gangen greide de norske rytterne å sette sitt preg på oppløpet. Kristoff uttalte tidligere i dag at han er bekymret for formen, og havnet et stykke bak de beste på den 8. etappen. Kristoff endte på 6. plass.

André Greipel og Fernando Gaviria havnet i klammeri på oppløpet, og mistet topplasseringene sine, dermed rykket Kristoff opp til 4. plass.

– Det var mye rot på oppløpet der mange holdt på å velte. Det var ikke så mye rytme og jeg måtte manøvrere mellom mellom de andre. Jeg fikk ikke spurtet ordentlig, sa Kristoff til TV 2.

Norge har 17 etappeseire i Tour de France. Thor Hushovd har flest med sine 10 seire fra 2001 til 2011. Edvald Boasson Hagen har flest seire av nordmennene som er med i årets ritt med tre triumfer. Alaxander Kristoff har passert streken først to ganger, begge gangene i 2014.

De siste årene har det vært langt mellom høydepunktene for de norske tilhengerne. På de siste fire rittene har det kun blitt én seier, den kom da Boassan Hagen vant den 19. etappen i fjor.

Boasson Hagen har rolle som opptrekker for Mark Cavendish i år.

Det ble en ny skuffende etappe for Cavendish, som spurtet inn til tiendeplass. Spurtopptrekker Edvald Boasson Hagen tror det ligger mer i hodet enn beina for briten.

– Jeg tror han er i bra form, men det er kanskje mer i hodet. Han har hatt mange stygge krasjer, men trekker seg kanskje litt. Han er faktisk i bra form, sier Boasson Hagen til TV 2, som selv kan få sjansen på morgendagens etappe til Roubaix.

– Kjedeligste på lenge
Rytterne tok seg gjennom 181 kilometer fra Dreux til Amiens Métropole på den 8. etappen. Dette var en flat og lite krevende løype som var skreddersydd for spurtspesialistene.

Men det ble ikke like underholderne som ekspertene hadde ventet.

14. juli er Frankrikes nasjonaldag, og etapper som har gått på denne dagen har tradisjonelt vært svært fartsfylt med mange brudd og mye dramatikk. Men årets utgave var på ingen måte en høydare.

– Dette må være en av de kjedeligste 14. juli-etappene på lenge, konstaterte TV 2s kommentaor Christian Paasche 50 kilometer før mål.

Grellier (TDE) og Minnaard (WGG) hadde en ledelse på to minutter med 30 kilometer igjen av etappen, men hovedfeltet hadde kontroll på utbryterne og spiste de opp i god tid før målgang.

Med unntak av noen mindre vellykkede brudd-forsøk var feltet samlet hele veien. Tempoet var unormalt lavt, og spurtspesialistene gjorde seg klare til det flate oppløpet.

Dan Marin havnet bakpå
17 kilometer før mål var det en velt som splittet hovedfeltet. En av sammenlagtkanonene Dan Martin gikk i bakken og mistet verdifulle sekunder til rivalene.

– Det er utrolig synd. Martin mister nesten ett minutt på konkurrentene, sa TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Dette var nok en dag hvor sammenlagt-rytterne kunne spare krefter, før etappene gradvis blir tøffere, allerede tirsdag kommer den første fjelletappen